Connect with us

Странски банки

ЕЦБ ја пресликува стратегијата на ФЕД за намалување на инфлацијата – следи ново покачување на каматните стапки во Еврозоната

Објавено

на

Европската централна банка е подготвена повторно да ги зголеми стапките, а пазарните аналитичари се сигурни дека оваа институција се приближува до врвот и покрај тоа што инфлацијата останува упорно висока.

ЕЦБ повеќе од веројатно ќе ја доведе својата главна каматна стапка (нејзината депозитна стапка) на 3,75%, бидејќи економските показатели укажуваат на забавување на реалната економија и пад на побарувачката за кредити на рекордно ниско ниво. Но, бидејќи со сигурност се очекува покачување во јули, вистинското прашање на состанокот оваа недела ќе биде што ќе се случи во септември?

„Очекуваме ЕЦБ да го следи сигнализираното зголемување оваа недела до 3,75 отсто“, рече Марк Вол, главен економист во Дојче банк, за CNBC. „Послабите од очекуваните податоци за PMI и истражувањето за банкарски заеми ја истакнуваат мудроста на Управниот совет да го остави отворен исходот од состанокот за политика во септември“, додаде тој.

ЕЦБ ги зголеми стапките за 400 базични поени од јули минатата година, што е најбрзиот затегнувачки циклус досега за централната банка, бидејќи инфлацијата се искачи на рекордно високо ниво поттикнати од прекините на синџирот на снабдување и енергетската криза предизвикана од војната во Украина.

Ова нагло зголемување на стапките може да има сериозни ефекти врз растот на кредитите во еврозоната, а со тоа и врз економската активност. „Нето-побарувачката за кредитирање на фирмите силно падна во вториот квартал од 2023 година, паѓајќи на историски најниско ниво од почетокот на истражувањето во 2003 година“, објави ЕЦБ во кварталното истражување во вторникот.

Банките играат доминантна улога во финансирањето на економијата во Еврозоната бидејќи пазарите на капитал не се толку ликвидни и длабоки како што се во САД. „Европската централна банка забележува дека нејзината построга монетарна политика брзо стапува на сила – особено преку банкарски кредит”, рече главниот економист на ЕЦБ, Филип Лејн на почетокот на јули.

Новите податоци во последните неколку дена покажаа дека деловната активност во Еврозоната се намали многу повеќе од очекуваното во јули. Производството на фабриките се намали со најбрза стапка откако Ковид-19 првпат ја заземји економијата, а побарувачката во индустријата за услуги во блокот се намали бидејќи потрошувачите се борат со високата инфлација. Германскиот индекс Ifo неодамна падна повеќе од очекуваното.

Што значи сето ова за инфлацијата? Вкупната инфлација падна повеќе од очекуваното на 5,5% во јуни, што е најниска стапка од почетокот на минатата година.

Но, основните потрошувачки цени, отстранувајќи ги нестабилните елементи како храната и енергијата, се зголемија за 5,5 отсто во однос на претходната година, според Еуростат. Тоа се споредува со прелиминарната проценка од 5,4% и читањето од 5,3% во мај.

„Постојат големи разлики меѓу земјите од еврозоната во однос на инфлацијата. Во некои земји, инфлацијата веќе падна под целта од 2 проценти, додека во балтичкиот регион, инфлацијата е само малку под 10 проценти“, рече Фрици Келер-Геиб, главен економист во KfW Group, во истражувачката белешка.

ЕЦБ мора да гази тенка линија бидејќи сака да ги убеди пазарите дека ќе ги задржи стапките на покачени нивоа долго време и покрај наглото заладување на економијата. „Тонот сепак ќе остане агресивен“, заклучи Марк Вол од Дојче банк. „Инфлацијата е сè уште висока и ЕЦБ не може да биде сигурна дека стапките сè уште го достигнуваат врвот“.

Домашни банки

ПроКредит Групацијата ја заокружи 2023 година со силни финансиски резултати

Објавено

на

ПроКредит Групацијата, главно активна во Југоисточна и Источна Европа, забележа одличен финансиски резултат од 113,4 милиони евра во 2023 година, што одговара на принос на капиталот од 12,2%. Оперативните приходи се зголемија за 21% на годишно ниво, како резултат на позитивните движења во сите редовни текови на приходи. Соодносот на трошоци и приходи се подобри за 4,1 процентни поени, на 59,9%.

Умерениот раст на кредитното портфолио од 1,9% во голема мера се должи на тековните намалувања на портфолиото во Украина. Депозитите забележаа добар раст од 965 милиони евра, или 15,3%, со значаен придонес од сегментот комерцијално банкарство. Врз основа на соодносот на CET1 од 14,3%, Управниот одбор има намера да предложи дивиденда од 0,64 евра по акција на Годишното генерално собрание на 4 јуни 2024 година.

Кредитното портфолио на Групацијата порасна за 119 милиони евра или за 1,9%. Депозитите пораснаа за значителни 965 милиони евра или за 15,3%, во кои физичките лица учествуваа со приближно 50%.

Значителен развој на приходите и зголемена трошковна ефикасност

Оперативните приходи на Групацијата се зголемија втора година по ред за повеќе од 20%, со раст од 72,7 милиони евра или 21,4% во споредба со 2022 година, на 412,5 милиони евра (2022 година: 339,8 милиони евра). Овој позитивен развој е поттикнат од повисоките нето-приходи од камати, нето-приходите од провизии и надоместоци и приходите од девизни трансакции. Сите банки на ПроКредит во Југоисточна и Источна Европа објавија позитивни резултати, при што повеќето покажаа значително подобрени или стабилно добри нивоа на профитабилност и на трошковна ефикасност во споредба со претходната година.

Нето-приходите од камати пораснаа за 72,6 милиони евра или за 27,4%, на 337,2 милиони евра (2022 година: 264,6 милиони евра). Нето-каматната маржа се зголеми за 53 базични поени, на 3,6%, како резултат на главно стабилните кредитни маржи и на повисоките клучни каматни стапки. Во четвртиот квартал, нето-каматната маржа изнесуваше 3,8%.

Со 57,5 милиони евра, нето-приходите од провизии и надоместоци се 5,1% над нивото забележано во претходната година (2022 година: 54,7 милиони евра). Особено позитивно се развиваа приходите од активностите со трансакции и картички. Другите нето оперативни приходи придонесоа 17,8 милиони евра во вкупниот резултат (2022 година: 20,5 милиони евра). Резултатот од девизните трансакции, што е вклучен во оваа ставка, бележи солиден пораст од 4,1 милиони евра или 17,2%.

Кадровските и административните расходи пораснаа за 29,6 милиони евра или 13,6%. Ова зголемување главно се должи на повисоките трошоци за персоналот, ИТ и за маркетинг. Соодносот на трошоци и приходи видливо се подобри за 4,1 процентни поени, на солидно ниво од 59,9% (2022 година: 64,0%).

Управниот одбор ги објави изгледите за финансиската 2024 година

Земајќи ги предвид солидните финансиски резултати во 2023 година, Управниот одбор очекува принос на капиталот од околу 10%-12% за 2024 година, врз основа на внимателна проценка до 40 базични поени за трошоците за ризик. Соодносот на трошоци и приходи се очекува да биде околу 63%, земајќи ги предвид зголемените инвестиции и претпоставувајќи благо намалена нето каматна маржа.

„Продолжуваме интензивно да инвестираме во однос на персоналот, ИТ и маркетингот, бидејќи сакаме видливо да го зголемиме нашиот отпечаток на нашите пазари во наредните години, со цел да постигнеме важни ефекти на скалирање, да ги зајакнеме маржите на двете страни од билансот на состојба и да го зајакнеме позитивното влијание што сакаме да го создадеме во општествата и во економиите во кои работиме“, истакна Хуберт Спехтенхаузер.

На среден рок, ПроКредит има за цел да го зголеми кредитното портфолио на Групацијата за над 10 милијарди евра. Се очекува среднорочниот принос на капиталот да се зголеми на ниво од приближно 13%-14%, со претпоставка за трошок за ризик од околу 30-35 базични поени. Соодносот на трошоците и приходите се очекува да биде приближно 57% (без еднократни ефекти).

Годишниот извештај на ПроКредит групацијата за 2023 година и Извештајот за одржливост за 2023 година од денес се достапни во делот Односи со инвеститори на веб страницата на ПроКредит Холдинг на https://www.procredit-holding.com/investor-relations/reports-and-publications/financial-reports/ и https://www.procredit-holding.com/investor-relations/reports-and-publications/non-financial-reports/.

Пакетот на Извештајот за одржливост се состои од два дела. Самиот Извештај за одржливост дава детален преглед на стратегијата за одржливост на ПроКредит Холдинг, како и на неговите перформанси за одржливост, иницијативи и цели за иднината. Освен тоа, во нејзиниот Годишен извештај, Групацијата доброволно ги открива своите стратегии, планови и методологии во контекст на два стандарди специфични за темата, ESRS E1 „Климатски промени“ и ESRS S1 „Сопствена работна сила“, во согласност со начелата на Меѓународната рамка за интегрирано известување.

Продолжи со читање

Странски банки

Европската инвестициска банка инвестира 49 милијарди евра во еколошки проекти

Објавено

на

Групацијата на Европската инвестициска банка (ЕИБ) минатата година инвестираше повеќе пари во проекти за климата и животната средина од кога било досега, изјави денеска во Брисел претседателката на ЕИБ, Надија Калвињо.(повеќе…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ до јуни ќе ја процени состојбата за промена на каматните стапки

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) ќе ги добие клучните податоци до јуни за одлука за првото од можните серии на намалување на каматните стапки во еврозоната, изјави главниот економист на ЕЦБ, Филип Лејн во интервју за италијански весник.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно