Connect with us

Анализи

ДЗС: Просечната плата во мај изнесувала 36.345 денари

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2023 година, во однос на мај 2022 година, изнесува 36.465 денари.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Административни и помошни услужни дејности (25.5 %), Стручни, научни и технички дејности (21.4 %) и Финансиски дејности и дејности на осигурување (18.8 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Други услужни дејности (5.3 %), Стручни, научни и технички дејности (5.0 %) и Транспорт и складирање (4.3 %).

Анализирано по дејности, просечната плата изнесува:

 • Земјоделство, шумарство и рибарство – 28.627 денари
 • Рударство и вадење на камен – 47.786 денари
 • Преработувачка индустрија – 31.713 денари
 • Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација – 48.302 денари
 • Снабдување со вода, отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината – 28.755 денари
 • Градежништво – 35.706 денари
 • Трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и моторцикли – 33.978 денари
 • Транспорт и складирање – 35.129 денари
 • Објекти за сместување и сервисни дејности со храна – 27.480 денари
 • Информации и комуникации – 70.703 денари
 • Финансиски дејности и дејности на осигурување – 53.792 денари
 • Дејности во врска со недвижен имот – 34.629 денари
 • Стручни научни и технички дености – 45.980 денари
 • Административни и помошни услужни дејности – 30.595 денари
 • Јавна управа и одбрана, задолжително социјално осигурување – 38.269 денари
 • Образование – 33.418 денари
 • Дејности на здравствена и социјална заштита – 39.686 денари
 • Уметност, забава и рекреација – 34.679 денари
 • Други услужни дејности – 45.847 денари

Највисока плата има кај вработените во компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности (93.536 денари), додека најниска кај вработените во производство на кожа и слични производи од кожа (24.214 денари).

Целосното соопштение можете да го погледнете тука.

 

 

 

Анализи

Дали падот на цените на становите во ЕУ ќе се преслика во Македонија?

Објавено

на

Цените на становите во еврозоната паднаа за 2,1% во третиот квартал од 2023 година, а во целата Европска унија се намалени за 1%. Во Македонија во четвртиот квартал пораснаа за 7% споредено со истиот период претходната година, а за три месеци се повисоки за 1%.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Наташа Пукл ќе биде нов независен член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка АД Скопје

Објавено

на

Врз основа на член 39 став 1 од Статутот на НЛБ Банка АД Скопје, Собранието на НЛБ Банка на својата седница одржана на ден 21.02.2024 година донесе Одлука за именување на независен член на Надзорниот одбор.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

И македонските банки ќе мора да овозможат инстант плаќања

Објавено

на

Македонските банки ќе мора да дозволат инстант плаќања за граѓаните и компаниите кои ќе се извршуваат во многу кратко време од околу 10 секунди. Тоа значи дека парите од сметката на плаќачот ќе легнат на сметката на примачот за не подолго време од 10 секунди. Ова претставува своевидна револуција во светот на платежните трансакции затоа што примачот веднаш ќе може да располага со парите и да врши натамошни трансфери доколку му се потребни.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно