Connect with us

Останато

Денес се одржува вториот Скопски Економски Форум: Просперитет во време на несигурност

Објавено

на

Денес, 1ви март 2023 година, во хотелот Александар Палас ќе се одржи Скопски Економски Форум II, во организација на Делфи Економски Форум и Грчката бизнис асоцијација, а со цел да создаде платформа за дијалог и комуникација.

Скопскиот Економски Форум II ќе овозможи идентификување и проценка на клучните предизвици за раст, учење од искуствата на другите земји, поддршка на усвојувањето на практики за корпоративна социјална иновација во приватниот сектор и идентификување на насоки на политичко дејствување за создавање на конкурентни и инклузивни економии во Северна Македонија и Југоисточна Европа.

Лидерите од политичката и економската сфера ќе понудат конкретни одговори на клучните проблеми во регионот, особено во областа на енергетиката, безбедноста и економијата.

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, г-дин Димитар Ковачевски, ќе се обрати на Скопскиот Економски Форум II. Исто така, г-дин Албин Курти, премиер на Република Косово, и г-дин Дритан Абазовиќ, премиер на Владата на Црна Гора, ќе го почестат Форумот со своето присуство и ќе се обратат на форумот.

Меѓу именуваните политички говорници се: г-дин Артан Груби, Прв Заменик на Претседателот на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, г-дин Благој Бочварски, министер за транспорт и врски, г-дин Фатмир Бесими, министер за финансии, г-дин Александар Бајдевски, заменик-министер за информатичко општество и администрација, г-ѓа Артане Ризваноли, министер за енергетика на Косово, г-дин Мартин Двошак, заменик-министер за надворешни работи на Република Чешка, г-ѓа Христина Оџаклиевска, заменик-министерка за животна средина и просторно планирање, г-ѓа Меги Фино, заменик-министер за Европа и надворешни работи на Албанија, како и г-дин Оливер Вархеи, комесар за соседство и проширување на ЕУ. На форумот ќе зборува и г-ѓа Данела Арсовска, Градоначалничка на Скопје.

Форумот ќе биде почестен и со говори на низа Амбасадори во Република Северна Македонија, меѓу нив и Н.Е Сирил Бомгартнер, Амбасадор на Франција, Н.Е Андреа Силвестри, Италијанскиот амбасадор, Н.Е Софија Филипиду, Амбасадор на Република Грција, Н.Е Ами Ларсон Џеин, Амбасадор на Кралството Шведска, Н.Е Дејвид Гир, Амбасадор на ЕУ.

Од делот на бизнис секторот, меѓу говорниците ќе бидат: господин Иоанис Киркинезис, директор за развој на бизнисот и менаџер на Хил Интернашнл Албанија, госпоѓа Ана Митреска, вице-гувернер на Народна банка на Северна Македонија, господин Никола Делев, вршител на функцијата директор за стратешко планирање и развој во “Булгартрансгаз”, господин Манос Манусакис, претседател и извршен директор на ИПТО, господин Атанасиос Лиагкос, претседател на Управниот одбор и извршен директор на ТПА С.А. – Пристаниште на Солун, господин Бранко Грегановиќ, претседател на НЛБ Банка Скопје, господин Никола Љушев, извршен директор на Македонски Телеком, госпоѓа Марија Рита Гали, извршен директор на ДЕСФА, господин Олин Ветингтон, извршен директор на Ветингтон Интернешнл ЛЛЦ, господин Орхан Муртезани, генерален директор и претседател на Управниот одбор на АД МЕПСО, господин Бајрам Реџепи, извршен директор на НЕР Скопје, господин Анди Аранитаси, шеф на ЕБРД за Северна Македонија, госпоѓа Марта Наумовска-Грнарова, генерален менаџер на Завар Компани, Завар Дизајн, госпоѓа Аида Нани, управувачки партнер во СТАГ Консулт, Тирана, господин Деналд Џорџ Тафани, Претседател, Хеленска бизнис асоцијација во Албанија, г-ѓа Магдалена Сољакова, стар висок посебен службеник за Северна Македонија, IFC, г-н Алесандро де Кончини, менаџер за Македонија, Европска инвестициска банка.

Покрај нив, на Форумот ќе говорат и госпоѓа Христина Спасевска, вице-ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, , г-н Зоран Јовановски, потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија, г-н Беким Емини, директор на Агенцијата за странски инвестиции, г-дин Александар Стамболиев, управител на Бизнис Акцелератор УКИМ и г-н Гого Рафајловски, оперативен директор на SEEU Технолошки Парк.

Некои од главните теми на Скопскиот Економски Форум II се:

  • Една година подоцна: Влијанието на агресијата на Русија вo Украина врз Југоисточна Европа
  • Продолжение на Тиранскиот Самит: Пристапување на Балканот во Европската унија
  • Нови регионални енергетски коридори
  • Инвестирање во инфраструктура и поврзување: територијална кохезија, транс-европски мрежи: патишта, железници, мостови, пристаништа и аеродроми
  • Жени лидери во одржлив развој
  • Перспективи и поволности за директни странски инвестиции во Северна Македонија
  • Стратегии за одржување на економски раст во време на несигурност
  • Дигитална трансформација: Водењето на владата на следното ниво

Банки

Успешни приказни, врвни професионалци, млади лидери, размена на идеи – се одржа втората конференција „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Повеќе од 200 млади присуствуваа на втората конференција „Чувари на мудроста“, во организација на Халкбанк АД Скопје, на која своите искуства, совети и рецепти за успех ги споделија 14 говорници кои работат во различни области. Настанот беше вистинска платформа на која се обединија знаењето на успешните и реализирани професионалци и полетноста и амбициозноста на младите студенти и претприемачи.

На првата панел дискусија „Од личен развој до иновативно претприемиштво“ со професорот Радмил Поленаковиќ и Нина Ангеловска, пионерката во е-трговијата, заклучокот беше дека подготовката за дигиталната ера бара посветеност и континуирано учење. Практичните вештини, етичките размислувања и современите наставни методи можат да го премостат јазот помеѓу традиционалното образование и потребите на пазарот на труд кои брзо се менуваат.

Во рамките на вториот конференциски панел, насловен „Успешна бизнис приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“, Живко Мукаетов, директор на Алкалоид, и Петар Ниновски, основач на „Бреинстер“, имаа пријатна дискусија базирана на сопствените искуства. Мукаетов се осврна на професионалните предизвици во неговата 25-годишна кариера, а Ниновски нагласи дека младите треба да работат напорно, да се пробуваат, да направат грешки ако треба, но и да умеат да си простат за нив. Интегритетот, посветеноста и дисциплината се основа за долгорочен успех.

Искра Гешоска, теоретичарка на уметноста, и Јасмина Поповска, професорка на Филозофскиот факултет, на третата панел дискусија „Без хуманистика нема иднина“ ја изненадија публиката со различната перспектива на хуманистичките науки. Панелистите истакнаа дека, водени од човековата доблест и потрагата по знаење, хуманистичките науки го ставаат акцентот на добро управување со заедницата и емпатијата во општеството, што се клучни за индивидуалната благосостојба.

И покрај поразителните бројки за волјата на младите да бидат општествено активни, граѓанскиот сектор останува силен во застапувањето на потребите на граѓаните. Неда Малеска Сачмароска од ЦУП и Ирина Јаневска од АРНО на четвртата панел дискусија насловена „Храбар граѓански сектор за квалитетни општествени промени“ ги разбија стереотипите и предрасудите преку практични примери за личните и секторски успеси, и заклучија дека останува заложбата за поголемо доближување на улогата на граѓанскиот секторот до младите и заедницата.

На панелот за архитектура под наслов „Визија за архитектура на иднината“ воден од професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ, говорниците потенцираа дека оваа професија бара љубов и посветеност, како и вроден талент. Панелистите истакнаа дека архитектите мора да имаат силно чувство за естетика и осет за убавото, што е неопходно за успешно реализирање на нивните проекти.

Академик Владо Камбовски и професорот на Правниот факултет, Бобан Мисоски, разговараа за филозофското битие на правото, но и за правото како дел од секојдневието на панелот насловен „Концепт за инклузивна и одржлива правда“. Тие се обидоа да ги мапираат клучните компетенции кои треба да ги поседуваат младите правници, и како тие да ја одржат својата мотивација за борба за правда и праведност.

На последниот панел „Личен потенцијал без бариери“ со психотерапевтите Славица Гајдаѕис Кнежевиќ и Катерина Димова се дискутираше на темата „Како да ни биде добро?“. Тие истакнаа дека често не сме свесни како да постигнеме благосостојба или да ги препознаеме причините за нашето незадоволство. На крајот закчучија дека е потребна длабока интроспекција и себеспознавање за да стигнеме до решение.

Панелистите ја посочија важноста од прилагодување на тековните трендови, придржување кон етичките стандарди и континуирано учење за успех во инженерството, бизнисот и образованието.

Присутните млади луѓе во публиката беа активни учесници во дискусиите имајќи предвид дека преку апликацијата Слајдо поставија повеќе од 180 прашања до говорниците. За најкреативното прашање во секоја сесија, следуваше вредносен ваучер.

Целта на конференцијата „Чувари на мудроста“, организирана од Халкбанк АД Скопје, е да ги обедини студентите и младите претприемачи со врвни ментори и професионалци од различни области. Оваа платформа им нуди можност од прва рака да слушнат успешни приказни и да научат вредни лекции од искуствата на луѓе кои, со својот труд и посветеност, успеале да ги надминат сите бариери и да достигнат врвови во своите кариери.

Продолжи со читање

Останато

Ексклузивна можност за професионална инспирација на конферeнцијата „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Време е за „Чувари на мудроста“, конференцијата што ќе понуди бесплатни корисни совети од успешните за сите студенти, млади професионалци и претприемачи на кои им е потребна мотивација, инспирација и црпење искуство од луѓето кои оставиле силен професионален и личен печат во своите области. Втората по ред конференција „Чувари на мудроста“ ќе се одржи овој вторник, на 11 јуни, во Младинскиот културен центар во Скопје. Настанот ќе ги собере на едно место луѓето кои со своето знаење, искуство и успех ги мотивираат и ги водат идните генерации кон остварување на нивните соништа.

Конференцијата ќе има седум панел-дискусии, со учество на 14 истакнати професионалци од различни области. Панелот на тема „Од личен развој до иновативно претприемништво“ ќе ги обедини професорот Радмил Поленаковиќ и успешната претприемачка Нина Ангеловска, кои ќе дискутираат за е-трговијата и нејзините можности. Првиот човек на „Алкалоид“, Живко Мукаетов, и Петар Ниновски од „Брејнстер“ ќе ги раскажат своите успешни бизнис-приказни истакнувајќи го значењето на посветеноста, дисциплината и интуицијата во рамките на втората панел-дискусија, насловена „Успешна бизнис-приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“.

Темата „Без хуманистика нема иднина“ ќе биде обработена од Искра Гешоска и Јасмина Поповска, кои ќе ја истакнат важноста на културата во нашето општество. Неда Малеска Сачмароска и Ирина Јаневска ќе дискутираат за улогата на невладините организации во создавањето квалитетни општествени промени, додека професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ ќе ја споделат својата визија за архитектура на иднината.

Во панелот посветен на правдата, академик Владо Камбовски и професорот Бобан Мисоски ќе разговараат за концептот за инклузивна и одржлива правда, а на последниот панел „Личен потенцијал без бариери“, Славица Гајдаѕис-Кнежевиќ и Катерина Димова ќе споделат корисни совети истакнувајќи ги предизвиците и можностите за младите психолози.

Покрај дискусиите, конференцијата ќе вклучи и интерактивни работилници, кои ќе ги водат Сања Митровска и Милан Стојанов, а кои ќе се фокусираат на темата развој на стартап бизнис-идеја и употреба на AI-алатки за поставување на визуелна комуникација.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е создадена со цел да ги обедини младите со најдобрите ментори и практичари од различни професионални области. Не пропуштајте ја оваа уникатна можност да ги чуете приказните и да научите корисни работи од искуствата на луѓето кои со својот труд и посветеност успеале да ги надминат сите бариери и да ги достигнат врвовите во својата кариера.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е бесплатна и отворена за сите млади луѓе. Поради ограничениот број, сите заинтересирани треба да се регистрираат и да го пријават своето учество на следниот линк: bit.ly/Конференција-ЧувариНаМудроста

Продолжи со читање

Останато

Поскапени поштенските и курирските услуги

Објавено

на

Цените на поштенските и курирските услуги во првото тримесечjе од годинава пораснале за 3,8 проценти во споредба со првото тримесечје од 2023 година, објави денеска Државниот завод за статистика (ДЗС).

 Во првото тримесечје од годинава, во споредба со првото тримесечје од 2023 година, цените на услугите за транспорт и складирање се на исто ниво.

Цените за копнениот и цевководниот транспорт бележат пад од 0,1 проценти, додека кај поштенските и курирските услуги бележат пораст од 3,8 проценти.

Во истиот период, цените на услугите во секторот Информации и комуникации бележат пад од 0,7 проценти во одделот Телекомуникации.

Продолжи со читање

Популарно