Connect with us

Домашни банки

НЛБ Банка и Отворени забавни фудбалски зони со проект за развој на младински спорт „Растеме во шампиони“

Објавено

на

Под мотото „Растеме во шампиони“, НЛБ Банка во соработка со организацијата Отворени забавни фудбалски зони – Македонија започнува проект за развој на младински спорт. Вчера, на градскиот плоштад во Струмица, беше одржан првиот спортски настан со кој беше означен почетокот на проектот, кој ќе се реализира во вкупно 10 градови низ земјата.

Станува збор за т.н „grassroot“ спортски активности кои имаат за цел да ги воведат децата и младите во спорт, но и да ги здружат и зближат без разлика на пол, етничка припадност, религија или статус. На секој настан ќе бидат вклучени деца на возраст од 6 до12 години, со кои ќе работат тренери-наставници, млади асистенти, а во својство на амбасадори, и наши познати спортисти. На настаните ќе се реализираат забавни спортски игри: штафета, разни игри со топка, скокање на јаже, хулахоп, вежби за координација и др.

„НЛБ Банка е силен поддржувач на професионалниот спорт и спонзор на многу спортски клубови во земјава. Но, овојпат даваме сесрдна поддршка на проект за развој на младински спорт, кој има за цел да ја подигне свесноста за активно вклучување на децата во спорт уште од најрана возраст и да промовира здрави животни навики како важна основа за генерациите што доаѓаат. Инвестирајќи во овој проект, ние сме посветени на негување на талентите и вештините на младите спортисти, обезбедувајќи поздрава и поперспективна иднина за нашата заедница.“ – истакнуваат од НЛБ Банка.

На вчерашното големо отворање во Струмица, учество земаа повеќе од 100 деца. Настанот го отворија претставници од НЛБ Банка и Отворени забавни фудбалски зони – Македонија, претставници на општина Струмица, а присуствуваа голем број родители и наставници од основните училишта во градот.

„Проектот „Растеме во шампиони“ е проект кој освен спортско-рекреативна димензија има бројни социолошки придобивки за децата; развивање на чувство за заедништво, фер плеј однесување, взаемна почит, дружење и спортување за секое дете без разлика на полова и етничката припадност, и индивидуалните способности за одредени спортови за кои не е примарен резултатот. Во нашиот проект сите деца се Шампиони! Многубројните вежби и игри се димензионирани така што овозможуваат повеќекратно доживување на мали успеси кај секој од учесниците. Огроман благодарност до НЛБ Банка која ја препозна вредноста на проектот и овозможи негова реализација“ – истакнаа од Отворени Забавни Фудбалски Школи – Македонија.

Согласно планираното, до крајот на годината еднодневни спортски настани во рамките на проектот „Растеме во шампиони“ ќе се реализираат и во Охрид, Тетово, Гостивар, Неготино, Кавадарци, Битола, Прилеп, Гевгелија и Куманово.

Инаку, Отворени Забавни Фудбалски Школи – Македонија е хуманитарен, политички неутрален и непрофитен проект, организиран од страна на Cross Cultures Project Association, Копенхаген (CCPA) во соработка со Фудбалскиот Сојуз на Норвешка (NFF). Целта на организацијата е да им се овозможи на децата богато и вредно спортско искуство, како и да се промовира спортот, да се пронајдат нови, идни спортисти и да се развие нивниот талент. Во своето, повеќе од две-децениско постоење, Отворени Забавни Фудбалски Школи- Македонија има остварено успешна соработка со бројни меѓународни организации и амбасади, министерства и општини, владини и невладини организации и компании. Организирани се над 350 школи на кои земале учество повеќе од 110.000 деца.

Домашни банки

Најуспешната конференција „Чувари на мудроста“ за професионален развој и мотивација на младите луѓе, годинава во ново, освежено издание

Објавено

на

Во тек се подготовките за втората конференција „Чувари на мудроста“ во организација на „Халкбанк“ АД Скопје. На конференцијата, како и минатата година, ќе говорат успешни и реализирани луѓе, различни профили на стопанственици, уметници, професори, автори. И оваа година ќе се дискутира на интересни теми значајни за професионалната надградба и кариерниот развој на младите, со цел да се мотивираат и да се инспирираат на својот професионален пат.

„Преку искуството на панелистите од различни области, идејата е да се пренесат и да се раскажат многу интересни приказни за кои веруваме дека ќе ги инспирираат и ќе ги мотивираат младите на нивниот професионален пат. Сметаме дека поддршката и мотивацијата на младите кадри е клучна за нивниот успешен развој и за зацврстување на нивните професионалните вештини“, изјави Маја Наумовска Савеска, директор на корпоративни и маркетинг-комуникации во „Халкбанк“ АД Скопје.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ од 2023 година беше наградена како најдобра конференција во категоријата Најдобар самит, конгрес или конференција. Оваа година организаторите се мотивирани да ја реализираат во малку поинаков формат, со многу повеќе интересни гости, докажани и значајни во нивните области.

Целната публика се, пред сè, млади луѓе, младински граѓански организации, студенти, млади претприемачи, културни работници, претставници на стартап компании итн.

Целта на конференцијата е да одговори на низа прашања на кои наидуваат младите во градењето на професионалната кариера. Да придонесе за поквалитетен развој во областите во кои дејствуваат. А мудроста, искуството, ентузијазмот и успехот кои ги дефинираат панелистите ќе отворат низа прашања и одговори, важни за сечиј развој.

Конференцијата е дел од поголемата кампања „Да ги слушнеме и гушнеме“, што започна во 2022 година, со намера да им даде глас на припадниците на повозрасните генерации. Во рамките на кампањата се спроведоа повеќе активности, настани и работилници во чиј центар беа пензионерите и повозрасните лица.

Повеќе информации за кампањата „Да ги слушнеме и гушнеме“ и за конференцијата „Чувари на мудроста“ се достапни на https://cuvarinamudrosta.mk/

Влезот за сите студенти ќе биде бесплатен, со приложување студентска легитимација, но заради ограничениот број на присутни, задолжително ќе биде пријавувањето преку следната онлајн форма: bit.ly/Конференција-ЧувариНаМудроста

Датум: 11 јуни 2024 ( вторник )

Времетраење: 10:00 – 15:00

Локација: Младински културен центар

Продолжи со читање

Домашни банки

Комерцијална банка ќе се дружи со студентите на Job Fair на техничко-технолошкиот кампус во Скопје

Објавено

на

Комерцијална банка и БЕСТ Скопје се подготвени за почетокот на Саемот за вработување Job Fair, кој од 15 до 19 април ќе се одржи на техничко-технолошкиот кампус во Скопје.

Како Генерален спонзор на Бордот на Европски студенти по технологија, Комерцијална банка ќе го поддржи и овој значаен и интересен настан и ќе биде присутна со свој штанд на Технолошко-металуршкиот факултет, каде на студентите ќе им обезбеди корисни информации за сите можности што ги имаат за успешен почеток на нивната кариера.  

Студентите на штандот на Банката ќе може да се информираат за пракса или вработување, за ИТ тимот и дигитализацијата како воспоставен стандард во работењето и во понудата на Комерцијална банка, како и за бесплатниот пакет за млади кој им ги нуди банкарските производи и услуги што му се потребни на секој млад човек за безбедни и безгрижни лични финансии.

Успешниот старт на кариерата се базира на знаење и вештини, како и на располагање со корисни и потребни информации. Токму затоа Комерцијална банка и нејзините вработени на Job Fair ќе им овозможат на студентите да добијат сѐ што им треба за нивниот иден кариерен развој.

Продолжи со читање

Домашни банки

Филијалите и експозитурите на Комерцијална банка нема да работат на 10 април

Објавено

на

Филијалите и експозитурите на Комерцијална банка АД Скопје нема да работат на 10 април (среда) заради празнување на Рамазан Бајрам.

Комерцијална банка ги известува своите клиенти дека за подигнување и уплата готовина може да ги користат банкоматите на Банката, а за други финансиски трансакции на располагање ги имаат веб и мобилните апликации Интернет банка и мБанка.

За корисниците на платежни картички, 24/7 во Скопје се отворени дигитализираната експозитура на Комерцијална банка на улица Македонија и дигиталните делови од експозитурите ГТЦ, Бисер, Буњаковец, Ист Гејт Мол, Ѓорче Петров, 11 Октомври и Лептокарија и во експозитурите во Дебар, Неготино и во Охрид.

Продолжи со читање

Популарно