Connect with us

Странски банки

За прв пат по 20 години Европската централна банка објави загуба!

Објавено

на

Европската централна банка во четвртокот ја објави својата прва годишна загуба од 2004 година, по големите исплати поради повисоките каматни стапки.

ЕЦБ објави загуби од 1,3 милијарди евра (1,4 милијарди долари), што ќе беше повеќе доколку банката не ослободи 6,6 милијарди евра – целата резерва за финансиски ризици, акумулирана во текот на неколку години.

ЕЦБ соопшти дека очекува дополнителни загуби во текот на следните неколку години што нема да влијае на „нејзината способност да води ефективна монетарна политика“, пред да се врати на одржливиот профит.

Централната банка ги повлече каматните стапки од негативната територија на рекордни 4 отсто меѓу јули 2022 година и септември 2023 година, како одговор на зголемената инфлација по пандемијата „Ковид-19“ и делумно губење на пристапот до руската енергија по нејзината инвазија на Украина.

Институцијата претрпе зголемени каматни расходи за клучните обврски, додека приходите од камати на средствата не одржуваат темпо, бидејќи многу од нив се со фиксна камата или имаат долг рок на доспевање, се вели во извештајот.

Таа забележа нето каматна загуба од 7,19 милијарди евра во 2023 година, по приход од 900 милиони евра во 2022 година.

Странски банки

Најголемиот кредитор во Германија укинува 3.500 работни места!?

Објавено

на

Дојче банк (Deutsche bank) планира да скрати 3.500 работни места продолжувајќи го планот за намалување на трошоците за 2,5 милијарди евра до 2025 година.(повеќе…)

Продолжи со читање

Странски банки

Фатих Карахан е назначен за нов гувернер на Централната банка на Република Турција

Објавено

на

Досегашниот заменик-гувернер на Централната банка на Република Турција (ЦБРТ), Фатих Карахан е назначен за нов гувернер на Централната банка на местото на Хафез Гаје Еркан, која поднесе оставка од функцијата.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно