Connect with us

Домашни банки

НЛБ Групација отвoра меѓународен јавен повик за млади уметници од регионот

Објавено

на

НЛБ Групацијата ги повикува младите уметници од Југоисточна Европа да ги достават своите мултимедијални уметнички дела на меѓународен јавен повик.

Конкурсот ќе биде отворен до 21 март 2024 година, a наменет e за уметници помлади од 35 години. Победничкото уметничко дело ќе го купи НЛБ Групацијата и ќе биде изложено во Галеријата „Банкариум“ во Љубљана заедно со останатите најдобри дела од јавниот повик.

НЛБ Групација не е само водечка банкарска и финансиска групација со седиште и стратешки интерес во Југоисточна Европа, туку и важен поддржувач и покровител на регионалната култура и уметност. За таа цел, НЛБ Групацијата ја формираше програмата за културно наследство НЛБ МУЗА, која се состои од уметнички и музејски збирки, како и музеи и галерии на НЛБ Групацијата. Дел од програмата на НЛБ МУЗА е и колекцијата за современа уметност „SEE Art“ (Уметноста на Југоисточна Европа), основана во јануари 2023 година. Со купување, презентирање и промовирање на современата уметност, НЛБ Групацијата станува нејзин главен поддржувач и партнер во Југоисточна Европа.

Кој може да аплицира?

Групацијата ги повикува младите уметници од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Косово да земат учество на меѓународниот јавен повик. Тие можат да ги пријават своите уметнички дела од областа на мултимедијалната уметност, создадени во последните пет години. Најдобрите дела ќе бидат изложени на отворањето на галеријата „Банкариум“ во Љубљана, а победничкото дело ќе го купи НЛБ Групацијата и ќе биде вклучено во колекцијата „SEE Art“.

Повеќе информации за меѓународниот јавен повик се достапни на следниот ЛИНК.

Уметничките дела кои ќе пристигнат на меѓународниот јавен повик ќе ги оценува петчлена меѓународна експертска комисија во состав:

  • Тевж Логар, независен кустос, уредник и писател, претседател на Уметничкиот совет на НЛБ;
  • Маја Колариќ, историчар на уметност, кустос и директор на белградскиот музеј на современа уметност, член на Уметничкиот совет на НЛБ;
  • Мира Гаќина, историчар на уметност и критичар, кустос, член на Уметничкиот совет на НЛБ;
  • Ана Херман, менаџер на комуникациски проекти во НЛБ; и
  • Матко Миоч, директор на Институтот за културно наследство НЛБ.

Што се бара?

Уметнички дела кои одговараат на концептот на „SEE Art“., која ги претставува различните култури, идентитети и сеќавања, кои со текот на времето ја обликувале нашата заедничка историја во регионот на Југоисточна Европа. Колекцијата има за цел да го подобри разбирањето и знаењето за различните културни и општествени средини, да промовира толеранција и различност, а во исто време да раѓа нови одржливи идеи и акции со различни изрази на современата уметност. Новата уметничка колекција ќе понуди автентично и уникатно уметничко искуство, инспирира, мотивира, и е рефлексија на општеството и околината, и игра активна улога во спроведувањето идеи за претчувствата за иднината.

Домашни банки

ПроКредит Банка АД Скопје издаде нова емисија на акции во вредност од шест милиони евра

Објавено

на

ПроКредит Банка АД Скопје изврши зголемување на капиталот на банката за дополнителни 6.000.000 евра.(повеќе…)

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ Банка започна со исплата на парична помош од социјална, детска и цивилна заштита

Објавено

на

НЛБ Банка денес на ден 05.03.2024 година започна со исплата на парична помош од социјална, детска и цивилна заштита.(повеќе…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ПроКредит Банка во соработка со ЕБОР го лансираше новиот ПроБиз пакет за поддршка на младите претприемачи

Објавено

на

ПроКредит Банка, во рамки на својата мисија за поддршка на локалните бизниси во деловната заедница, како дел од програмата Youth in Business на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го креираше новото решение, ПроБиз – пакет наменет за поддршка на млади претприемачи.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно