Connect with us

Останато

ЕОЅ Матрих – 20 години успех на домашниот пазар

Објавено

на

На 05.04.2023 ЕОЅ Матрих ДООЕЛ Скопје го одбележа својот јубилеј со уникатна гала вечер по повод 20 успешни години делување на македонскиот пазар. Заедно со главниот извршен директор на Групацијата ЕОЅ, г-дин Марвин Рамке и г-дин Карстен Тидоу, одговорен за регионот источна Европа во ЕОЅ Групацијата, за дваесеттиот јубилеј менаџментот на ЕОЅ во Македонија организираше свечена гала и концерт на Симон Трпчески и квинтетот „Македонисимо“.

Во своето обраќање, генералната директорка на ЕОЅ Македонија и ЕОЅ Косово, д-р Катерина Бошевска се осврна на постигнатото: Од компанија со само една услуга за своите клиенти во процесот на управување со побарувањата, се трансформиравме во инвеститор предводен од технологијата. Денеска, ЕОЅ на своите клиенти им нуди лепеза на услуги за управување со побарувањата, некои подобрени, некои иновативни, но сите сигурни.

Покрај услугите за наплата на побарувања, од 2015 година ЕОЅ Матрих Македонија успешно реализира активности на откуп на побарувања, а воедно располага со напредни услуги за меѓународна наплата на побарувања (cross-border), откуп на обезбедени побарувања (secured debt purchase), како и други Б2Б услуги.

Преку новата подружница на ЕОЅ во Македонија, ЕОЅ Итек (EOS ITech) – која ја започна својата работа во 2021 година, компанијата сега нуди и развој на софистицирани софтверски решенија за потребите на меѓународната мрежа на ЕОЅ компании во Eвропа.

Денес сме компанија која инвестирала над 9 милиони евра на нашиов пазар и располага со портфолио од 76 милиони евра и 54 илјади број на случаи во својата база на податоци. Компанија која инвестирала речиси 2 мил евра во развој и имплементација на системи за управување со податоци и системи за безбедност при управување со тие податоци. Во 2022 година се стекнавме со сертификат ИСО 27701 кој само ја потврди нашата определба за заштита на информациите поставена уште од 2016 година со воведување на сертификатот ИСО 27001. Особено задоволство ми е што нашата компанија е четврта во оваа земја која се здоби со овој сертификат и единствена во финансискиот сектор којашто ги имплементира овие стандарди.“ – изјави д-р Бошевска. „Бевме мотивирани да докажеме на нашите колеги од европскиот пазар во нашата групација, на нашите клиенти, на нашиот пазар, дека и овде во Македонија може да се работи по европски стандарди, дека ЕОS е партнер секаде. Пред 5 години ЕОS ви даде ветување и се обврза, денес можам гордо да кажам дека го исполнуваме тоа ветување.

Долгото искуство на пазарот кое го поседува ЕОС Матрикс, стекнато низ изминатите две децении, заедно со експертизата која ја поседува како меѓународна комапнија докажува дека ЕОЅ Матрикс е сигурен избор, доверлив и стабилен партнер за управување со побарувањата.

На настанот, во знак на благодарност за богатото минато и постигнатите резултати, но и со јасна цел за понатамошно продолжување на унапредувањето на домашниот финансиски пазар, ЕОЅ Матрих додели неколку признанија. Стопанска Банка АД Скопје, како прв и најдолг клиент и соработник на ЕОЅ Матрих беше препознаена за успешната соработка и лојалност. Ова признание, во име на Банката го прими Генералниот Извршен Директор и Претседател на Управниот Одбор на Стопанска Банка, г-дин Диомидис Николетопулос.

 

Второто признание кое беше доделено ѝ припадна на Шпаркасе Банка АД Скопје, по повод успешната имплементација на европскиот модел на управување со нефунцкционални пласмани, банка со која ЕОЅ за прв пат на домашниот пазар реализише откуп на побарувања во 2015 година. Признанието го прими Златица Трпеска Цивкароски, директор на Дирекцијата за наплата и управување со колатерали во Шпаркасе Банка.

На овој посебен настан кој се одржа во Македонска Филхармонија присутните меѓу кои претставниците на Министерството за финансии на Р. С. Македонија, амбасадорот на Р. Германија, претставниците на Народната Банка на Република Северна Македонија, банките, финансиските друштва и здруженија, претставниците на медиумите, партнер компаниите и соработниците како и претставниците на компаниите ЕОЅ во Србија, Бугарија, Босна и Херцеговина и Словенија, заедно со вработените на ЕОЅ во Македонија имаа посебна можност во поинаква атмосфера да се осврнат на 20 успешни години постоење на ЕОЅ.

ЕОЅ Матрих Македонија на гала настанот ги најави и активностите кои следат во текот на годината, преку кои компанијата ќе го продолжи одбележувањето на овој значаен јубилеј. Сите новини можете да ги следите на социјалните мрежи на ЕОЅ: LinkedIn и Facebook.

Банки

Успешни приказни, врвни професионалци, млади лидери, размена на идеи – се одржа втората конференција „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Повеќе од 200 млади присуствуваа на втората конференција „Чувари на мудроста“, во организација на Халкбанк АД Скопје, на која своите искуства, совети и рецепти за успех ги споделија 14 говорници кои работат во различни области. Настанот беше вистинска платформа на која се обединија знаењето на успешните и реализирани професионалци и полетноста и амбициозноста на младите студенти и претприемачи.

На првата панел дискусија „Од личен развој до иновативно претприемиштво“ со професорот Радмил Поленаковиќ и Нина Ангеловска, пионерката во е-трговијата, заклучокот беше дека подготовката за дигиталната ера бара посветеност и континуирано учење. Практичните вештини, етичките размислувања и современите наставни методи можат да го премостат јазот помеѓу традиционалното образование и потребите на пазарот на труд кои брзо се менуваат.

Во рамките на вториот конференциски панел, насловен „Успешна бизнис приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“, Живко Мукаетов, директор на Алкалоид, и Петар Ниновски, основач на „Бреинстер“, имаа пријатна дискусија базирана на сопствените искуства. Мукаетов се осврна на професионалните предизвици во неговата 25-годишна кариера, а Ниновски нагласи дека младите треба да работат напорно, да се пробуваат, да направат грешки ако треба, но и да умеат да си простат за нив. Интегритетот, посветеноста и дисциплината се основа за долгорочен успех.

Искра Гешоска, теоретичарка на уметноста, и Јасмина Поповска, професорка на Филозофскиот факултет, на третата панел дискусија „Без хуманистика нема иднина“ ја изненадија публиката со различната перспектива на хуманистичките науки. Панелистите истакнаа дека, водени од човековата доблест и потрагата по знаење, хуманистичките науки го ставаат акцентот на добро управување со заедницата и емпатијата во општеството, што се клучни за индивидуалната благосостојба.

И покрај поразителните бројки за волјата на младите да бидат општествено активни, граѓанскиот сектор останува силен во застапувањето на потребите на граѓаните. Неда Малеска Сачмароска од ЦУП и Ирина Јаневска од АРНО на четвртата панел дискусија насловена „Храбар граѓански сектор за квалитетни општествени промени“ ги разбија стереотипите и предрасудите преку практични примери за личните и секторски успеси, и заклучија дека останува заложбата за поголемо доближување на улогата на граѓанскиот секторот до младите и заедницата.

На панелот за архитектура под наслов „Визија за архитектура на иднината“ воден од професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ, говорниците потенцираа дека оваа професија бара љубов и посветеност, како и вроден талент. Панелистите истакнаа дека архитектите мора да имаат силно чувство за естетика и осет за убавото, што е неопходно за успешно реализирање на нивните проекти.

Академик Владо Камбовски и професорот на Правниот факултет, Бобан Мисоски, разговараа за филозофското битие на правото, но и за правото како дел од секојдневието на панелот насловен „Концепт за инклузивна и одржлива правда“. Тие се обидоа да ги мапираат клучните компетенции кои треба да ги поседуваат младите правници, и како тие да ја одржат својата мотивација за борба за правда и праведност.

На последниот панел „Личен потенцијал без бариери“ со психотерапевтите Славица Гајдаѕис Кнежевиќ и Катерина Димова се дискутираше на темата „Како да ни биде добро?“. Тие истакнаа дека често не сме свесни како да постигнеме благосостојба или да ги препознаеме причините за нашето незадоволство. На крајот закчучија дека е потребна длабока интроспекција и себеспознавање за да стигнеме до решение.

Панелистите ја посочија важноста од прилагодување на тековните трендови, придржување кон етичките стандарди и континуирано учење за успех во инженерството, бизнисот и образованието.

Присутните млади луѓе во публиката беа активни учесници во дискусиите имајќи предвид дека преку апликацијата Слајдо поставија повеќе од 180 прашања до говорниците. За најкреативното прашање во секоја сесија, следуваше вредносен ваучер.

Целта на конференцијата „Чувари на мудроста“, организирана од Халкбанк АД Скопје, е да ги обедини студентите и младите претприемачи со врвни ментори и професионалци од различни области. Оваа платформа им нуди можност од прва рака да слушнат успешни приказни и да научат вредни лекции од искуствата на луѓе кои, со својот труд и посветеност, успеале да ги надминат сите бариери и да достигнат врвови во своите кариери.

Продолжи со читање

Останато

Ексклузивна можност за професионална инспирација на конферeнцијата „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Време е за „Чувари на мудроста“, конференцијата што ќе понуди бесплатни корисни совети од успешните за сите студенти, млади професионалци и претприемачи на кои им е потребна мотивација, инспирација и црпење искуство од луѓето кои оставиле силен професионален и личен печат во своите области. Втората по ред конференција „Чувари на мудроста“ ќе се одржи овој вторник, на 11 јуни, во Младинскиот културен центар во Скопје. Настанот ќе ги собере на едно место луѓето кои со своето знаење, искуство и успех ги мотивираат и ги водат идните генерации кон остварување на нивните соништа.

Конференцијата ќе има седум панел-дискусии, со учество на 14 истакнати професионалци од различни области. Панелот на тема „Од личен развој до иновативно претприемништво“ ќе ги обедини професорот Радмил Поленаковиќ и успешната претприемачка Нина Ангеловска, кои ќе дискутираат за е-трговијата и нејзините можности. Првиот човек на „Алкалоид“, Живко Мукаетов, и Петар Ниновски од „Брејнстер“ ќе ги раскажат своите успешни бизнис-приказни истакнувајќи го значењето на посветеноста, дисциплината и интуицијата во рамките на втората панел-дискусија, насловена „Успешна бизнис-приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“.

Темата „Без хуманистика нема иднина“ ќе биде обработена од Искра Гешоска и Јасмина Поповска, кои ќе ја истакнат важноста на културата во нашето општество. Неда Малеска Сачмароска и Ирина Јаневска ќе дискутираат за улогата на невладините организации во создавањето квалитетни општествени промени, додека професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ ќе ја споделат својата визија за архитектура на иднината.

Во панелот посветен на правдата, академик Владо Камбовски и професорот Бобан Мисоски ќе разговараат за концептот за инклузивна и одржлива правда, а на последниот панел „Личен потенцијал без бариери“, Славица Гајдаѕис-Кнежевиќ и Катерина Димова ќе споделат корисни совети истакнувајќи ги предизвиците и можностите за младите психолози.

Покрај дискусиите, конференцијата ќе вклучи и интерактивни работилници, кои ќе ги водат Сања Митровска и Милан Стојанов, а кои ќе се фокусираат на темата развој на стартап бизнис-идеја и употреба на AI-алатки за поставување на визуелна комуникација.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е создадена со цел да ги обедини младите со најдобрите ментори и практичари од различни професионални области. Не пропуштајте ја оваа уникатна можност да ги чуете приказните и да научите корисни работи од искуствата на луѓето кои со својот труд и посветеност успеале да ги надминат сите бариери и да ги достигнат врвовите во својата кариера.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е бесплатна и отворена за сите млади луѓе. Поради ограничениот број, сите заинтересирани треба да се регистрираат и да го пријават своето учество на следниот линк: bit.ly/Конференција-ЧувариНаМудроста

Продолжи со читање

Останато

Поскапени поштенските и курирските услуги

Објавено

на

Цените на поштенските и курирските услуги во првото тримесечjе од годинава пораснале за 3,8 проценти во споредба со првото тримесечје од 2023 година, објави денеска Државниот завод за статистика (ДЗС).

 Во првото тримесечје од годинава, во споредба со првото тримесечје од 2023 година, цените на услугите за транспорт и складирање се на исто ниво.

Цените за копнениот и цевководниот транспорт бележат пад од 0,1 проценти, додека кај поштенските и курирските услуги бележат пораст од 3,8 проценти.

Во истиот период, цените на услугите во секторот Информации и комуникации бележат пад од 0,7 проценти во одделот Телекомуникации.

Продолжи со читање

Популарно