Connect with us

Анализи

Најдобри совети како да го реновирате вашиот дом во рамките на буџетот

Објавено

на

Домот треба да биде наше засолниште, но и среќно место каде ќе се релаксираме на крајот од напорниот ден и ќе креираме семејни спомени со нашите најмили. Токму затоа, секој од нас сака да создаде што поудобна и попријатна атмосфера во него. Една од причините поради која може да се одлучите да го реновирате домот е желбата да го направите подобро место за живеење или едноставно сакате промена и свежина во домот.

Реновирањето на вашиот дом со одреден буџет бара внимателно планирање и паметни одлуки. Еве неколку корисни совети кои ќе ви помогнат да го реновирате домот без да потрошите многу пари.

Поставете буџет – Одредете колку можете да си дозволите да потрошите за вашиот проект за реновирање. Ова ќе ви помогне да ги поставите приоритетите на вашите трошоци и да избегнете прекумерно трошење.

Планирајте однапред – Направете детален план за вашето реновирање, вклучувајќи ги специфичните промени што сакате да ги направите и потребните материјали. Јасната визија ќе ги спречи непотребните трошоци и ќе ги намали шансите за скапи грешки.

Работете сами каде што е тоа можно – Размислете за преземање задачи што можете да ги завршите сами, со цел да заштедите пари на работна сила. Сепак, бидете реални за вашите вештини и обидете се само со проекти за кои сте уверени дека ќе ги завршите.

Фокусирајте се на исплатливи подобрувања – Ставете приоритет и на деловите од вашиот дом на кои им треба најмногу внимание и фокусирајте се на исплатливи подобрувања. На пример, бојадисување ѕидови, нов мебел или модерните детали може да имаат значително влијание во постигнување на целта без да потрошите многу пари.

Споредете ги цените – Одвојте време да ги споредите цените и да ги побарате најдобрите понуди за купување. Побарајте попусти, распродажби, па дури и размислете за купување користени или обновени предмети ако се во добра состојба.

Пренаменете и рециклирајте – Бидете креативни со пренамената на предметите што веќе ги имате. На пример, можете да го обновите стариот мебел или да користите обновено дрво за нови проекти.

Поволен извор на финансии – Доколку ви е потребен дополнителен извор на финансиски средства, пожелно е да разгледате повеќе различни опции, и секако да ги земете предвид факторите како што се каматните стапки, условите за отплата и вашата способност за навремени плаќања.

Потрошувачкиот кредит со животно осигурување и полиса од незгода на Халкбанк АД Скопје е одличен избор за дополнителен извор на финансиски средства со фиксна каматна стапка од 6,2% за првите две години, максимален износ до 1.500.000 денари и рок до 120 месеци.

Овој тип на кредит обезбедува дополнителен вид на сигурност за кредитобарателите и нивното семејство во поглед на отплата на кредитот.

Провизијата за обработка е 0%, а во случај на негова предвремена отплата, не се наплатува провизија. Новиот потрошувачки кредит е идеален за финансирање на најразлични потреби, меѓу кои и реновирање на домот, но може да биде добредојден и за рефинансирање на постојни кредити во други банки, со што може да се добие и значително намалување на месечните рати.

Анализи

Започна гласањето за најдобрите во македонската е-трговија за 2023 година

Објавено

на

Започна гласањето за изборот на најдобрите е-трговци за 2023 година „E-commerce Awards 2023“, кој традиционално се одржува по трети пат во организација на Асоцијација за е-трговија на Македонија – АЕТМ, каде што ќе се одбираат најдобрите домашни е-трговци за 2023 година, кои се натпреваруваат во 24 категории поделени во три секции: најдобри е-трговци во одбрани аспекти на онлајн продавање, најдобри е-продавници по сектори и шампиони во е-трговија.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Најголеми добитници се должниците, најголеми губитници државниот буџет, банките, финансиските друштва и другите позајмувачи – тоа е цената на простените долгови

Објавено

на

Должниците повторно, по кој знае кој пат во оваа држава, ќе бидат најголемите добитници од законските измени за застареност на долговите после 10 години, а најголеми губитници ќе бидат државниот буџет, индивидуалните доверители што позајмиле пари и финансиските друштва, коментираат правници и познавачи на финансиските состојби во земјава. Според нив, долговите кон банките најверојатно ќе излезат како најголем апсолутен износ, но тоа нема да има големо влијание врз банките затоа што тие веќе ги имаат резервирано овие побарувања и затоа сега нема да бидат оштетени нивните биланси.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Граѓаните земале 25,5 милиони евра кредити од банките за еден месец, компаниите во ноември „апстинирале“ од кредити

Објавено

на

Банките во земјава во ноември лани одобриле вкупни кредити во износ од околу 1,3 милијарди денари (20,8 милиони евра), при што најголем дел завршиле кај домаќинствата, односно компаниите останале без поголема кредитна поддршка. Дури има и намалување на вкупната изложеност на банките кај корпоративниот сектор за 252 милиони денари (околу 4 милиони евра) поради намалениот обем на кредити во странска валута.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно