Connect with us

Анализи

Граѓаните по основ на дозволен минус им должат на банките 113,2 милиони евра

Објавено

на

Вкупниот долг на граѓаните кон банките по основ на дозволен минус на плата во ноември 2023 година изнесува 6.963 милиони денари (околу 113,2 милиони евра), износ на кој банките од 1 јануари годинава пресметуваат камата од над 14%. Како што веќе објави Банкарство, банките ја стартуваа 2024 година со зголемена каматната стапка на дозволеното пречекорување, која расте заедно со растот на референтната каматна стапка на Народната банка за пресметување казнена камата. 

Ги анализиравме и бројките за тоа колку се задолжени граѓаните кај банките со дозволено пречекорување. Според последните статистички податоци на Народната банка, вкупниот долг на населението по овој основ изнесува околу 113,2 милиони евра и во последните 15 години е речиси двојно зголемен. На крајот од 2009 година негативното салдо на граѓаните по основ на тековни сметки изнесувало 3.675 милиони денари (59,7 милиони евра). Оттогаш континуирано расте и во ноември 2019 година достигнува 7.053 милиони денари (114,7 милиони евра).

Интересно е дека веќе во декември 2019 година, односно само за еден месец паѓа на 6.123 милијарди денари (99,6 милиони евра). Повторно за само еден месец се искачува на 6.909 милиони денари и за два месеци се намалува на 6.059 милиони денари. Овие драстични промени се случуваат за време на првата година од Covid кризата во земјава. На крајот од кризната 2020 година, вкупниот износ на негативно салдо на граѓаните по основ на тековни сметки паѓа на 5.818 милиони денари (94,6 милиони евра). 

Нагоре-надолу состојбите продолжуваат и во 2021 и во 2022 година, која завршува со негативно салдо од 5.962 милиони денари. Веќе во 2023 година, повторно започнува стабилен нагорен тренд, така што и покрај растот на каматната стапка на дозволено пречекорување, граѓаните се повеќе се задолжуваат кај банките по овој основ. 

Од овие бројки може да се заклучи дека расположението на граѓаните за користење на дозволениот минус не зависи од висината на каматната стапка, туку од нивните реални финансиски потреби. Според податоците на Народната банка, пондерираните каматни стапки на негативните салда по основ на тековни сметки на ниво на банкарски сектор во периодот од 2015 до 2018 година се движеа во стабилен распон од 11,26% до 11,35%. Од 2019 година започнува надолниот тренд и до мај 2022 година стигнуваат ди најниското ниво од 9,28%. Токму во тој период, како што прикажавме погоре, вкупниот износ на негативното салдо на граѓаните по основ на тековни сметки многу варира и е на пониско ниво. 

Но, затоа веќе од јули 2022 година, започна актуелниот раст на каматната стапка на дозволениот минус и во ноември 2023 година просечната камтна стапка на ниво на банкарски сектор изнесува 13,16%.

Ако се спореди долгот на граѓаните кон банките по основ на дозволен минус со останатите кредитни производи, се забележува дека граѓаните многу повеќе им должат на банките по основ на кредитни картички (околу 163 милиони евра), за кои банките пресеметуваат за нијанса пониски каматни стапки од 11,21%.

Анализи

Започна гласањето за најдобрите во македонската е-трговија за 2023 година

Објавено

на

Започна гласањето за изборот на најдобрите е-трговци за 2023 година „E-commerce Awards 2023“, кој традиционално се одржува по трети пат во организација на Асоцијација за е-трговија на Македонија – АЕТМ, каде што ќе се одбираат најдобрите домашни е-трговци за 2023 година, кои се натпреваруваат во 24 категории поделени во три секции: најдобри е-трговци во одбрани аспекти на онлајн продавање, најдобри е-продавници по сектори и шампиони во е-трговија.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Најголеми добитници се должниците, најголеми губитници државниот буџет, банките, финансиските друштва и другите позајмувачи – тоа е цената на простените долгови

Објавено

на

Должниците повторно, по кој знае кој пат во оваа држава, ќе бидат најголемите добитници од законските измени за застареност на долговите после 10 години, а најголеми губитници ќе бидат државниот буџет, индивидуалните доверители што позајмиле пари и финансиските друштва, коментираат правници и познавачи на финансиските состојби во земјава. Според нив, долговите кон банките најверојатно ќе излезат како најголем апсолутен износ, но тоа нема да има големо влијание врз банките затоа што тие веќе ги имаат резервирано овие побарувања и затоа сега нема да бидат оштетени нивните биланси.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Граѓаните земале 25,5 милиони евра кредити од банките за еден месец, компаниите во ноември „апстинирале“ од кредити

Објавено

на

Банките во земјава во ноември лани одобриле вкупни кредити во износ од околу 1,3 милијарди денари (20,8 милиони евра), при што најголем дел завршиле кај домаќинствата, односно компаниите останале без поголема кредитна поддршка. Дури има и намалување на вкупната изложеност на банките кај корпоративниот сектор за 252 милиони денари (околу 4 милиони евра) поради намалениот обем на кредити во странска валута.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно