Connect with us

Платежни картички

Масовен проблем со платежни картички, пос уреди и банкомати во Македонија

Објавено

на

Проблем со редовното функционирање на платежните картички и уредите на кои тие најчесто се користат (трговија и банкомати) се појави во текот на денешниот ден откако речиси сите платежни картички на сите уреди не се достапни за користење.

Детални информации за што станува збор сеуште нема, освен дека е одреден технички проблем за што можеме да заклучиме и доколку се обидеме да платиме со платежна картичка во трговија – бидејќи ќе добиеме одговор “неуспешна трансакција“.

Македонската банкарска асоцијација објави дека проблемот е поврзан со картичните брендови Visa и Mastercard, а воедно дека не станува збор за проблем со телеком операторите, ниту пак системите на банките.

Во име на членките на Македонската банкарска асоцијација, ве информираме дека во моментот кога соопштението се подготвуваше и испраќаше дел од услугите на нашите членки, поврзани со картичните брендови VISA и Mastercard се недостапни – на банкомат или во трговија. Како и досега, средствата на клиентите на банките се достапни во сите експозитури и филијали. Членките на Македонската банкарска асоцијација се во интензивна комуникација со картичните брендови VISA и Mastercard, и од досегашните анализи може да се каже дека причината за проблемот не е поврзана со националните телеком оператори, ниту со поединечните системи на банките. По добивање покомплетни сознанија, јавноста навремено ќе биде известена од страна на Македонската банкарска асоцијација.” – велат од МБА.

Засега, со официјално соопштение излезе само НЛБ Банка:

Ве известуваме дека нашата ATM мрежа моментално се соочува со технички проблем и како резултат на ова, подигнувањето готовина од банкоматите на НЛБ Банка е привремено оневозможено. Нашите тимови работат на решавање на проблемот. Доколку имате итна потреба од подигнување на готовина од вашата трансакциска сметка, ви препорачуваме да ја посетите најблиската експозитура на Банката. Подигнувањето на средствата ќе ви биде овозможено без надоместок.” – велат од банката.

Во периодот што следи се очекуваат конкретни информации за проблемот, како и временскиот период за кој се очекува да се надмине истиот и картичките повторно да бидат функционални.

Платежни картички

Мастеркард ги лансираше Google Pay и Google Wallet за корисниците на картички во Северна Македонија

Објавено

на

Со поддршка на Мастеркард, НЛБ банка АД Скопје и Стопанска банка АД Скопје се првите локални банки што воведуваат Google Pay, овозможувајќи им на имателите на картички да ги искористат предностите на едноставни и безбедни бесконтактни плаќања и складирање на дигитални картички на Android и WearOS уредите. Имателите на картички можат да ги складираат кредитните и дебитните картички на НЛБ банка и Стопанска банка на Google Wallet, дигитален паричник и да вршат плаќања секаде каде што бесконтактните плаќања се прифатени. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Освој TESLA само со Mastercard® картичките од Стопанска банка АД – Скопје

Објавено

на

Стопанска банка АД – Скопје започна голема наградна игра за клиентите корисници на Mastercard дебитните и кредитните картички. (more…)

Продолжи со читање

Платежни картички

Проверени совети за летување од соништата

Објавено

на

Во светот во кој патувањата станаа составен дел од нашите животи, откривањето на тајните за совршен одмор никогаш не било поважно. Летувањето од соништата не ја прави само дестинацијата, туку искуствата и спомените што ги создавате додека сте таму. Следејќи ги овие докажани совети, можете да го отклучите вистинскиот потенцијал на вашата следна авантура и да ја претворите во незаборавно патување. (more…)

Продолжи со читање

Популарно