Connect with us

Домашни банки

Одличното справување со NPL на Халкбанк и донесе профит од 12 милиони евра во 2022 година

Објавено

на

Халкбанк ги објави резултатите од работењето во изминатата 2022 година, кои го потврдија епитетот најбрзо растечка банка во Северна Македонија. Сето тоа постигнато со посветена работа, добро дефинирана стратегија и фокус на зацртаните цели.

Во продолжение ви ја презентираме пораката од Главниот Извршен Директор, Др. Билал Суџубаши.

Годината зад нас не беше лесна, беше полна со предизвици. Наместо светот економски да се опорави од здравствената криза, се случи руско – украинскиот конфликт кој доведе до економска криза со далекусежни последици. Сите земји во светот се борат со енергетската криза и пореметувања во ланците на снабдување, со високи цени и инфлација која во многу земји е двоцифрена, инфлација каква немало со децении, од 90-тите наваму.

Ова неминовно предизвика и промени во монетарната политика на централните банки, чии сигнали ги следат и банкарските сектори во сите земји. За одржување на среднорочната ценовна стабилност, централните банки настојуваа да ги стабилизираат инфлациските очекувања преку затегнувањето на монетарната политика, односно со покачување на основната камата. Од април 2022 година, кога основната каматна стапка беше 1,25% па наваму, Централната банка, заради одржување на стабилноста на девизниот курс и на среднорочната ценовна стабилност, направи неколку нејзини корекции и истата моментално е на ниво од 4,75%.

Секако е важно да се нагласи дека и покрај исклучително комплексните услови, домашниот банкарски сектор беше отпорен и претставуваше потпора на економијата и населението. И довербата во него остана на високо ниво бидејќи продолжија да растат депозитите и кредитирањето и на корпоративниот и на секторот домаќинства.

И покрај актуелната криза Халкбанк и во ваква година испорача исклучително позитивни резултати во секој домен. Бележиме значаен резултат во однос на депозитната база, каде имаме пораст од 136 милиони евра, од кои 72 милиони припаѓаат на депозити од клиентите – правни и физички лица. Во делот на кредити, имаме пораст од вкупно над 121 милион евра. Нашата актива со вкалкулираниот пораст сега веќе изнесува 1,36 милијарди евра. Нашиот нето профит за 2022 изнесува 12,077 милиони евра. Додека нивото на НПЛ во банката уште еднаш е исклучително под просекот во секторот и изнесува 1,47 %. Сето ова го потврдува фактот дека Халкбанк е една од најсигурните и најстабилни банки во регионот, подготвена за справување со секакви кризи.

Халкбанк и во новонастанатата ситуација се потруди да испорача производи во согласност со потребите на пазарот, но и иновативни производи како дел од нашата стратегија да бидеме лидери во воведувањето производи базирани на новите технологии и дигитализацијата. Нашите различни производи и услуги се секогаш присутни на пазарот со цел да ги задоволат барањата и потребите на клиентите чие задоволството е наша главна цел. Овој принцип ги води сите наши активности и се применува во нашите секојдневни ангажмани.

Халкбанк уште еднаш ја потврди и својата позиција на еден од најголемите и најсилни брендови на македонскиот финансиски пазар.

Како најбрзорастечка банка на пазарот, Халкбанк АД Скопје денес значи и вработување за над 700 вработени, широка мрежа од филијали, банкомати и  активни ПОС-терминали достапни кај бројни трговски партнери и банка која опслужува илјадници граѓани, како и мали, средни и корпоративни претпријатија и јавни институции.

Ние сме и општествено одговорна компанија која е посветена кон зголемување на општото добро за луѓето, природата, средината, културата и спортот. И изминатата година имавме бројни кампањи насочени кон децата, кампањи за поддршка на повозрасните генерации, на родилки, поддршка на спортски настани, на културата, едукацијата за младите, инклузивноста, за користење на безготовински начини на плаќање базирани на новите технологии … И секако, она што е наш белег, поттикнување на зелени практики, како преку поддршка на компании со еколошки проекти кои придонесуваат за заштита на природата, така и директно преку наши активности кои се одвиваат преку платформата ХалкЕко. Сето ова е во рамките на нашата политика да дадеме силна поддршка на поттикнување здрави животни навики и заштита на природата, што се препознава во општеството за што доказ е наградата за најдобра општествено одговорна практика за ХалкЕко од Министерство за економија.

Новата 2023 година ја стартуваме со силна надеж дека ќе биде подобра. Наша цел во наредниот период ќе биде проширување на опсегот на иновативни производи и услуги со цел да се обезбеди задоволство на клиентите, обезбедување супериорни производи и услуги за реалниот сектор, прифаќање пристап на висококвалитетна услуга ориентирана кон клиентите. Секако, нашиот фокус ќе биде и обезбедување на континуиран развој и мотивација на вработените и следење на глобалните банкарски трендови со цел Халкбанк да биде првата банка што ќе ги спроведе и доближи истите и на македонскиот пазар. Најважно, во сета оваа мисија, е дека не ги следиме само бизнис интересите, туку вниманието ни е насочено кон тоа целото општество да го чувствува нашиот ангажман и придонес во неговиот развој.

Домашни банки

Филијалите и експозитурите на Комерцијална банка нема да работат на 24 мај 2024 година

Објавено

на

Филијалите и експозитурите на Комерцијална банка АД Скопје нема да работат на 24 мај (петок) поради прослава на Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј.

На 25 мај ќе работат експозитурите и филијалите кои се со редовно работно време во сабота.

“Ги известуваме нашите клиенти дека за подигнување и уплата готовина може да ги користат банкоматите на Банката, а за други финансиски трансакции на располагање ги имаат веб и мобилните апликации Интернет банка и мБанка.”, велат од Комерцијална банка.

За корисниците на платежни картички, 24/7 во Скопје се отворени дигитализираната експозитура на Комерцијална банка на улица Македонија и дигиталните делови од експозитурите ГТЦ, Бисер, Буњаковец, Ист Гејт Мол, Ѓорче Петров, 11 Октомври и Лептокарија и во експозитурите во Дебар, Неготино и во Охрид.

Продолжи со читање

Домашни банки

Поддршка од Комерцијална банка за 15-то јубилејно издание на Гитарскиот фестивал во Крушево

Објавено

на

Музиката како уживање за публиката и како страст на младите музички таленти е тоа што го прави Гитарскиот фестивал во Крушево вистински музички спектакл и кој Комерцијална банка со задоволство го поддржува оваа година.

Како докажан поддржувач на музичката култура во земјава и особено на создавањето нови талентирани музичари, Комерцијална банка обезбеди поддршка за 15-то јубилејно издание на Гитарскиот фестивал, во организација на друштвото за култура и уметност АРТ-КУЛ Крушево.

Овој музички настан ќе се одржи од 31 мај до 2 јуни со богата музичка програма од целовечерни концерти, а ќе се организира и Школа за гитара за млади таленти во чест на нејзиниот основоположник Христо Христовски – Мулар.

Банката е горда на секој свој придонес за негување на музичкото творештво во земјава, особено кога тоа значи и продолжување на делото на врвни уметници, како што е почитуваниот Христо Христовски – Мулар.

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ Склади влезе на македонскиот пазар со преземањето на Генерали Инвестментс АД Скопје

Објавено

на

НЛБ Склади, управување со средства, д.о.о. денеска, по добивањето на сите релевантни одобренија, успешно го заврши преземањето на Генерали Инвестментс АД Скопје. Купопродажен договор со компанијата Генерали Инвестментс за купување на мнозинската сопственост на компанијата Генерали инвестментс АД Скопје е потпишан во ноември 2023 година.

„Северна Македонија е еден од стратешки најважните пазари за НЛБ Групацијата, која одржува силно присуство на пазарот. НЛБ Банка Скопје е трета по големина банка на Групацијата во однос на вкупната актива, заземајќи системски важна позиција со пазарен удел од повеќе од 16% мерено според вкупната актива, и над 20% кај кредитите и депозитите кај населението. Од друга страна, гледаме многу можности за раст, затоа веќе имаме основано лизинг компанија во Северна Македонија на крајот на 2022 година, а сега го комплетираме нашето портфолио на производи со услуги за управување со средства“, објасни Блаж Бродњак, извршен директор на НЛБ.

„Во НЛБ Групацијата веруваме во развој на инвестициски производи во регионот на Југоисточна Европа. Северна Македонија е особено интересна во овој поглед, бидејќи пенетрацијата на инвестициските производи е многу мала, од друга страна, пазарот е доволно развиен и приемчив на ваква понуда, затоа гледаме многу можности за раст“, изјави Лука Подлогар, претседател на Управниот одбор на НЛБ Склади. По завршувањето на трансакцијата, на клиентите наскоро ќе им биде понуден проширен опсег на средства, додаде тој. Тој дополнително објасни дека НЛБ Групацијата има намера и во иднина управување со средства да организира под капата на НЛБ Склади.

НЛБ Склади е најголемата компанија за управување со фондови во Словенија, како и најголема компанија за управување со средства според вкупните средства под управување. Компанијатаја одржува својата водечка позиција на пазарот долги години и постојано остварува најголем удел од приливите, а воедно е компанија на која и веруваат голем број Словенци.

Генерали инвестментс АД Скопје е трето по големина друштво за управување со инвестициски фондови на македонскиот пазар, со пазарен удел од 18%. Компанијата управува со приближно 48 милиони евра средства на клиентите во 4 различни инвестициски фондови (два акциски, еден паричен и еден комбиниран).

Продолжи со читање

Популарно