Connect with us

Лични финансии

Кој е најдобриот начин за отплата на долгот и намалување на презадолженоста?

Објавено

на

Сведоци сме дека живееме во време кога населението се повеќе го зголемува долгот кон банките и кон финансиските институции, пред се поради неможноста од месечните приходи да ги задоволи сите свои потреби. Но, се поголемото задолжување наметнува низа прашања во врска со способноста да се отплати долгот навреме.

Посебно се става акцент на платежната моќ на населението во услови на ненадејни и неочекувани промени во економските околности, како што беше корона кризата и енергетската криза проследена со висока инфлација и енормното покачување на цените кои можат да доведат до несакани импликации за монетарната политика, како и за финансиската стабилност на економијата во целост.

И не е важно дали се работи за потрошувачки кредит, кредит за рефинансирање, станбен кредит, задолжување по основ на дозволено пречекорување или кредитна картичка, како и краткорочно задолжување преку брзи кредити – секој од овие задолжувања потребно е да се отплати навреме, па затоа е клучно да се анализира и размисли однапред. Но, што можете да направите ако ви се случи нешто неочекувано за време на периодот на отплата на заемот или ако само сакате да го олесните домашниот буџет во тој период.

Кога станува збор за отплата на долг, најдобриот начин зависи од неколку фактори, вклучувајќи ги износот на долгот, каматната стапка, вашите финансиски можности, како и вашето лично претходно искуство и знаење.

Еве неколку стратегии кои можат да ви бидат корисни:

1. Отплата на најскапите долгови први

Ако имате повеќе долгови, една стратегија е да се фокусирате на отплата на долговите со највисоки каматни стапки први. На пример, ако имате кредитна картичка со висока каматна стапка, концентрирајте се на отплата на кредитната картичка прво, додека на кредитите со помали каматни стапки плаќате минимални рати.

2. Консолидација на долговите

Ако имате повеќе долгови со високи каматни стапки, размислете за консолидација на долговите со добар кредит со помала каматна стапка. Ова ви овозможува да ги обедините сите долгови во една рата и да ги намалите месечните трошоци со помали каматни стапки.

3. Промена на условите на кредитот

Во некои случаи, можеби ќе успеете да ги промените условите на кредитот со банката кредитор, како што се намалување на каматната стапка или одложување на отплатата на кредитот. Обратете се до својата банка кредитор и разговарајте за можностите за промена на условите.

4. Бидете дисциплинирани и организирани во отплата на ратите

Составете буџет и придржувајте се до него. Овозможете автоматско плаќање на сметките за да ги избегнете закаснувањата и казните за задоцнети плаќања. Без оглед на начинот на отплата, бидете редовни во плаќањето на ратите.

5. Плаќајте повеќе од минималната месечна рата

Доколку сте во можност плаќајте повеќе од минималната месечна рата на секој долг. Ова ќе ви помогне да ги намалите вкупните камати што ги плаќате, а истовремено ќе го скратите времето потребно за целосна отплата на долгот.

6. Консултирајте се со финансиски советник

Ако сте загрижени или не сте сигурни која е најдобрата стратегија за вас, консултирајте се со финансиски советник кој може да ви помогне да ја разберете вашата ситуација и да ви даде индивидуални совети кои најмногу ќе ви користат со цел да ја подобрите вашата презадолженост.

Важно е да знаете дека не постои една универзално “најдобра” стратегија за отплата на долг. Изборот на најдобрата стратегија зависи од вашите лични финансиски цели, услови и претходно искуство.

Популарно