Connect with us

Депозити

Тајни за успешно штедење

Објавено

на

Заштедата на пари е една од најважните навики што можете да ги развиете, но може да биде и една од најпредизвикувачките. Штедењето е витален аспект за постигнување финансиска стабилност и обезбедување на сигурност за вашата иднина. Сепак, може да претставува предизвик да се знае од каде да се почне или како да се одржат навиките за штедење. Добра вест е дека постојат неколку испробани и вистински тајни за успешно штедење кои можат да ви помогнат да ги постигнете вашите финансиски цели.

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да започнете поефикасно да штедите:

1. Поставете цел за штедење – Важно е да имате зацртано одредена цел кога ќе почнете да штедите. Ова ќе ви даде поттик и ќе ви помогне да останете мотивирани.
2. Создадете буџет – За успешно да заштедите, треба да знаете колку пари секој месец ќе добиете и колку ќе потрошите. Создавањето буџет ќе ви помогне да ги идентификувате областите каде што можете да го намалите трошењето и да заштедите повеќе.
3. Автоматизирајте ги вашите заштеди – Поставете автоматски трансфери секој месец од вашата тековна сметка на вашата штедна сметка. На овој начин, нема да заборавите да префрлите пари и ќе има помала веројатност да ги потрошите.
4. Следете го вашиот напредок – Водете евиденција колку заштедувате секој месец и споредете ја сумата со вашата цел. Гледањето на вашиот напредок може да биде мотивирачко и да ви помогне да останете на вистинскиот пат.
5. Најдете начини да заштедите – Барајте начини да ги намалите трошоците, како на пример да готвите дома наместо да јадете надвор или да ги откажете претплатите што не ги користите. Малите суми може да ја зголемат заштедата со текот на времето.
6. Бидете трпеливи и доследни – Заштедата на пари бара време и дисциплина, но она што ќе го заштедите вреди за трудот. Останете посветени на вашите цели за штедење, дури и кога тоа претставува предизвик, и ќе бидете изненадени колку брзо ќе соберете дополнителни средства.
7. Изберете сигурна банка – Пред да препуштите дел од контролата врз своите средства на одредена банка, треба да сте сигурни дека таа е одговорен и сигурен партнер, докажана институција што се грижи за клиентите и нуди модели на штедење прилагодени на специфичните потреби и ритамот на животот. Таков сигурен партнер кој секогаш води грижa за своите клиенти и креира производи со атрактивни услови е Халкбанк АД Скопје.

Покрај најразличните депозитни производи кои ги нуди банката, во моментот најинтересен, пред сè поради атрактивните каматни стапки е ПРОМО депозитот.

Атрактивниот ПРОМО депозит на Халкбанк има минимален износ на вложување од 30.000 денари или 500 евра и нуди фиксна каматна стапка од 2,60%, 3,10% и 3,50% за 13, 25 и 36 месеци соодветно за штедење во денари, односно 1,60%, 2,10% и 3% за штедење во евра.

Кај овој производ не постои можност за дополнителни уплати и повлекувања на средства, додека, пак, камата може да се исплаќа месечно или на крајот на периодот на орочување, што претставува олеснителна околност.

Депозити

Заврши растот на каматите на депозитите – некои каматни стапки почнаа и да паѓаат?

Објавено

на

Кратко траеше радоста на штедачите од зголемените каматни стапки на депозитите во домашните банки. Од 1 јануари веќе започна надолен тренд кај некои банки, кој се очекува да продолжи и во текот на новата година. Стабилизирањето на референтните каматни стапки на централните банки кон крајот на минатата година беше сигнал за македонските банки прво да го запрат растот на каматите на депозитите. Како и колку тоа ќе се рефлектира и на каматите на кредитите допрва ќе видиме.(повеќе…)

Продолжи со читање

Депозити

„Растеме заедно“ – Детско штедење од Стопанска банка а.д. Битола со фиксна каматна стапка 4,1%

Објавено

на

Стопанска банка а.д. Битола своето портфолио на производи го дополни со нов денарски депозит – детско штедење со промотивна фиксна каматна стапка од неверојатни 4,1%, со рок на орочување 36 месеци. Детското штедење е наменето за деца од нивното раѓање па се до 18 годишна возраст.(повеќе…)

Продолжи со читање

Депозити

Одбележан Светскиот ден на штедењето, промовиран Букварот за финансиска едукација и доделување детско штедење на Идолите на Халки

Објавено

на

Со целодневна едукативно-забавна работилница за деца, промоција и видеопроекции и многу музика, Халкбанк АД Скопје вчера во Градскиот парк во Скопје го одбележа 31 Октомври, Светскиот ден на штедењето. Со тоа беше заокружена кампањата „Среќата е во малите чекори“ и низата активности со кои банката го одбележа месец октомври.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно