Connect with us

Анализи

АНАЛИЗА: Стопанска банка АД – Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните во 2022 година

Објавено

на

Според податоците на Народната банка за банкарскиот сектор во земјата за 2022 година, Стопанска банка АД- Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните, односно домаќинствата.

Од анализата може да се заклучи дека од вкупните кредити на Стопанска банка АД – Скопје, 55,1 милијарди денари се кредити одобрени на физички лица, а 33,1 милијарди денари се кредити одобрени на правни лица.

НЛБ Банка АД Скопје е втората банка според износот на одобрени кредити на физички лица кој изнесува 46,9 милијарди денари, додека пак 28,8 милијарди денари се одобрени на правните лица односно на компаниите.

Шпаркасе банка АД Скопје се најде на третото место за одобрени кредити за физички лица на износ од 27,7 милијарди денари и на приватните компании на износ од 33,1 милијарди денари.

Халкбанк АД Скопје ги кредитирала домаќинствата во износ од 25,7 милијарди денари, додека пак приватните компании добиле кредити во износ од 31,3 милијарди денари.

Комерцијална банка АД Скопје одобрила кредити на физички лица на износ од 21,3 милијарди денари и 39,9 милијарди денари на правните лица.

УНИБанка АД Скопје со износ од 12,5 милијарди денари ги кредитирала физичките лица, додека пак Централна кооперативна банка АД Скопје со износ од 6,7 милијарди денари одобрила кредити за физички лица.

Банки кои повеќе се насочени кон кредитирање на физички лица се Силк Роуд Банка АД Скопје која одобрила кредити на физички лица на износ од 3,8 милијарди денари, додека пак ТТК Банка АД Скопје со 3,4 милијарди денари ги кредитирала домаќинствата.

ПроКредит Банка АД Скопје повеќе се насочила кон кредитирање на правните лица, што воедно е и главна стратегија на банката со германски капитал. ПроКредит Банка одобрила 25,2 милијарди денари за правните лица, додека пак физичките лица ги кредитирале со износ од 3,9 милијарди денари.

Стопанска банка а.д. Битола со износ од 3,69 милијарди денари речиси подеднакво ги кредитирала и домаќинствата и приватните компании.

Капитал банка АД Скопје се наоѓа на последното место според износот на одобрени кредити за домаќинства и истиот достигнал до 826 милиони денари. Со износ од 938 милиони денари банката ги кредитирала приватните компании.

Анализи

Започна гласањето за најдобрите во македонската е-трговија за 2023 година

Објавено

на

Започна гласањето за изборот на најдобрите е-трговци за 2023 година „E-commerce Awards 2023“, кој традиционално се одржува по трети пат во организација на Асоцијација за е-трговија на Македонија – АЕТМ, каде што ќе се одбираат најдобрите домашни е-трговци за 2023 година, кои се натпреваруваат во 24 категории поделени во три секции: најдобри е-трговци во одбрани аспекти на онлајн продавање, најдобри е-продавници по сектори и шампиони во е-трговија.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Најголеми добитници се должниците, најголеми губитници државниот буџет, банките, финансиските друштва и другите позајмувачи – тоа е цената на простените долгови

Објавено

на

Должниците повторно, по кој знае кој пат во оваа држава, ќе бидат најголемите добитници од законските измени за застареност на долговите после 10 години, а најголеми губитници ќе бидат државниот буџет, индивидуалните доверители што позајмиле пари и финансиските друштва, коментираат правници и познавачи на финансиските состојби во земјава. Според нив, долговите кон банките најверојатно ќе излезат како најголем апсолутен износ, но тоа нема да има големо влијание врз банките затоа што тие веќе ги имаат резервирано овие побарувања и затоа сега нема да бидат оштетени нивните биланси.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Граѓаните земале 25,5 милиони евра кредити од банките за еден месец, компаниите во ноември „апстинирале“ од кредити

Објавено

на

Банките во земјава во ноември лани одобриле вкупни кредити во износ од околу 1,3 милијарди денари (20,8 милиони евра), при што најголем дел завршиле кај домаќинствата, односно компаниите останале без поголема кредитна поддршка. Дури има и намалување на вкупната изложеност на банките кај корпоративниот сектор за 252 милиони денари (околу 4 милиони евра) поради намалениот обем на кредити во странска валута.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно