Connect with us

Депозити

Заврши растот на каматите на депозитите – некои каматни стапки почнаа и да паѓаат?

Објавено

на

Кратко траеше радоста на штедачите од зголемените каматни стапки на депозитите во домашните банки. Од 1 јануари веќе започна надолен тренд кај некои банки, кој се очекува да продолжи и во текот на новата година. Стабилизирањето на референтните каматни стапки на централните банки кон крајот на минатата година беше сигнал за македонските банки прво да го запрат растот на каматите на депозитите. Како и колку тоа ќе се рефлектира и на каматите на кредитите допрва ќе видиме.

Каматните стапки на депозитите после долго време забележаа рекорден раст во текот на минатата година. Но, веќе на 1 јануари 2024 година банките на своите веб страници објавија нови каматни стапки за орочено штедење, кои се пониски од претходните или се задржуваат на исто ниво, а во исто време завршија и промотивните депозитни продукти со атрактивни каматни стапки.

Комерцијална банка од 1 јануари ги намали каматните стапки и на денарските и на орочените депозити во евра. За орочено штедење во денари со фиксна каматна стапка банката сега пресметува годишна камата од 0,10% за орочување на 6 месеци, 0,60% за депозит орочен на една година, 1,65% за две години и 2,30% за депозит орочен на три години. Предходните каматни стапки на денарските депозити беа повисоки и тоа: 0,20% за 6 месеци, 0,60% за една година, 2,30% за две години и 3,10% за три години. Пониски се и каматните стапки за штедење во евра, кои за период на орочување од 6 месеци се намалија од 0,10% на 0,05%, за една година од 1,00% на 0,40%, за две години од 1,50% на 0,85% и за три години од 2,10% на 1,30%.

И покрај намалувањето, каматните стапки за штедење во Комерцијална банка се уште се поатрактивни од тие Стопанска банка Скопје. Редовните каматни стапки што ги нуди Стопанска банка од 1 јануари 2024 година се на истото ниво како и на 1 јануари 2023. Каматните стапки на регуларните денарски депозити со месечна исплата на камата изнесуваат 0,10% за 6 месеци, 0,35% за една година, 1,10% за две години и 1,30% за три години. На депозитите во евра, Стопанска банка ги пресметува следниве каматни стапки: 0,01% за 6 месеци, 0,20% за една година, 0,40% за две години и 0,50% за три години. Стопанска банка со 31.08.2023 година го укина атрактивниотн депозитен продукт Мој план, кој нудеше рекордно високи каматни стапки, кои за денарите се движеа од 2,50% за орочување на 12 месеци до 3,50% на 36 месеци, а кај евро-депозитите од 1,50% до 2,50%.

И НЛБ банка ја започна годината со исто ниво на каматни стапки на депозитите како во 2023 година. Депозитот класик во денари ги има следниве каматни стапки: 0,20% за 6 месеци, 0,60% за 1 година, 1,30% за две години и 1,60% за три години. Намалени се каматите на Златниот депозит во денари за орочување на 6 месеци од 0,40% на 0,25% и на една година од 0,80% до 0,40%. Кај ТИБИ депозитот нема промени. Непроменети се и каматните стапки за депозитите во евра, кои кај Депозит класик изнесуваат 0,05% за орочување на 6 месеци, 0,30% за една година, 0,60% за две години и 1,20% на три години. НЛБ банка во минатата година, во периодот мај-јули имаше и ограничена понуда на Супер депозит со фиксни каматни стапки од 3,5% за штедење во денари и 2,5% за штедење во евра на период од 36 месеци. Со актуелните каматни стапки штедењето во НЛБ банка е помалку атрактивно отколку во Комерцијална банка, но затоа е поисплатливо во споредба со Стопанска банка Скопје. 

Шпаркасе банка, исто така, ги задржа непроменети каматните стапки на депозитните производи, кои во споредба со конкуренцијата на големите банки се повисоки. За штедење во денари, Шпаркасе банка нуди каматна стапка од 0,30% за период од 6 месеци, 0,60% за една година, 1,00% за две години и 1,10% за три години. Во Шпаркасе банка актуелен е и депозитот прогрес со каматни стапки од 3,3% на 13 месеци, односно 3,8% на 24 месеци во денари, додека каматните стапки во евра се 2,3% на 12 месеци, односно 2,8% на 25 месеци. Овие каматни стапки се зголемени во текот на месец ноември 2023 година, актуелни до крајот на февруари годинава. Останува да видиме дали по истекот на промотивниот период и оваа банка ќе се прилагоди на конкуренцијата и на пазарните услови.

Халкбанк исто така сеуште како активна ја води понудата објавена на веб страната на 01.10.2023 година со каматни стапки во денари за период од 13 месеци – 3,3%, за период од 25 месеци – 3,8% и за период од 36 месеци – 3,9%. Додека каматните стапки во евра изнесуваат 2,3% за период од 13 месеци, 2,8% за период од 25 месеци, односно 3% за период од 36 месеци што ги рангира на исто ниво со Шпаркасе Банка, освен депозитот на 36 месеци кој има највисока каматна стапка, рочност која не е достапна во понудата на најголемиот конкурент кога се во прашање каматните стапки.

 

Депозити

„Растеме заедно“ – Детско штедење од Стопанска банка а.д. Битола со фиксна каматна стапка 4,1%

Објавено

на

Стопанска банка а.д. Битола своето портфолио на производи го дополни со нов денарски депозит – детско штедење со промотивна фиксна каматна стапка од неверојатни 4,1%, со рок на орочување 36 месеци. Детското штедење е наменето за деца од нивното раѓање па се до 18 годишна возраст.(повеќе…)

Продолжи со читање

Депозити

Одбележан Светскиот ден на штедењето, промовиран Букварот за финансиска едукација и доделување детско штедење на Идолите на Халки

Објавено

на

Со целодневна едукативно-забавна работилница за деца, промоција и видеопроекции и многу музика, Халкбанк АД Скопје вчера во Градскиот парк во Скопје го одбележа 31 Октомври, Светскиот ден на штедењето. Со тоа беше заокружена кампањата „Среќата е во малите чекори“ и низата активности со кои банката го одбележа месец октомври.(повеќе…)

Продолжи со читање

Депозити

31 Октомври – најсреќниот ден за „Верверичката“ на Комерцијална банка

Објавено

на

Децата се нашата среќа, нашето наследство и иднина, но и нашата одговорност. Нашиот влог е да израснеме образовани, одговорни и амбициозни млади луѓе кои ќе можат понатаму успешно да се носат со предизвиците на животот.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно