Connect with us

Анализи

ТЕШКА ГОДИНА – РЕКОРДНИ ПРОФИТИ: Трите најголеми македонски банки со добивка од 117 милиони евра во 2022 година

Објавено

на

Податоците од направената анализа на Банкарство.мк покажуваат дека во 2022 година водечките три домашни банки (Стопанска банка АД – Скопје, Комерцијална банка АД Скопје и НЛБ Банка Скопје) оствариле добивка од 7.199 милиони денари или 117 милиони евра.

Споредбено со добивката на овие банки за истиот период во 2021 година, може да се забележи дека банките вогладно го имаат задржано нивото на добивка од изминатата година, но во исклучително тешка и кризна година.

Највисока добивка оствари Стопанска банка АД – Скопје, која во 2022 година прокнижи нето добивка од 2.617 милиони денари или 42,5 милиони евра.

Преку нејзиниот докажан бизнис модел базиран на стабилни фундаменти, Стопанска Банка “изброи” 42 милиони евра добивка за 2022 година

Потоа следи НЛБ Банка Скопје, со позитивен финансиски резултат од 2.433 милиони денари или 39,5 милиони евра.

Третата банка по вкупна актива, прва банка според профитот: Преку зголемено кредитирање НЛБ Банка прокнижи 39 милиони евра добивка

Редоследно, иако третопласирана Комерцијална банка има значајна добивка. Нето добивката на Банката заклучно со 31.12.2022 година изнесува 2.149 милиони денари, односно 35 милиони евра.

Моќна година за Комерцијална банка: Раст на кредитирањето и добивка од 35 милиони евра!

Од спроведената анализа можеме да заклучиме дека банкарите ја имаат тајната на успехот, со оглед на фактот дека во година која е кризна по многу карактеристики, тие успеваат да ги подобрат финансиските резултати.

Анализи

АНАЛИЗА: Стопанска банка АД – Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните во 2022 година

Објавено

на

Според податоците на Народната банка за банкарскиот сектор во земјата за 2022 година, Стопанска банка АД- Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните, односно домаќинствата. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

8 МАРТ АНАЛИЗА: Колку се застапени жените во Управните одбори на банките во Македонија?

Објавено

на

Со цел утврдување на статусот на жената во општеството, Банкарство.мк спроведе истражување на тема „Жените во Управните одбори на банките во Република Северна Македонија”. Истражувањето ја опфаќа процентуалната застапеност на жените во Управните одбори на банките во Македонија, па за таа цел беа анализирани сите банки. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Зголемен интересот за осигурување при земање банкарски заем од приватни лица – Триглав Осигурување Живот на врвот на листата со продадени полиси за осигурување на кредитобарателите

Објавено

на

Откако Агенцијата за супервизија во осигурувањето извести за движењата во третиот квартал од минатата година на осигурителниот сектор, Банкарство.мк направи свој краток осврт за тоа какви се резултатите на компаниите кои се грижат за сигурноста на нашите граѓани, а какви се и искуствата на клиентите, кои се нивните потреби и кое е нивото на култура за инвестирање и осигурување кај нас. (more…)

Продолжи со читање

Популарно