Connect with us

Компании

Групацијата Иуте оствари нето-добивка од 10,3 милиони евра и вкупни приходи од 105,7 милиони евра во 2023 година

Објавено

на

Иуте Естонија, водечка финтек групација во Европа, под чија закрила работи Иуте Македонија, официјално ги објави неревидираните резултати од дванаесетте месеци работење во 2023 година, со нето добивка од 10,3 милиони евра и вкупни приходи од 105,7 милиони евра, што покажува пораст од 20,1% во споредба со истиот период од минатата година.

Групацијата од неодамна од Иуте Кредит се ребрендираше во Иуте, со цел обемот на работа и услуги на пазарот да оди надвор од рамките на кредитирање вклучувајќи услуги за плаќање, банкарство и осигурување.

Гледајќи ја големата слика, групацијата ги надмина проектираните таргети за 2023та, а како што вели Тармо Силд, извршен директор на Иуте групацијата, компанијата освен што бележи уште една исклучително успешна година, остана доследна на својата мисија, визија и определба за ставање фокус исклучиво на квалитетот и корисничкото искуство.

„Можеме отворено да кажеме дека клучот на нашиот успех е во нашата брза адаптација на сите промени, флуктуации и влијанија, како и тоа што сме постојано отворени кон нови можности, притоа држејќи се цврсто до компаниската ДНК, мисија, визија и стратешки цели, во насока на нудење на целосна и најдобра услуга на нашите клиенти. Како лидер во дигиталната трансформација нудиме најдобро дигитално корисничко искуство и како резултат на тоа отидовме чекор понапред, воведувајќи дополнителна автоматизација во работењето и бизнис процесите, модел што преку мерења за предвидување и варијабли навлегува во начинот на однесување и степенот на задоволство на секој клиент и процес. Сево ова не само што овозможи заштеда на трошоци и намалување на кредитниот ризик, туку на нашите клиенти им овозможи уште потранспарентен, безбеден процес и искуство. Трансформацијата на Иуте оди паралелно со промените во околината и пазарот во кој функционираме. Убедени сме дека најдоброто од Иуте е пред нас”, смета Силд.

Иуте Македонија, како дел од Иуте Естонија со новиот визуелен идентитет го означи почетокот на промените и амбициозните планови што допрва доаѓаат, а тоа е дека Иуте станува многу повеќе од кредитна компанија. Извршниот директор на Иуте Македонија, Биљана Мишиќ, вели дека групацијата мораше да се прилагоди на предизвиците на пазарот на капитал, монетарната политика, регулаторните механизми, макроекономските и геополитичките околности, но и покрај тоа перформансот на групацијата е над таргетираните очекувања во поглед на растот на активата и реализираните приходи.

„Како лидер во индустријата, продолжуваме да го револуционизираме начинот на кој работиме, интензивирајќи го користењето на напредни алгоритми и машинско учење кои ни овозможуваат да добиеме вредни информации за предвидување на изложеноста на клиентот, минимизирање на кредитниот ризик и обезбедување на одговорни практики за кредитирање. Отворивме ново поглавје во финтек дигиталната револуција, но воедно и покажавме дека гласот и потребите на нашите клиенти се најважни во ерата на вештачка интелигенција и дигитализација. Нашата мрежа на експозитури расте во континуитет, со цел да го задржиме човечкиот пристап, а паралелно во нагорна линија се движат и иновациите и трендовите кои секојдневно ги воведуваме, во интерес на нашите клиенти и корисничкото искуство. Она што е најважно е дека чекориме храбро, сплотено и подготвено за сите нови предизвици, а паралелно со сите наши нови бизнис поглавја, посветени сме секогаш и на заедницата, со континуирана поддршка во повеќе општествени сегменти”, вели Мишиќ.

Подолу следи сумирање на групациските достигнувања, а целиот извештај е достапен тука.

Стратегиски резултати на групациско ниво

 • Бројот на активни корисници се зголеми за 274 илјади (31.12.2022: 272 илјади), со приход по клиент во износ од 370 евра (12М/2022: 343 евра)
 • Вкупниот број на корисници порасна за 10,3%, броејќи 1,1 милион (31.12.2022: 928 илјади)
 • Консолидиранaта актива на групацијата се зголеми за 16,6% изнесувајќи 375.8 милиони евра, а капиталот се зголеми за 19%, изнесувајќи 63,8 милиони евра на 31.12.2023 година.
 • MyIute апликацијата достигна бројка од 813 илјади симнувања заклучно со 31.12.2023 (31.12.2022: 477 илјади симнувања)
 • Во декември 2023 година одобрена е првата исплата на дивиденда на Energbank
 • Iutepay се позиционираше како пионер на Балканот во делот на e-money институции

Оперативни резултати на групациско ниво

 • Исплатата на кредити порасна за 11%, достигнувајќи 291 милион евра (12М/2022: 262 милиони евра)
 • Бројот на одобрени кредити се намали на 331 илјади (12/2022: 357 илјади)
 • Бруто портфолиото на кредити порасна за 16.9 изнесувајќи 252 милиони евра (31.12.2022: 215.5 милиони евра), од коишто принципалниот износ на кредити порасна за 17.3%, изнесувајќи 232.3 милиони евра (31.12.2022: 198.1 милиони евра)
 • Нето портфолиото на кредити порасна за 19.7% изнесувајќи 232.2 милиони евра (31.12.2022: 193.9 милиони евра),
 • Вкупната мрежа на бескартични банкомати достигна бројка од 75

Финансиски резултати на групациско ниво

 • Приходите од камати и провизии се зголемија за 18%, изнесувајќи 91.4 милиони евра (12М/2022: 77.4 милиони евра), небанкарско портфолио
 • Нето приходите од камати и провизии пораснаа за 10.4%, изнесувајќи 63.2 милиони евра (12M/2022: 57.2 милиони евра), небанкарско портфолио
 • Вкупниот приход порасна за 20.1%, изнесувајќи 105.7 милиони евра (12М/2022: 88 милиони евра).
 • ЕБИТДА, приспособена за курсни разлики и приходи од Енергбанк, се зголеми за 34.4%, изнесувајќи 46.7 милиони евра (12М/2022: 34.8 милиони евра).
 • Нето добивката порасна на 10.3 милиони евра, споредбено со 7.1 милиони евра во истиот период од минатата година, по усогласување на еднократниот ефект од аквизицијата на Енергбанк.

Целта на Групацијата Иуте е да продолжи да работи уште понапорно и попосветено, користејќи уште понапредни технологии, надградба на релациите со клиентите на долги патеки и отворање нови бизнис поглавја.

Компании

КИБС АД Скопје – лиценциран оператор согласно платежната регулатива на ЕУ

Објавено

на

Народната банка на Република Македонија издаде Решение со коешто Клириншката куќа клириншки интербанкарски системи АД Скопје – КИБС АД Скопје, доби дозвола и стана лиценциран оператор на платен систем во Република Македонија согласно новиот Закон за платежни услуги и платни системи, кој пак е целосно усогласен со европската платежната регулатива. Воедно, платниот систем КИБС е запишан во Регистарот на оператори на платните системи кој го води Народната банка.

Покрај тоа, Народната банка издаде претходна согласност за именување на досегашните членови на Управниот одбор на КИБС АД Скопје: Горан Анастасовски, Претседател на Управниот одбор и Генерален директор на КИБС АД Скопје и Биљана Адамческа, Директор на дирекција за платежни услуги и системи во земјата во Комерцијална банка АД Скопје. 

Ова претставува уште една потврда за долгогодишното беспрекорно работење на КИБС, како единствен оператор на платен систем со одложено нето-порамнување за мали плаќања врз основа на кредитни трансфери, кој во изминатите повеќе од 20 години професионално испорачува услуги од меѓубанкарски интерес, услуги за потребите на државата, деловната заедница и граѓаните. 

КИБС останува стабилен и доверлив партнер при испорака на клучни услуги поврзани со плаќањата и продолжува да ги унапредува истите, следејќи ги глобалните трендови.  

Продолжи со читање

Компании

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

Објавено

на

Во годината кога славиме 15 години успешно работење на финансискиот пазар, со задоволство ве известуваме дека КБ Публикум инвест АД Скопје станува КБ ИНВЕСТ АД Скопје.

Промената на името на Друштвото значи нов импулс за уште поголем раст и развој врз основа на веќе цврсто поставени вредности и стандарди во работењето.

КБ ИНВЕСТ добива дополнителен стимул за уште подобри деловни резултати благодарејќи и на засилената позиција на Комерцијална банка во акционерскиот капитал на Друштвото. Банката со зголемување на својот удел во КБ ИНВЕСТ на 78,43%, придонесе не само за јакнење на акционерскиот капитал на Друштвото туку и за додавање вредност на брендот кој веќе е синоним за доверба, одговорност и успешност.

КБ ИНВЕСТ АД Скопје како Друштво за управување со отворени и затворени инвестициски фондови, основано во 2009 година, практично беше основоположник на развојот на нов сегмент на финансискиот пазар во земјава, кој отвори нови можности за инвестирање на граѓаните и на компаниите. Друштвото, кое денес управува со 6 отворени инвестициски фондови со вредност од околу 110 милиони евра, на илјадници инвеститори им нуди нови можности и алтернативи за оплодување на нивниот капитал и за остварување на нивните инвестициски цели. Со инвестициските фондови, кои се со различна инвестициска стратегија и се концепирани на начин да ги задоволат барањата и потребите и на најсофистицираните инвеститори, КБ ИНВЕСТ придонесе и за збогатување и развој на пазарот на капитал во земјава.

Силата на брендот КБ ИНВЕСТ произлегува од деловната политика на Друштвото кое во континуитет ги следи најсовремените трендови во светот на инвестицискиот менаџмент, понудата на финансиски инструменти, можностите за инвестирање и довербата на клиентите со кои секојдневно ги освојуваме пазарите на капитал во земјава и во странство.

Освежениот бренд КБ ИНВЕСТ сега значи и нов поттик и предизвик за уште поголеми постигнувања на задоволство на клиентите, акционерите и на целиот тим на Друштвото.

Комерцијален текст

Продолжи со читање

Компании

Динерс Клуб Македонија – првата финансиска институција во Македонија со одобрение за извршување платежни трансакции со платежни картички при Народната банка

Објавено

на

Со задоволство ја информираме пошироката јавност дека со Решение на Народната банка на Република Северна Македонија од 27.5.2024 година, „Динерс Клуб Интернационал МАК“ АД Скопје беше запишан во регистарот на платежни институции, кој се води во рамките на Народната банка. Со ова, компанијата стана прва финансиска институција во државата која доби одобрение за извршување на платежни трансакции кај коишто паричните средства се обезбедени со кредитна линија за корисникот на платежни услуги и извршување на платежни трансакции со платежни картички или слични телекомуникациски, дигитални или информатички уреди, како и издавање платни инструменти и/или прифаќање платежни трансакции што одговараат во согласност со новиот Закон за платежни услуги и платни системи. 

Со успешно завршениот процес на лиценцирање во рамките на супервизорскиот процес кој се одвиваше во изминатиот период, „Динерс Клуб Интернационал МАК“ уште еднаш ја докажа својата професионалност како прва финтек компанија во нашата држава која успешно опстојува на домашниот финансиски пазар и која на континуирана основа настојува да работи на највисоко професионално ниво, преку целосна усогласеност со позитивното законодавство во нашата држава од областа на финансиите.   

Влегувањето на Динерс Клуб Македонија во НБРМ, значи поголема заштита на членовите, потранспарентна средина на работа, но и можност за проширување на портфолиото на компанијата. Ние сме горди на овој значаен чекор, а ни претставува особена чест од причина што оваа година е токму јубилејна година на нашата компанија. Со ваквото постигнување, нашите членови можат да бидат уверени во својата сигурност и безбедност во вршењето на финансиските трансакции, а нас ни овозможи да продолжиме да ги унапредуваме нашите услуги. Воедно, се заблагодаруваме на нашите членови и партнери за нивната континуирана поддршка и доверба во изминатите 30 години. – изјавија од Динерс Клуб Македонија.

Продолжи со читање

Популарно