Connect with us

Домашни банки

Во првата половина од годинава, НЛБ Банка со раст на кредитната поддршка и силен придонес кон економијата

Објавено

на

НЛБ Банка забележа успешни деловни перформанси во првото полугодие од годинава, покажува анализата на финасиските резултати на Банката. Работејќи согласно усвоената Деловна политика за 2023 година, во првите шест месеци, НЛБ Банка испорача значајна кредитна поддршка на населението и бизнис секторот, давајќи придонес во економијата на државата, и уште еднаш потврдувајќи ја својата позиција на системски значајна Банка со висок пазарен удел во банкарскиот сектор во земјата.

Во анализираниот период, НЛБ Банка одговори на финансиските потреби на клиентите, го зголеми пласманот на кредитите и оствари значителен годишен раст на кредитната активност кон небанкарскиот сектор од 6,4% во однос на истиот период претходната година.

Во периодот од 1.01 до 30.06.2023 година, НЛБ Банка оствари зголемување на нето-добивката за 4,0% во однос истиот период лани, што е резултат на континуираните продажни активности на кредитните продукти со посебен фокус на домаќинствата, микро, малите и средни претпријатија како и зголемен број на корисници на платните и платежни сервиси на Банката.

Намалувањето на тековните сметки на нефинансиските правни лица пак, резултираше со намалување на вкупните депозити на Банката за 1,2% во однос на крајот на претходната година.

Во првото полугодие, НЛБ Банка доби низа награди и признанија од домашни и меѓународни партнери, соработници и институции, меѓу кои и признанието од реномираниот финансиски магазин „EMEA Finance“ кој по 7-ми пат ја избра НЛБ Банка Скопје за „Најдобра банка во Македонија за 2022 година“.

Банката успешно работеше и на полето на општествената одговорност со реализација на бројни донации и спонзорства во првите шест месеци од годината. Особено значајна е донацијата на НЛБ Банка во вкупна вредност од 150.000 евра на пет невладини организации и институции кои имаат витална улога во општеството и работат на општествено корисни проекти.

Очекувањата на Банката се дека во претстојниот период ќе се одржи макроекономската стабилност на државата, што ќе придонесе за постабилен деловен амбиент за реалниот сектор по глобалната енергетска криза, нарушувањата на каналите на снабдување, промената на трендовите на фининансиските пазари и инфлаторните притисоци.

НЛБ Банка и натаму ќе продолжи да делува во насока на поддршка на населението и приватниот сектор во земјата, давајќи значаен придонес во макроекономскиот и финансискиот амбиент на државата. Дополнително, препознавајќи ги ризиците од климатските промени, Банката зазеде проактивен став преку дадениот акцент на „зелените кредити“ – кредитирање во области за производство на електрична енергија од обновливи извори, намалување на загадувањето и подобрување на животната средина.

Во фокусот на работењето на Банката остануваат дигитализацијата, подобрено клиентско искуство и унапредена поддршка на клиентите преку зајакнување на улогата на контакт-центарот, развојот на информативниот систем, проширување на палетата на производи и услуги и зголемување на квалитетот на услугите, како и грижата за човечките ресурси на Банката како главен столб на квалитетното работење.

Домашни банки

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

Објавено

на

Комерцијална банка е прогласена за Најпосакуван работодавач во 2023 година во категоријата Банкарство и финансии од страна на платформата Vrabotuvanje.com.

Банката е особено горда на оваа награда затоа што е признание за задоволството и успехот на вработените, кои се еден од нејзините најсилни и највредни ресурси.

Изборот е направен врз основа на интересот на потенцијалните вработени за отворените работни позиции во Банката, како и врз база на анкетите спроведени на веб-страницата на Vrabotuvanje.com за испитување на јавното мислење.

Д-р Маја Стевкова Штериева, Главен финансов директор и член на Управниот одбор на Комерцијална банка, во име на целиот менаџмент на Банката изрази голема благодарност за доделената награда.

„Огромна благодарност и до сите вработени за нивниот придонес, посветеност и професионализам, со кои секојдневно излегуваат во пресрет на потребите на клиентите. Комерцијална банка е горда на КБ тимот и продолжуваме заедно понатаму кон нови успеси затоа што дефинитивно така е полесно“, истакна д-р Стевкова Штериева.

Признанијата за најдобрите работодавачи во земјава во 8 категории беа доделени вчера вечер на свечениот настан „Работодавач на годината”, организиран од страна на Vrabotuvanje.com.

Продолжи со читање

Домашни банки

Општина Центар започна со изградба нов плоштад во соработка со Стопанска банка АД – Скопје

Објавено

на

Стопанска банка АД – Скопје 80 години создава трајни вредности за нашата заедница. Преку општествено одговорните активности Банката неуморно донира, спонзорира, но и активно делува за подобра животна средина, поголема инклузивност и мобилност.

Денес, во соработка со Општина Центар  го најавува почетокот на изведба на ново урбано катче, нов плоштад, за чии потреби веќе е ограден просторот на аголот од ул. „Михаил Цоков“ и ул. „Орце Николов“ во Дебар Маало.

Модерната конструкција наречена „Урбан атрактор“ опфаќа површина од 56m2 за релаксација и одмор на граѓаните и ќе го збогати јавниот простор со платформа со неправилни облици, клупи, зеленило и паркинг за велосипеди.

Продолжи со читање

Домашни банки

КБ пакети – сѐ во едно за пониска цена и уште поголеми поволности

Објавено

на

Плати помалку, а добиј повеќе со КБ Стандард, КБ Плус или КБ Бонус и уживај во современото банкарство на Комерцијална банка.

Избери КБ пакет каков што најмногу ти одговара и добиј ефикасни, брзи и поевтини банкарски производи и услуги.

КБ пакетот го користиш секој ден, а го плаќаш еднаш месечно и тоа во симболичен износ.

КБ пакетите се вистинскиот избор за секој што има платежна сметка во денари и во девизи, користи мБанка и Интернет банка, поседува дебитни и кредитни картички, сака да плаќа со Google Pay и Garmin Pay или на рати без камата со дебитните картички, има потреба од дозволено пречекорување и, најважно од сѐ, сака да има целосна контрола на личните финансии.

Секој КБ пакет може да го активираш со едноставно пополнување барање во најблиската експозитура на Комерцијална банка.

Доколку немаш сметка во Комерцијална банка, можеш да ја отвориш онлајн на лесен и брз начин со електронска идентификација преку OneID, а пакетот може да го активираш при подигање на дебитната картичка во избраната експозитура.

Дознај повеќе и избери го твојот омилен КБ пакет на следниот ЛИНК.

Продолжи со читање

Популарно