Connect with us

Анализи

Најголеми добитници се должниците, најголеми губитници државниот буџет, банките, финансиските друштва и другите позајмувачи – тоа е цената на простените долгови

Објавено

на

Должниците повторно, по кој знае кој пат во оваа држава, ќе бидат најголемите добитници од законските измени за застареност на долговите после 10 години, а најголеми губитници ќе бидат државниот буџет, индивидуалните доверители што позајмиле пари и финансиските друштва, коментираат правници и познавачи на финансиските состојби во земјава. Според нив, долговите кон банките најверојатно ќе излезат како најголем апсолутен износ, но тоа нема да има големо влијание врз банките затоа што тие веќе ги имаат резервирано овие побарувања и затоа сега нема да бидат оштетени нивните биланси.

Но, затоа финансиските друштва ќе имаат големи штети затоа што ќе мора да се простат од сите побарувања што ги немаат наплатено повеќе од 10 години. Исто така, сите компании и граѓани што позајмувале пари на правни или физички лица, а не ги добиле назад ќе немаат начин како да си ги вратат парите. Извршителите ќе мора да ги запрат сите постапки за наплата на долгови постари од 10 години, за кои настанува апсолутна застареност после одлуката на Уставниот суд да ги одобри измените во Законот за извршување. 

Правниците и финансиските експерти коментираат дека ваков преседан во правната област се нема случено досега, а веројатно ни историјата не памети ваков упад во должничко-доверителските односи кои се веќе регулирани со низа законски решенија. Со овие законски измени, не постои механизам за наплата на побарувањата без разлика што должниците законски се обврзале да ги вратат позајмените пари во утврден рок. Освен популистички цели, не постои друго објаснување за ваквото законско решение, при што и самиот популизам плаќа висока цена затоа што огромен број доверители остануваат покуси за илјадници, па и милиони евра сопствени средства, велат тие.

Притоа, и државата без грижа се откажува од милионски износи што ги побарува од компании и граѓани по различни основи. Крајната штета ја трпи државната каса затоа што таа останува покуса за милиони евра кои биле планирани во буџетот низ годините наназад и можеле да се трошат, на пример, за здравството, образованието, инфраструктурата, почиста животна средина. Јавните и државните претпријатија, кои ќе треба да ги простат долговите на граѓаните и фирмите за вода, струја и други комунални услуги, сепак нема да бидат крајно оштетени затоа што голем дел од нив во исто време се и огромни должници по основ на даноци и редица други обврски кон државата.

Тоа го покажува и листата на должници што ја објавува Управата за јавни приходи. Последната листа објавена во јануари, на пример, содржи 1.857 должници-правни лица (повеќе за 25 од претходната листа) и 3.715 должници-физички лица (повеќе за 73 од претходната листа). Вкупниот долг изнесува 10.107.996.649 денари (164,4 милиони евра) што е повеќе за 1.053.635.038 денари (околу 17 милиони евра) во однос на претходната листа. На оваа листа, покрај приватни компании и граѓани, се наоѓаат и јавни претпријатија за комунални услуги, Јавното претпријатие за стопанисување со спортски објекти, Национални шуми, јавни здравствени установи и други државни претпријатија. Со законските измени тие ќе се ослободат од најголем дел од овие долгови, а сигурно нема да испланираат и враќање на тие што не се постари од 10 години затоа што законот им дозволува да бидат редовни неплаќачи. 

Правниците и финансиските аналитичари се децидни дека овие законски измени ќе ја стимулираат само сивата економија, а друг бенефит ќе нема за никого. 

Анализи

Започна гласањето за најдобрите во македонската е-трговија за 2023 година

Објавено

на

Започна гласањето за изборот на најдобрите е-трговци за 2023 година „E-commerce Awards 2023“, кој традиционално се одржува по трети пат во организација на Асоцијација за е-трговија на Македонија – АЕТМ, каде што ќе се одбираат најдобрите домашни е-трговци за 2023 година, кои се натпреваруваат во 24 категории поделени во три секции: најдобри е-трговци во одбрани аспекти на онлајн продавање, најдобри е-продавници по сектори и шампиони во е-трговија.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Граѓаните земале 25,5 милиони евра кредити од банките за еден месец, компаниите во ноември „апстинирале“ од кредити

Објавено

на

Банките во земјава во ноември лани одобриле вкупни кредити во износ од околу 1,3 милијарди денари (20,8 милиони евра), при што најголем дел завршиле кај домаќинствата, односно компаниите останале без поголема кредитна поддршка. Дури има и намалување на вкупната изложеност на банките кај корпоративниот сектор за 252 милиони денари (околу 4 милиони евра) поради намалениот обем на кредити во странска валута.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Сè уште може да се земе станбен кредит со добра каматна стапка – лани се одобрени станбени кредити во износ од 125 милиони евра

Објавено

на

Ако сакате да купите стан на кредит, се уште можете да земете станбен кредит со добра каматна стапка. Под услов да најдете стан со разумна продажна цена, банките во земјава ви нудат широка палета на станбени кредити чии каматни стапки не се повисоки од 4,50%, што споредено со периодот од пред 10 години кога каматите беа над 8% претставува добра понуда. (повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно