Connect with us

Лични финансии

Дали знаењето или дисциплината е поважна за управување со парите?

Објавено

на

Знаењето (во некои случаи може да се користи и зборот „талент“) е важен предуслов за успех на кое било поле од животот.

Без разлика дали се работи за спорт, успех на работа, научна кариера или некоја друга област, важно е да имате знаење или талент за она што го работите.

Со сигурност можеме да кажеме дека истото важи и за управувањето со личните финансии. Потребно е да имаме основни познавања за парите и како функционираат парите за да можеме да управуваме со нив.

Значи, можеме да се согласиме дека знаењето е од огромна важност. Сепак, дали е доволно?

Некој може да каже дека само знаењето е доволно. Но, дали е навистина доволно само знаењето?

Вистина е дека е важно да се знае. Меѓутоа, ако нема уште една поважна работа, тогаш знаењето нема многу да ни помогне.

Се работи за дисциплината. Зашто, без дисциплина, нема да има повеќе заштедени пари. Ако немаме доволно дисциплина навистина да ги заштедиме парите што ги издвоивме „на страна“, а не да ги потрошиме на пример, на последниот модел на телефон што го видовме на огласот или на новото брендирано парче облека, тогаш ниту сите наши финансиски знаења нема да ни бидат од корист.

Ако зборуваме за проценти, тогаш дисциплината е важна 80%, а знаењето 20% за добро управување со личните финансии.

Ова правило прв го дефинирал Дејв Ремзи, американски финансиски советник и затоа најчесто него му се припишува дека е творец на оваа формула за управување со личните финансии.

Затоа, за добра финансиска иднина мора да имате некои основни познавања и затоа е од големо значење финансиската едукација. Секако, нема да ви наштети ниту основните познавања да ги проширите со дополнителни постручни едукативни содржини.

Од друга страна, покрај стекнувањето знаење, важно е и да се практикува дисциплината. Ако сте успеале да постигнете добар баланс помеѓу двете, вашата банкарска сметка наскоро ќе го покаже тоа.

Лични финансии

Кој е најдобриот начин за отплата на долгот и намалување на презадолженоста?

Објавено

на

Сведоци сме дека живееме во време кога населението се повеќе го зголемува долгот кон банките и кон финансиските институции, пред се поради неможноста од месечните приходи да ги задоволи сите свои потреби. Но, се поголемото задолжување наметнува низа прашања во врска со способноста да се отплати долгот навреме.(повеќе…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Како да ги заштитите вашите банкарските податоци онлајн

Објавено

на

Секоја онлајн активност со себе носи ризици и потенцијални закани, кои најчесто ги таргетираат вашите лични податоци. А ризикот не престанува ако го исклучите компјутерот или го оставите вашиот телефон на масата, тој е присутен постојано додека сте приклучени на интернет. Голема паника ни предизвикува помислата дека некои од профилите на социјалните мрежи може да ни бидат хакирани или злоупотребени, а само замислете какви можат да бидат последиците ако нешто им се случи на вашите банкарски податоци.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно