Connect with us

Останато

Миленијалците повеќе немаат доверба во берзата – каде ги инвестираат парите?

Објавено

на

Светските берзи и хартиите од вредност долго време се избор број еден за луѓето кои сакаат да ги инвестираат своите пари. Но, тоа би можело да се промени со стапување на сцена на помладата генерација т.н. миленијалци.

Според истражувањето на „Bank of America”, поединци на возраст од 21 до 42 години со средства од најмалку 3 милиони долари имаат само 25% од нивните портфолија инвестирани во акции. За богатите инвеститори на возраст над 43 години, распределбата на акции е многу повисока и изнесува 55%.

Неодамнешниот т.н. “bear market” може да има врска со одлуките на овие миленијалци.

„Имавме многу силни перформанси на берзата во изминатата деценија и сега живееме во нестабилни времиња. Тоа е првото нешто што миленијалците го истакнуваат“, вели Џеф Бускони, главен оперативен директор во „Bank of America”, во интервјуто.

И покрај неодамнешниот скок на берзата, референтниот индекс “S&P 500” сè уште е во минус за речиси 7% во изминатата година.

Бускони додава дека помладата генерација инвеститори се повеќе верува дека „традиционалното портфолио на акции и обврзници нема да донесе натпросечен принос“.

Кои средства и инструменти се најпопуларни во моментов за богатите миленијалци?

Недвижен имот

Недвижностите се популарна класа на средства во последно време – можеби затоа што тие се добро позната заштита од инфлација.

Како што се зголемуваат трошоците за суровините и работната сила, новите имоти се поскапи за изградба. А, тоа ја зголемува цената на постоечкиот недвижен имот.

Добро избраните недвижнини можат да обезбедат повеќе од само зголемување на цената. Инвеститорите, исто така, можат да имаат постојан прилив на приход од изнајмување.

Не е изненадувачки што поединците со поголемо богатство – без оглед на возраста – гледаат можности во овие средства.

Во истражувањето на „Bank of America”, 28% од помладите луѓе рекле дека недвижностите претставуваат голем потенцијал за раст. И 31% од постарата група го имаат истото мислење.

Криптовалути

Некогаш се сметаше за ретко средство, криптовалутите сега влегоа во мејнстримот. Студијата на Институтот CFA претходно оваа година покажа дека 94% од државните и владините пензиски планови се инвестирани во криптовалути, пишува „Yahoo Finance”.

Се разбира, многу инвеститори дознаа за нестабилноста на криптовалутите на потешкиот начин преку масовното повлекување оваа година. Но, некои богати милениумци сè уште веруваат во оваа класа на средства.

Во истражувањето на „Bank of America”, 29% од помладите луѓе рекоа дека крипто нуди големи можности за раст, додека само 7% од постарата група се согласија.

Не е изненадувачки, помладите луѓе се исто така многу повеќе изложени на криптовалути (просечна распределба од 15% од нивното портфолио) отколку постарата генерација (просечна распределба од 2% од нивното портфолио).

Приватен капитал

Приватниот капитал се однесува на инвестиции во компании кои не се јавно тргувани.

Приватен капитален фонд зема пари од инвеститори во фондови, ги инвестира во компании – обично со преземање контролни удели – и работи со менаџерските тимови на компаниите за да го направат нивниот бизнис повреден. Целта е подоцна да ги продадат нивните удели во компаниите за пристоен профит.

Додека приватните капитални фондови генерално не се отворени за мали инвеститори, тие стануваат сè попопуларни меѓу богатите.

Во 2021 година, откупот на приватниот капитал се удвои од 2020 година на 1,1 трилиони долари, според „Bain & Company”.

Исто така, оваа класа на средства привлече богати милениумци.

Истражувањето на „Bank of America” покажа дека 25% од поединците на возраст од 21 до 42 години со средства од најмалку 3 милиони долари го идентификувале приватниот капитал како една од најголемите можности за раст, во споредба со 15% од постарите кои го делеле истиот став.

Банки

Успешни приказни, врвни професионалци, млади лидери, размена на идеи – се одржа втората конференција „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Повеќе од 200 млади присуствуваа на втората конференција „Чувари на мудроста“, во организација на Халкбанк АД Скопје, на која своите искуства, совети и рецепти за успех ги споделија 14 говорници кои работат во различни области. Настанот беше вистинска платформа на која се обединија знаењето на успешните и реализирани професионалци и полетноста и амбициозноста на младите студенти и претприемачи.

На првата панел дискусија „Од личен развој до иновативно претприемиштво“ со професорот Радмил Поленаковиќ и Нина Ангеловска, пионерката во е-трговијата, заклучокот беше дека подготовката за дигиталната ера бара посветеност и континуирано учење. Практичните вештини, етичките размислувања и современите наставни методи можат да го премостат јазот помеѓу традиционалното образование и потребите на пазарот на труд кои брзо се менуваат.

Во рамките на вториот конференциски панел, насловен „Успешна бизнис приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“, Живко Мукаетов, директор на Алкалоид, и Петар Ниновски, основач на „Бреинстер“, имаа пријатна дискусија базирана на сопствените искуства. Мукаетов се осврна на професионалните предизвици во неговата 25-годишна кариера, а Ниновски нагласи дека младите треба да работат напорно, да се пробуваат, да направат грешки ако треба, но и да умеат да си простат за нив. Интегритетот, посветеноста и дисциплината се основа за долгорочен успех.

Искра Гешоска, теоретичарка на уметноста, и Јасмина Поповска, професорка на Филозофскиот факултет, на третата панел дискусија „Без хуманистика нема иднина“ ја изненадија публиката со различната перспектива на хуманистичките науки. Панелистите истакнаа дека, водени од човековата доблест и потрагата по знаење, хуманистичките науки го ставаат акцентот на добро управување со заедницата и емпатијата во општеството, што се клучни за индивидуалната благосостојба.

И покрај поразителните бројки за волјата на младите да бидат општествено активни, граѓанскиот сектор останува силен во застапувањето на потребите на граѓаните. Неда Малеска Сачмароска од ЦУП и Ирина Јаневска од АРНО на четвртата панел дискусија насловена „Храбар граѓански сектор за квалитетни општествени промени“ ги разбија стереотипите и предрасудите преку практични примери за личните и секторски успеси, и заклучија дека останува заложбата за поголемо доближување на улогата на граѓанскиот секторот до младите и заедницата.

На панелот за архитектура под наслов „Визија за архитектура на иднината“ воден од професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ, говорниците потенцираа дека оваа професија бара љубов и посветеност, како и вроден талент. Панелистите истакнаа дека архитектите мора да имаат силно чувство за естетика и осет за убавото, што е неопходно за успешно реализирање на нивните проекти.

Академик Владо Камбовски и професорот на Правниот факултет, Бобан Мисоски, разговараа за филозофското битие на правото, но и за правото како дел од секојдневието на панелот насловен „Концепт за инклузивна и одржлива правда“. Тие се обидоа да ги мапираат клучните компетенции кои треба да ги поседуваат младите правници, и како тие да ја одржат својата мотивација за борба за правда и праведност.

На последниот панел „Личен потенцијал без бариери“ со психотерапевтите Славица Гајдаѕис Кнежевиќ и Катерина Димова се дискутираше на темата „Како да ни биде добро?“. Тие истакнаа дека често не сме свесни како да постигнеме благосостојба или да ги препознаеме причините за нашето незадоволство. На крајот закчучија дека е потребна длабока интроспекција и себеспознавање за да стигнеме до решение.

Панелистите ја посочија важноста од прилагодување на тековните трендови, придржување кон етичките стандарди и континуирано учење за успех во инженерството, бизнисот и образованието.

Присутните млади луѓе во публиката беа активни учесници во дискусиите имајќи предвид дека преку апликацијата Слајдо поставија повеќе од 180 прашања до говорниците. За најкреативното прашање во секоја сесија, следуваше вредносен ваучер.

Целта на конференцијата „Чувари на мудроста“, организирана од Халкбанк АД Скопје, е да ги обедини студентите и младите претприемачи со врвни ментори и професионалци од различни области. Оваа платформа им нуди можност од прва рака да слушнат успешни приказни и да научат вредни лекции од искуствата на луѓе кои, со својот труд и посветеност, успеале да ги надминат сите бариери и да достигнат врвови во своите кариери.

Продолжи со читање

Останато

Ексклузивна можност за професионална инспирација на конферeнцијата „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Време е за „Чувари на мудроста“, конференцијата што ќе понуди бесплатни корисни совети од успешните за сите студенти, млади професионалци и претприемачи на кои им е потребна мотивација, инспирација и црпење искуство од луѓето кои оставиле силен професионален и личен печат во своите области. Втората по ред конференција „Чувари на мудроста“ ќе се одржи овој вторник, на 11 јуни, во Младинскиот културен центар во Скопје. Настанот ќе ги собере на едно место луѓето кои со своето знаење, искуство и успех ги мотивираат и ги водат идните генерации кон остварување на нивните соништа.

Конференцијата ќе има седум панел-дискусии, со учество на 14 истакнати професионалци од различни области. Панелот на тема „Од личен развој до иновативно претприемништво“ ќе ги обедини професорот Радмил Поленаковиќ и успешната претприемачка Нина Ангеловска, кои ќе дискутираат за е-трговијата и нејзините можности. Првиот човек на „Алкалоид“, Живко Мукаетов, и Петар Ниновски од „Брејнстер“ ќе ги раскажат своите успешни бизнис-приказни истакнувајќи го значењето на посветеноста, дисциплината и интуицијата во рамките на втората панел-дискусија, насловена „Успешна бизнис-приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“.

Темата „Без хуманистика нема иднина“ ќе биде обработена од Искра Гешоска и Јасмина Поповска, кои ќе ја истакнат важноста на културата во нашето општество. Неда Малеска Сачмароска и Ирина Јаневска ќе дискутираат за улогата на невладините организации во создавањето квалитетни општествени промени, додека професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ ќе ја споделат својата визија за архитектура на иднината.

Во панелот посветен на правдата, академик Владо Камбовски и професорот Бобан Мисоски ќе разговараат за концептот за инклузивна и одржлива правда, а на последниот панел „Личен потенцијал без бариери“, Славица Гајдаѕис-Кнежевиќ и Катерина Димова ќе споделат корисни совети истакнувајќи ги предизвиците и можностите за младите психолози.

Покрај дискусиите, конференцијата ќе вклучи и интерактивни работилници, кои ќе ги водат Сања Митровска и Милан Стојанов, а кои ќе се фокусираат на темата развој на стартап бизнис-идеја и употреба на AI-алатки за поставување на визуелна комуникација.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е создадена со цел да ги обедини младите со најдобрите ментори и практичари од различни професионални области. Не пропуштајте ја оваа уникатна можност да ги чуете приказните и да научите корисни работи од искуствата на луѓето кои со својот труд и посветеност успеале да ги надминат сите бариери и да ги достигнат врвовите во својата кариера.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е бесплатна и отворена за сите млади луѓе. Поради ограничениот број, сите заинтересирани треба да се регистрираат и да го пријават своето учество на следниот линк: bit.ly/Конференција-ЧувариНаМудроста

Продолжи со читање

Останато

Поскапени поштенските и курирските услуги

Објавено

на

Цените на поштенските и курирските услуги во првото тримесечjе од годинава пораснале за 3,8 проценти во споредба со првото тримесечје од 2023 година, објави денеска Државниот завод за статистика (ДЗС).

 Во првото тримесечје од годинава, во споредба со првото тримесечје од 2023 година, цените на услугите за транспорт и складирање се на исто ниво.

Цените за копнениот и цевководниот транспорт бележат пад од 0,1 проценти, додека кај поштенските и курирските услуги бележат пораст од 3,8 проценти.

Во истиот период, цените на услугите во секторот Информации и комуникации бележат пад од 0,7 проценти во одделот Телекомуникации.

Продолжи со читање

Популарно