Connect with us

Анализи

Навика која ги издвојува успешните луѓе од останатите

Објавено

на

Патот до успехот често е поплочен со голем напор. Милионерите и олимпијците подеднакво ја нагласуваат важноста да се надмине конкуренцијата и да се поместат своите граници.

„Иако ова можеби е вистина, напорната работа не е она што ги издвојува многу успешните луѓе од останатите – закрепнувањето е”, рече Сара Саркис, психолог и виш директор за психологија на перформанси во „Exos”.

Во „Exos”, компанија за тренери за перформанси, Саркис и нејзиниот тим од диететичари, физиотерапевти и други здравствени работници ги учат NFL играчите, директорите во Fortune 100 компании како што се „Intel” и „Humana” и други професионалци како да напредуваат во средини под висок притисок.

„Ние погрешно го поврзуваме успехот со постојаното држење на ногата на гас и имаме комплицирани чувства кога не е на гас. Мислиме дека сме мрзливи, нефокусирани или недисциплинирани кога ништо од тоа не е точно“, објасни Саркис.

„Закрепнувањето или одморот често е „последната работа на нашиот ум“ кога се чувствуваме преоптоварени, под стрес или едноставно зафатени”, додаде таа. Но, луѓето на кои им е приоритет одморот се оние кои се „на врвот на својата игра“ и „најсреќните“.

Претходните истражувања покажаа дека работата без застој ја намалува продуктивноста и креативноста и може да го влоши стресот, пишува „CNBC”.

Како да се опоравиме?

Не мора да го преуредите распоредот за да го вклучите одморот во вашата рутина.

Саркис ги охрабрува своите клиенти да започнат со ревизија на нивната потрошувачка на енергија: Како и каде го поминувате поголемиот дел од вашето време и на што обрнувате внимание? Кои активности ве исцрпуваат и што ве енергизира?

„Имате кредити и задолжувања (обврски)! Секој пат кога правите нешто што е од корист за вашето ментално или физичко здравје, како спиење или вежбање, добивате кредит. Сите активности кои се штетни, како што се доцнење или прескокнување оброци, се обврски. Ако ги соберете кредитите и задолжувањата во вашата дневна рутина во текот на една недела, ќе видите дека се појавуваат обрасци и можете да ги идентификувате областите на подобрување“, истакна Сара Саркис.

Работата бара пауза

„На крајот на краиштата, корисно е закрепнувањето да се гледа како „игра за тоа колку добро ги враќате кредитите во вашиот енергетски систем“, додаде Саркис.

Размислете за терапевтски активности како медитација, јога, пишување дневник или одење на прошетка и закажете ги во вашиот календар, исто како што би закажале преглед на лекар или состанок со вашиот шеф.

Што и да треба да направите за да се повикате на одговорност за одморот вреди. Оние кои се обврзуваат на редовна пракса за закрепнување се оние кои жнеат најмногу придобивки, според Саркис.

Анализи

Започна гласањето за најдобрите во македонската е-трговија за 2023 година

Објавено

на

Започна гласањето за изборот на најдобрите е-трговци за 2023 година „E-commerce Awards 2023“, кој традиционално се одржува по трети пат во организација на Асоцијација за е-трговија на Македонија – АЕТМ, каде што ќе се одбираат најдобрите домашни е-трговци за 2023 година, кои се натпреваруваат во 24 категории поделени во три секции: најдобри е-трговци во одбрани аспекти на онлајн продавање, најдобри е-продавници по сектори и шампиони во е-трговија.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Најголеми добитници се должниците, најголеми губитници државниот буџет, банките, финансиските друштва и другите позајмувачи – тоа е цената на простените долгови

Објавено

на

Должниците повторно, по кој знае кој пат во оваа држава, ќе бидат најголемите добитници од законските измени за застареност на долговите после 10 години, а најголеми губитници ќе бидат државниот буџет, индивидуалните доверители што позајмиле пари и финансиските друштва, коментираат правници и познавачи на финансиските состојби во земјава. Според нив, долговите кон банките најверојатно ќе излезат како најголем апсолутен износ, но тоа нема да има големо влијание врз банките затоа што тие веќе ги имаат резервирано овие побарувања и затоа сега нема да бидат оштетени нивните биланси.(повеќе…)

Продолжи со читање

Анализи

Граѓаните земале 25,5 милиони евра кредити од банките за еден месец, компаниите во ноември „апстинирале“ од кредити

Објавено

на

Банките во земјава во ноември лани одобриле вкупни кредити во износ од околу 1,3 милијарди денари (20,8 милиони евра), при што најголем дел завршиле кај домаќинствата, односно компаниите останале без поголема кредитна поддршка. Дури има и намалување на вкупната изложеност на банките кај корпоративниот сектор за 252 милиони денари (околу 4 милиони евра) поради намалениот обем на кредити во странска валута.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно