Connect with us

Останато

Овие 7 вештини ќе бидат најбарани до 2030 година

Објавено

на

Каков ќе биде светот за пет или повеќе години? Промените ни доаѓаат многу побрзо од оние што ги прават очекувани, па и проценката е потешка, но Форбс дава интересни предвидувања. Се проценува дека 85 проценти од луѓето кои работат сега, во 2030 година ќе работат работи кои сега не постојат!?

Дали ќе се справиме со разорното влијание на климатските промени? Или зголемената потрошувачка и зголемувањето на свеста ќе значат дека светот во 2030 година ќе биде позелен и почист отколку што е денес?

Бернардо Мар од Форбс преку своја анализа пренесува што ќе посакаат првите дипломци во следната деценија на нивните биографии доколку сакаат да ги импресионираат работодавците.

Доживотно учење и креативно размислување

Денешната брза дигитална трансформација значи дека индустриите постојано се менуваат и дека алатките или технологиите што во денешно време се врвни, во иднина ќе бидат застарени. Со рутински и секојдневни задачи со кои лесно се справуваат машините и вештачката интелигенција, од нас се очекува да се справиме со нови и невообичаени задачи, а тоа значи постојано да учиме и да бидеме во чекор со променливиот свет околу нас.

Способноста да се стекне ново знаење и да се користи за развој на нови способности и компетенции ќе биде една од најважните вештини додека се појавуваат нови индустрии.

Исто така креативното размислување. Измислувањето нови начини на работа, имагинативно решавање на проблемите и откривањето како работите можат да се променат на подобро, сето тоа ќе биде важно за многу работни места во 2030 година, бидејќи веројатно нема да бидат преземени од вештачката интелигенција. Тоа значи дека оние кои се способни да размислуваат „надвор од кутијата“ ќе бидат неопходни за развој на иновативни решенија.

Дигитална писменост

Повеќе од половина од работните места што ќе ги работиме во 2030 година ќе бараат разбирање на дигиталната технологија. Ова значи дека луѓето кои се способни ефективно да користат дигитални алатки и платформи за да ги решат проблемите и да создаваат вредност, ќе бидат сè повеќе барани. Оние на кои им недостасува дигитална писменост ќе бидат во сериозна неповолна положба кога станува збор за конкуренција за работни места и деловни можности до 2030 година, без оглед на тоа кој пат во кариерата ќе го изберат.

Вештачка интелигенција и автоматизација

Вештачката интелигенција (AI) и автоматизацијата ќе направат револуција во многу индустрии од сега до 2030 година. Проширената работа вклучува развој на способност за користење на автоматизација за подобрување на сопствените вештини и способности. Ова може да вклучува учење како да користите вештачка интелигенција за да ги автоматизирате рутинските и секојдневните елементи од вашата работа, ослободувајќи го вашето време за да се концентрирате на посложени или човечко-центрични работни задачи.

Одржливост

Светот ќе ги постигне своите зелени цели и ќе избегне климатска катастрофа само ако компаниите значително инвестираат во уредување на нивните операции. Ова значи минимизирање на отпадот, рециклирање каде што е можно, префрлување на зелени извори на енергија и намалување на загадувањето.

До 2030 година ќе се очекува сите компании да учествуваат во ова, бидејќи тоа е нивна улога и одговорност. Каква и да е вашата работа, ако им покажете на потенцијалните работодавци дека ќе го направите на почист и позелен начин од другите кандидати, ќе имате предност.

Критичко размислување

Светот ни фрла многу информации, а одвојувањето на вредното од ирелевантното – или уште полошо, погрешно – е витална вештина за иднината. Ова значи развивање на способноста за анализа и проценка на податоците, од мислења до планови и користење на вештини за критичко расудување за да се утврди дали одредени информации имаат вредност или се нешто што треба да го отфрлиме.

Управување со податоци

Секоја индустрија станува се повеќе водена од податоци, а светот континуирано создава побогати, поразновидни и пообилни податоци. До 2030 година, се очекува буквално сите да разберат како податоците влијаат на нашите улоги и одговорности. Како и каде да ги најдеме информациите што ни се потребни и кои алатки можеме да ги користиме за да ги анализираме, од нас се очекува да ги разбереме правилата и прописите што треба да ги следиме за да работиме со податоците фер и етички. Учењето како да се користи протокот на информации за да се заврши работата поефикасно и поефективно ќе биде високо на листата на вештини што работодавците високо ќе ги ценат во 2030 година.

Лидерски способности

Поединците кои се способни да ги покажат овие лидерски квалитети секогаш ќе бидат барани – и сега и во 2030 година.

Доброто лидерство ја вклучува самата човечка способност да ги идентификува силните и слабите страни со цел да го истакне најдоброто кај луѓето. Без разлика дали управувате со мал проект, тим, оддел или цел бизнис, лидерските вештини се надоврзуваат на многу други вештини за кои разговаравме овде – решавање проблеми, емоционална интелигенција, креативност – за да ги водат другите кон заедничката цел на деловниот успех. Поважно, ова значи дека постигнувањето успех е направено на начин што им овозможува на сите на работа да растат, да се развиваат и да напредуваат – да се чувствуваат важни и вклучени.

Банки

Успешни приказни, врвни професионалци, млади лидери, размена на идеи – се одржа втората конференција „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Повеќе од 200 млади присуствуваа на втората конференција „Чувари на мудроста“, во организација на Халкбанк АД Скопје, на која своите искуства, совети и рецепти за успех ги споделија 14 говорници кои работат во различни области. Настанот беше вистинска платформа на која се обединија знаењето на успешните и реализирани професионалци и полетноста и амбициозноста на младите студенти и претприемачи.

На првата панел дискусија „Од личен развој до иновативно претприемиштво“ со професорот Радмил Поленаковиќ и Нина Ангеловска, пионерката во е-трговијата, заклучокот беше дека подготовката за дигиталната ера бара посветеност и континуирано учење. Практичните вештини, етичките размислувања и современите наставни методи можат да го премостат јазот помеѓу традиционалното образование и потребите на пазарот на труд кои брзо се менуваат.

Во рамките на вториот конференциски панел, насловен „Успешна бизнис приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“, Живко Мукаетов, директор на Алкалоид, и Петар Ниновски, основач на „Бреинстер“, имаа пријатна дискусија базирана на сопствените искуства. Мукаетов се осврна на професионалните предизвици во неговата 25-годишна кариера, а Ниновски нагласи дека младите треба да работат напорно, да се пробуваат, да направат грешки ако треба, но и да умеат да си простат за нив. Интегритетот, посветеноста и дисциплината се основа за долгорочен успех.

Искра Гешоска, теоретичарка на уметноста, и Јасмина Поповска, професорка на Филозофскиот факултет, на третата панел дискусија „Без хуманистика нема иднина“ ја изненадија публиката со различната перспектива на хуманистичките науки. Панелистите истакнаа дека, водени од човековата доблест и потрагата по знаење, хуманистичките науки го ставаат акцентот на добро управување со заедницата и емпатијата во општеството, што се клучни за индивидуалната благосостојба.

И покрај поразителните бројки за волјата на младите да бидат општествено активни, граѓанскиот сектор останува силен во застапувањето на потребите на граѓаните. Неда Малеска Сачмароска од ЦУП и Ирина Јаневска од АРНО на четвртата панел дискусија насловена „Храбар граѓански сектор за квалитетни општествени промени“ ги разбија стереотипите и предрасудите преку практични примери за личните и секторски успеси, и заклучија дека останува заложбата за поголемо доближување на улогата на граѓанскиот секторот до младите и заедницата.

На панелот за архитектура под наслов „Визија за архитектура на иднината“ воден од професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ, говорниците потенцираа дека оваа професија бара љубов и посветеност, како и вроден талент. Панелистите истакнаа дека архитектите мора да имаат силно чувство за естетика и осет за убавото, што е неопходно за успешно реализирање на нивните проекти.

Академик Владо Камбовски и професорот на Правниот факултет, Бобан Мисоски, разговараа за филозофското битие на правото, но и за правото како дел од секојдневието на панелот насловен „Концепт за инклузивна и одржлива правда“. Тие се обидоа да ги мапираат клучните компетенции кои треба да ги поседуваат младите правници, и како тие да ја одржат својата мотивација за борба за правда и праведност.

На последниот панел „Личен потенцијал без бариери“ со психотерапевтите Славица Гајдаѕис Кнежевиќ и Катерина Димова се дискутираше на темата „Како да ни биде добро?“. Тие истакнаа дека често не сме свесни како да постигнеме благосостојба или да ги препознаеме причините за нашето незадоволство. На крајот закчучија дека е потребна длабока интроспекција и себеспознавање за да стигнеме до решение.

Панелистите ја посочија важноста од прилагодување на тековните трендови, придржување кон етичките стандарди и континуирано учење за успех во инженерството, бизнисот и образованието.

Присутните млади луѓе во публиката беа активни учесници во дискусиите имајќи предвид дека преку апликацијата Слајдо поставија повеќе од 180 прашања до говорниците. За најкреативното прашање во секоја сесија, следуваше вредносен ваучер.

Целта на конференцијата „Чувари на мудроста“, организирана од Халкбанк АД Скопје, е да ги обедини студентите и младите претприемачи со врвни ментори и професионалци од различни области. Оваа платформа им нуди можност од прва рака да слушнат успешни приказни и да научат вредни лекции од искуствата на луѓе кои, со својот труд и посветеност, успеале да ги надминат сите бариери и да достигнат врвови во своите кариери.

Продолжи со читање

Останато

Ексклузивна можност за професионална инспирација на конферeнцијата „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Време е за „Чувари на мудроста“, конференцијата што ќе понуди бесплатни корисни совети од успешните за сите студенти, млади професионалци и претприемачи на кои им е потребна мотивација, инспирација и црпење искуство од луѓето кои оставиле силен професионален и личен печат во своите области. Втората по ред конференција „Чувари на мудроста“ ќе се одржи овој вторник, на 11 јуни, во Младинскиот културен центар во Скопје. Настанот ќе ги собере на едно место луѓето кои со своето знаење, искуство и успех ги мотивираат и ги водат идните генерации кон остварување на нивните соништа.

Конференцијата ќе има седум панел-дискусии, со учество на 14 истакнати професионалци од различни области. Панелот на тема „Од личен развој до иновативно претприемништво“ ќе ги обедини професорот Радмил Поленаковиќ и успешната претприемачка Нина Ангеловска, кои ќе дискутираат за е-трговијата и нејзините можности. Првиот човек на „Алкалоид“, Живко Мукаетов, и Петар Ниновски од „Брејнстер“ ќе ги раскажат своите успешни бизнис-приказни истакнувајќи го значењето на посветеноста, дисциплината и интуицијата во рамките на втората панел-дискусија, насловена „Успешна бизнис-приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“.

Темата „Без хуманистика нема иднина“ ќе биде обработена од Искра Гешоска и Јасмина Поповска, кои ќе ја истакнат важноста на културата во нашето општество. Неда Малеска Сачмароска и Ирина Јаневска ќе дискутираат за улогата на невладините организации во создавањето квалитетни општествени промени, додека професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ ќе ја споделат својата визија за архитектура на иднината.

Во панелот посветен на правдата, академик Владо Камбовски и професорот Бобан Мисоски ќе разговараат за концептот за инклузивна и одржлива правда, а на последниот панел „Личен потенцијал без бариери“, Славица Гајдаѕис-Кнежевиќ и Катерина Димова ќе споделат корисни совети истакнувајќи ги предизвиците и можностите за младите психолози.

Покрај дискусиите, конференцијата ќе вклучи и интерактивни работилници, кои ќе ги водат Сања Митровска и Милан Стојанов, а кои ќе се фокусираат на темата развој на стартап бизнис-идеја и употреба на AI-алатки за поставување на визуелна комуникација.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е создадена со цел да ги обедини младите со најдобрите ментори и практичари од различни професионални области. Не пропуштајте ја оваа уникатна можност да ги чуете приказните и да научите корисни работи од искуствата на луѓето кои со својот труд и посветеност успеале да ги надминат сите бариери и да ги достигнат врвовите во својата кариера.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е бесплатна и отворена за сите млади луѓе. Поради ограничениот број, сите заинтересирани треба да се регистрираат и да го пријават своето учество на следниот линк: bit.ly/Конференција-ЧувариНаМудроста

Продолжи со читање

Останато

Поскапени поштенските и курирските услуги

Објавено

на

Цените на поштенските и курирските услуги во првото тримесечjе од годинава пораснале за 3,8 проценти во споредба со првото тримесечје од 2023 година, објави денеска Државниот завод за статистика (ДЗС).

 Во првото тримесечје од годинава, во споредба со првото тримесечје од 2023 година, цените на услугите за транспорт и складирање се на исто ниво.

Цените за копнениот и цевководниот транспорт бележат пад од 0,1 проценти, додека кај поштенските и курирските услуги бележат пораст од 3,8 проценти.

Во истиот период, цените на услугите во секторот Информации и комуникации бележат пад од 0,7 проценти во одделот Телекомуникации.

Продолжи со читање

Популарно