Connect with us

Анализи

АНАЛИЗА ШТЕДНИ ВЛОГОВИ: Во која банка е најповолно да ги орочите средствата на една година?

Објавено

на

Колкави се разликите во каматите за штедење во различни банки? За една година може да заработите минимални 3.300 денари, но вашата заработка може да достигне и 23.171 денар!

Повеќе од сигурно е дека штедењето станува исплатлива инвестиција затоа што каматните стапки од почетокот на годината значително се зголемија. Факт е дека сите банки во земјава ги зголемија каматните стапки за штедење во денари и во евра, но сепак постојат големи разлики помеѓу нив кога станува збор за висината на каматните стапки. Тоа го прави штедењето вистински предизвик за граѓаните.

Тргнувајќи од значајните промени и големите разлики кај каматните стапки за штедење, Банкарство.мк ги анализира каматите за орочен депозит во денари со рок од 12 или 13 месеци, како промотивен период на орочување карактеристичен за одредени банки. За пример зедовме депозит од 600.000 денари и пресметавме колкав износ на камата ќе добиете за орочениот депозит. Ги анализиравме најповолните депозитни производи на претходно наведените рочности од секоја банка.

Што покажа нашата анализа? Најголемиот износ на камата што ќе го добиете за орочување на 600.000 денари на 12 месеци (односно 13 месеци кај некои банки) изнесува 23.171 денар, а најмалиот 3.300 денари!

Еве што покажа нашата анализа:

Централна кооперативна банка – Супер депозит (13 месеци)
Износ на камата: 23.171 денари
Висина на годишна к.с.: 3,40%
Исплата на камата: по истек на орочување.

Шпаркасе банка – Депозит плус (13 месеци)
Износ на камата: 19.874 денари
Висина на годишна к.с.: 3,1% фиксна
Исплата на камата: по истек на орочување.

Уни банка – Депозит фикс (12 месеци)
Износ на камата: 18.600 денари
Висина на годишна к.с. денари
Висина на годишна к.с.: 3,10%
Исплата на камата: по истек на орочување.

Прокредит банка – Орочен депозит (13 месеци)
Износ на камата: 18.200денари
Висина на годишна к.с.: 2,8%
Исплата на камата: месечно во промотивен период.

Халкбанка банка – Промо летен депозит (12 месеци)
Износ на камата: 18.000 денари
Висина на годишна к.с.: 3,00% фиксна
Исплата на камата: по истек на орочување или месечно.

Стопанска банка Битола – Депозит со антиципативна исплата на камата (12 месеци)
Износ на камата: 16.800 денари
Висина на годишна к.с.: 2,80%
Исплата на камата: на денот на уплата на влогот.

НЛБ банка – Супер депозит (13 месеци)
Износ на камата: 17.309 денари
Висина на годишна к.с.: 2,70%
Исплата на камата: месечно или по истек на орочување

Стопанска банка Скопје – Депозит со антиципативна исплата на камата (12 месеци)
Износ на камата: 15.041 денари
Висина на годишна к.с.: 2,50%
Исплата на камата: на денот на уплата на влогот.

Комерцијална банка – Стандардно орочено штедење (12 месеци)
Износ на камата: 6.016 денари
Висина на годишна к.с.: 1,00%
Исплата на камата: по истек на орочување.

ТТК банка – Стандарден депозит (12 месеци)
Износ на камата: 3.300 денари
Висина на годишна к.с.: 0,55%
Исплата на камата: месечно.

Анализи

Започна гласањето за најдобрите во македонската е-трговија за 2023 година

Објавено

на

Започна гласањето за изборот на најдобрите е-трговци за 2023 година „E-commerce Awards 2023“, кој традиционално се одржува по трети пат во организација на Асоцијација за е-трговија на Македонија – АЕТМ, каде што ќе се одбираат најдобрите домашни е-трговци за 2023 година, кои се натпреваруваат во 24 категории поделени во три секции: најдобри е-трговци во одбрани аспекти на онлајн продавање, најдобри е-продавници по сектори и шампиони во е-трговија.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Најголеми добитници се должниците, најголеми губитници државниот буџет, банките, финансиските друштва и другите позајмувачи – тоа е цената на простените долгови

Објавено

на

Должниците повторно, по кој знае кој пат во оваа држава, ќе бидат најголемите добитници од законските измени за застареност на долговите после 10 години, а најголеми губитници ќе бидат државниот буџет, индивидуалните доверители што позајмиле пари и финансиските друштва, коментираат правници и познавачи на финансиските состојби во земјава. Според нив, долговите кон банките најверојатно ќе излезат како најголем апсолутен износ, но тоа нема да има големо влијание врз банките затоа што тие веќе ги имаат резервирано овие побарувања и затоа сега нема да бидат оштетени нивните биланси.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Граѓаните земале 25,5 милиони евра кредити од банките за еден месец, компаниите во ноември „апстинирале“ од кредити

Објавено

на

Банките во земјава во ноември лани одобриле вкупни кредити во износ од околу 1,3 милијарди денари (20,8 милиони евра), при што најголем дел завршиле кај домаќинствата, односно компаниите останале без поголема кредитна поддршка. Дури има и намалување на вкупната изложеност на банките кај корпоративниот сектор за 252 милиони денари (околу 4 милиони евра) поради намалениот обем на кредити во странска валута.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно