Connect with us

Банки

Успешно заврши првата конференција за млади претприемачи и жени претприемачи „Круг на нови можности“ во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

Објавено

на

Вчера ПроКредит Банка и Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) на едно место ги собраа успешните млади претприемачи и жени во претприемништвото, оние кои се веќе искусни во бизнис светот, но и оние коишто сакаат да научат како своите иновативни идеи да ги преточат во успешен бизнис.

Конференцијата „Круг на нови можности“, посветена на младите претприемачи и жените во претприемништвото, го означи почетокот на серијата иницијативи насочени кон овие две уникатни групи на претприемачи, со цел поттикнување на растот на локалниот бизнис и промовирање на претприемништвото во Македонија.

Настанот го отворија домаќините ПроКредит Банка со обраќање од Емилија Спировска, член на Управниот одбор на ПроКредит Банка, и ЕБОР претставен од Фатих Туркменоглу, Претседател на ЕБОР во С. Македонија.

“Чест ни е што заедно со ЕБОР ги здруживме силите за да ги поддржиме овие бизнис лидери во Македонија на начин на којшто ниту една друга финансиска институција досега не го сторила и да понудиме поддршка на повеќе нивоа која е многу повеќе од кредит. Тоа е и дел од нашата одговорност кон општеството каде вложуваме во поголеми размери на едукација, менторство, споделување на нашето знаење, вмрежување на компаниите, отворање на нови пазари и можности што ќе овозможи зголемување на стапката на компании кои ќе преживеат и понатаму ќе се развиваат. За ПроКредит Банка, позиционирањето како „партнер од избор“ значи да бидеме тука за претприемачите уште од рана фаза во нивниот деловен живот.” – изјави Емилија Спировска.

“Промовирањето на еднакви можности лежи во срцето на ЕБОР и во овој контекст, среќни сме што бевме една од пионерските институции во земјата која обезбедува сеопфатна поддршка од финансиски и нефинансиски услуги за млади во бизнисот и жени во бизнисот. Локалната економија може да го постигне својот целосен потенцијал само преку вклучување на сите засегнати страни. Ги охрабруваме младите и жените претприемачи да се вклучат со нашите тимови на терен и заедно со нашите донатори и партнери со нетрпение очекуваме да видиме плодни резултати.” – изјави Фатих Туркменоглу.

Свој поздравен говор и обраќање имаа и истакнатите гости Н.Е. Ами Ларсон Џаин, Амбасадор на Шведска во С. Македонија и Марио де Роса, Заменик Амбасадор на Италија во С. Македонија, кои преку своите институции се значајни поддржувачи на програмите за претприемништво. Во нивните говори тие ја истакнаа важноста од поддршка на претприемачите и создавање нови можности за бизнис иновации.

На конференцијата, како истакнати претприемачи, Ирена Јакимовска, сопственик и менаџер на Comfy Angel и Нино Карас, ко-основач на Codewell AI, споделија инспиративни приказни од своите претприемачки патувања, истакнувајќи ги предизвиците со кои се соочиле и стратегиите што ги примениле за да постигнат успех.

Нивните мотивациски говори поставија позитивен тон на настанот, охрабрувајќи ги сите присутни во ресторанот Ragusa Rooftop 360 да ги остварат своите деловни аспирации со обновена енергија. „Fireside“ разговорот којшто се одржа по говорите, и даде можност на публиката да допре поблиску до приказните на говорниците искрено и отворено зборувајќи за нивните искуства, овозможувајќи богата размена на знаења и лични приказни со присутните гости.

Уште една значајна активност во рамки на конференцијата беше панел дискусијата на тема „Претприемништво – од предизвици до можности“, којашто обедини разновидна група успешни бизнис лидери од кои гостите имаа можност да слушнат што значи да си претприемач, како излгеда рамнотежа помеѓу животот и работата, предизвиците од раководење со тим, кои се алатките за да се постигне целосен потенцијал и сл.

Учесници на панел дискусијата беа Петар Ниновски, извршен директор на Brainster и основач на Brainster Next College, Ангела Настевска, внатрешен консултант на Kentaur Impex, Даниела Ристовска, Финансиски менаџер во Intersteal, и Маја Столевска Костадинова, Менаџер на националната програма за советување на бизниси при ЕБОР. Модерирана од Милан Дамчевски, член на Управниот одбор на ПроКредит Банка, во тек на дискусијата гостите слушнаа искуства од различни аспекти на претприемништвото, од надминување на различни предизвици до искористување на нови деловни можности.

Крајот на официјалниот дел на конференцијата го означи презентацијата на Ана Ѓоргиева Танческа, директорка на Филијалата за мали претпријатија во ПроКредит Банка, која ги претстави новите бизнис пакети дизајнирани специјално за жени и млади претприемачи. Овие пакети, кои се дел од програмите за поддршка Youth in Business и Women in Business, нудат значителни финансиски придобивки и ресурси за да им помогнат на претприемачите да напредуваат на конкурентниот пазар.

“Новите пакети за Жени во бизнис и Млади претприемачи се комбинација од два витални сегменти за растот и развој на овие сектори – еден е комплетната поддршка во делот на банкарско работење кое e едноставно, транспарентно, флексибилно и целосно дигитално со што ќе ви заштедиме енергија и време. Од друга страна, фидбекот од младите претприемачи и од жените во бизнис,  е дека најголем предизвик со кој се соочуваат во делот на финансиска поддршка е колатералот и флексибилноста на кредитните продукти.  Поради тоа во соработка со ЕБОР обезбедивме олеснет и пофлексибилен пристап до финансиски средства – без потреба од хипотека – не само за краткорочни кредитни продукти, туку и за долгорочни кредити. Наши очекувања се дека ќе имаме голем број задоволни клиенти кои ќе најдат вистински вредни решенија за нивните бизнис предизвици.” – изјави Ана Ѓоргиева Танческа.

Настанот заврши со енергична сесија за вмрежување и коктел, давајќи им можност на присутните да се поврзат, да споделат искуства и да поттикнат потенцијални соработки.

Kонференцијата „Круг на нови можности“ уште еднаш ја докажа посветеноста на ПроКредит банка и ЕБОР за поддршка на локалните бизниси и промоција на претприемништвото во Македонија.

“Успехот на овој настан ни дава уште поголем елан за сите иницијативи што ги планираме, а се насочени кон зајакнување на следната генерација на претприемачи“ – заклучија од ПроКредит Банка.

Банки

Величковски од Народната банка: Се очекува раст на конкуренцијата на пазарот на платежни услуги

Објавено

на

Се очекува засилување на конкуренцијата на домашниот пазар на платежни услуги. Народната банка ги издаде првите дозволи за платежни институции, во согласност со новата законска рамка, преку кои граѓаните ќе може да извршуваат плаќања во земјата и прекугранично, истакна директорот на Дирекцијата за платни системи при Народната банка, Игор Величковски во гостување на „Блумберг Адрија“. Тој посочи дека една од значајните придобивки на новата правна рамка во платежната сфера е отворањето на пазарот за влез на нови даватели на платежни услуги, односно покрај банките, платежни услуги може да даваат и штедилниците, а како нови учесници на пазарот може да се јават и платежните институции и институциите за електронски пари.

Новите институции треба да добијат дозвола за давање платежни услуги и/или издавање електронски пари од Народната банка, за што треба да исполнат соодветни услови коишто се јасно пропишани со новата правна рамка. Во изминатиот период, поголем број субјекти се обратија до Народната банка со цел да го почнат процесот за добивање дозвола за давање платежни услуги, при што пет трговски друштва коишто даваа одредени видови платежни услуги (брз трансфер на пари или издавање кредитни картички), во согласност со претходната правна рамка, поднесоа официјално барање со потребната документација во согласност со новата правна рамка и беа позитивно оценети. Покрај тоа, Народната банка му издаде дозвола на постоечкиот оператор на платниот систем-КИБС, којшто овозможува порамнување трансакции со кредитни трансфери, при што беше лиценциран за првпат во согласност со новите законски барања коишто ги следат практиките во земјите од Европската Унија. Во однос на интересот на новите небанкарски даватели на поширока лепеза платежни услуги, Величковски истакнува дека во моментов Народната банка е во активна комуникација со повеќе субјекти, од кои еден дел веќе даваат платежни услуги на пазарот во Европската Унија и во регионот. „Очекуваме дека овие субјекти, доколку ги исполнат пропишаните услови, ќе донесат иновативни решенија за плаќања на македонскиот пазар во согласност со глобалниот тренд поврзан со финтек-услугите“, рече Величковски.  

Покрај зајакнувањето на конкуренцијата преку навлегувањето на нови даватели на платежни услуги на домашниот пазар, коишто би обезбедиле поевтини, побрзи и поудобни плаќања за граѓаните и компаниите, новата правна рамка создаде основа за поедноставување и поевтинување и на прекуграничните плаќања. „Ова би го постигнале со пристапувањето во СЕПА (Единствена област за плаќања во евра). Народната банка и релевантните државни институции со заеднички напори ја пополнија апликацијата за пристапување на нашата земја во СЕПА и на крајот на април годинава, Народната банка ја достави апликацијата до Европската комисија за добивање неформално мислење. Откако ќе го добиеме неформалното мислење и откако соодветно ќе постапиме според него, апликацијата ќе биде формално поднесена до Европскиот совет за плаќања за добивање формална оцена и одлучување за пристапот во СЕПА“, посочи Величковски.

Продолжи со читање

Банки

ПроКредит Банка прави чекор напред во поддршка на малите и средните претпријатија – се одржа втората бизнис конференција „Дигитална еволуција“

Објавено

на

ПроКредит Банка успешно го заврши вториот настан од серијата „Дигитална еволуција – Одговорност на бизнисите кон иднината “. Станува збор за бизнис конференција посветена на унапредување на дигитализацијата во македонскиот бизнис сектор со посебен фокус на малите и средни претпријатија. 

По успешниот настан минатата година кој на едно место собра претставници на домашни компании од приватниот сектор, компании кои нудат дигитални услуги, како и претставници од институции кои нудат финансирање, овој пат на конференцијата се приклучија над 120 учесници од локалниот бизнис сектор.    

Претставници на 7 истакнати компании ги запознаа присутните со нивните нови и иновативни дигитални решенија прилагодени за малите и средните претпријатија. Маријана Андриќ од компанијата Маранд, Анастасија Милковска од Телеком, Лазар Грубор од Фоксит, Димитар Јаневски од Инбокс, Благоја Хамамџиев од Моделикс, Елена Димовска од Семос едукација и Проф. Др. Никица Мојсоска Блажевски од Го Дигитал со своите презентации илустрираа како овие технологии можат да ги автоматизираат процесите, да го подобрат планирањето и одлучувањето, да ги оптимизираат трошоците и да ги задоволат барањата на конкурентниот пазар.

По презентациите се одржа панел дискусијата „Дигитална трансформација – предизвици и можности“, модерирана од Милан Дамчевски, член на Управниот одбор на ПроКредит Банка, на којашто Дритан Шујаиби од Маратодент, Љубиша Веселиноски од Тим Електро Плус и Станислава Шаровиќ Павковиќ од Шизик на Ризик ги споделија своите искуства со дигиталната трансформација. 

Покрај споделените лични предизвици и можности, панелистите посочија и вредни стратегии за бизнисите кои започнуваат со нивните дигитални патувања.

Најголемиот новитет на настанот оваа година беше саемот за дигитални решенија и вмрежување, каде што компаниите кои презентираа беа домаќини на штандови, нудејќи им на присутните шанса подетално да ги истражат дигиталните решенија и да се поврзат со потенцијални соработници.

Емилија Спировска, член на Управниот одбор на ПроКредит Банка, во своето обраќање на настанот ја нагласи важноста на дигитализацијата за малите и средните претпријатија.

“Дигиталната трансформација е култура на компанијата, начин на размислување на вработените и дефинирање на бизнис модел, исто колку и интеграција на новите технологии. Дигитализацијата повеќе не е револуција, таа е процес на еволуција низ кој неминовно поминува секоја компанија. 

Праксата покажува дека тоа што е неопходно за имплементација на дигитални решенија во пракса е линк помеѓу бизнис секторот и компаниите кои нудат дигитални услуги, па токму затоа ПроКредит како партнер на бизнисите повеќе од 20 години покрај воведување нови технолошки промени и иновации во своите процеси, оди чекор понапред и нуди платформа за едукација и вмрежување на клиентите, со што наметнува забрзано темпо на дигитализација во бизнис секторот. Сметаме дека ова е неопходен чекор за компаниите да го забрзаат својот развој, да ја зголемат конкурентноста, а со тоа  да ги подобрат финансиските резулатати. – изјави Емилија Спировска.

Како лидер во дигитализацијата во македонскиот банкарски сектор, ПроКредит Банка преку серијата настани „Дигитална еволуција– Одговорност на бизнисите кон иднината“ ќе продолжи да гради мост помеѓу деловниот сектор, давателите на дигитални решенија и финансиските институции, промовирајќи практични решенија за потребите на компаниите кои се на патот кон успехот.

Продолжи со читање

Банки

Вицегувернерката Митреска на Годишното собрание на ЦЕФ: Инвестирањето во човечките ресурси е клучно за градењето силни институции

Објавено

на

Силните институции се предуслов за силни економии и правични општества. Највредниот ресурс на институциите е човечкиот капитал, оттаму инвестициите и стратегијата на постојан развој и унапредување на кадрите е суштинска за нивното јакнење. Забрзаниот развој на технологиите, климатските промени, геополитичката нестабилност и флуктуацијата на кадрите создаваат неизвесно окружување за јавните институции. Оттаму, тие треба да вложуваат во задржување на постоечките капацитети, како и развој на новите, со цел да се справат со комплексното окружување. Ова беше истакнато на Годишното собрание на Управниот одбор на Центарот за извонредност во финансиите (ЦЕФ), на кое учествуваше вицегувернерката Ана Митреска.

Во рамките на Годишното собрание на ЦЕФ, гувернери, министри, државни секретари од земјите од Југоисточна Европа зборуваа за знаењата и вештините коишто им се потребни на институциите за да ги остварат своите мандати. Беше зборувано и за важноста на систематскиот и структуриран пристап за развојот на институционалните капацитети и резултатите од вложувањето во институционалните таленти, размената на регионалните добри практики и научените лекции.

Народната банка постојано инвестира во ангажирање, градење и задржување на висококвалитетните кадри, кои се неопходни за спроведувањето на нејзините цели и мандат. Централната банка меѓународно е препознаена како институција со високо ниво на кредибилитет, којашто постојано работи на зајакнување на своите капацитети. Во рамките на Стратегискиот план на Народната банка 2025 − 2027 година, значајно место му е дадено на унапредувањето на човечкиот потенцијал. Процесот на управување со човечките ресурси ќе се унапредува преку воведување нов процес за управување со талентираните кадри и постојан кариерен развој во Народната банка. Преку постојано учење и примена на дигитализацијата со воведување нови решенија, ќе се придонесе за унапредување на работните процеси и поддршка во работните задачи.

Продолжи со читање

Популарно