Connect with us

Останато

Хрватска планира да имплементира плаќање на “бакшиш” со картичка

Објавено

на

Хрватската стопанска комора подготвува законски предлог за воведување бакшиш во системот на фискализација на угостителите, а се разговара и за датумот на неговото стапување во сила, соопшти Здружението на угостителски дејности на Хрватската стопанска комора (ХГК).

Бакшишот во моментов не постои како термин во хрватското законодавство и кога се плаќа по електронски пат, се третира како основен приход. Откако истиот ќе се воведе во даночниот систем, ќе се ослободи од данок до одреден износ на годишно ниво.

Сите сметки за бакшиш над договорениот праг за ослободување од данок ќе се оданочуваат како друг приход, со цел да се избегне ризикот од злоупотреба на ослободените од данок.

Оданочувањето на вториот приход е секако поповолна опција за сите засегнати страни од моменталната состојба, велат од Здружението на угостителски дејности ХГК и додаваат дека се уште е потребно да се дефинира годишната неоданочлива граница и да се доставуваат законски измени на трите закони во постапката.

Очекуваат зголемување на износот на „бакшиш“ Јелена Табак, претседател на Здружението на угостителска индустрија ХГК, вели дека ваквиот третман на бакшишот директно ќе ја зголеми личната кредитоспособност на работниците во угостителството, ќе го олесни начинот на наплата на бакшишот со картички и секако ќе го зголеми износот на самите бакшиши.

Останато

Пензиите ќе се зголемат за 8,4 проценти!

Објавено

на

Советот на социјална сигурност денеска на состанок усвои зголемување на пензиите. Просечната пензија од 17 666 денари се зголемува на 19 150 денари. Зголемувањето на мартовската пензија согласно методологијата ќе биде зголемување од 8,4 проценти што е повеќе од очекуваното, информира премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција во Владата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ПАНТЕЛЕОН ГС понуди 330 милиони денари со што станува потенцијален сопственик на зградата на Еуростандард Банка во центарот на Скопје

Објавено

на

Во текот на вчерашниот ден, на третата електронска лицитација за продажба на зградата на Еуростандард Банка-во стечај како потенцијален и мошне извесен иден сопственик на имотот се јави компанијата Пантелеон ГС која понуди 330 милиони денари. Оваа понуда беше избрана за најдобра во текот на вчерашната електронска лицитација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Стапката на инфлација во Аргентина се искачи на повеќе од 100 проценти

Објавено

на

Стапката на инфлација во Аргентина изнесува повеќе од 100 проценти, што се случи за првпат по хиперинфлацијата во оваа земја во текот на 90-тите. Аргентина банкротираше во 2001 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно