Connect with us

Осигурување

Осигурениците наплатија 71 милион евра, осигурителните компании исплатија над 100.000 штети

Објавено

на

Осигурителните компании исплатија 30 отсто повеќе пари за штети покриени со осигурување лани во споредба со претходната година. Најголем број штети се исплатени за покривање медицински трошоци покриени со дополнително здравствено осигурување, а од сите класи доброволно осигурување најмногу средства се исплатени за штети покриени со осигурување имот.

Осигурителните компании исплатија 103.130 штети покриени со неживотни осигурувања во 2022 година. Бројот на исплатени штети е за 30 проценти повисок во споредба со претходната 2021 година.

Осигурениците од компаниите за осигурување лани наплатија 4,4 милијарди денари (71,7 мил.евра). Тоа е за речиси 5,5 милиони евра односно за 8,3 отсто повеќе исплатени средства во споредба со 2021 година, покажуваат официјалните податоци кои до Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) ги доставија сите 11 компании за неживотно осигурување.

Најголем број на исплатени штети има кај дополнителното, популарно познато како  приватно, здравствено осигурување. Девет осигурителни компании кои го продаваат ова осигурување лани исплатиле над 46.000 штети на своите осигуреници, што е безмалку половина од сите исплатени штети. Осигурениците кои имаат приватно здравствено осигурување лани за медицински трошоци од своите осигурители наплатиле 426 милиони денари (6,9 мил.евра). Износот за наплатени медицински трошоци кои се покриени со приватното здравствено осигурување лани е повеќе од двојно зголемен (3,5 мил.евра) во споредба со претходната 2021 година.

Очекувано, најголем износ на штети се исплатени кај најмасовната и со закон задолжителна класа на осигурување од автомобилска одговорност (АО). Исплатени се  над 27.000 штети од сообраќајни незгоди и несреќи во земјава во вредност од 1,75 милијарди денари (28 мил.евра). По основ на осигурување покриено со зелена карта се исплатени 1.205 штети вредни 418 милиони денари (6,8 мил.евра).

Најголема вредност на исплатените штети од сите доброволни осигурувања, очекувано, има кај осигурувањето имот. Лани се исплатени вкупно 766 милиони денари (12,45 мил.евра) или 8 отсто повеќе од претходната споредбена година.

При тоа физичките лица лани наплатиле осигурани штети вредни 262 милиони денари (4,3 мил.евра), а компаниите, институциите и други правни лица наплатиле 504 милиони денари (8,2 мил.евра). Кај физичките лица износот на исплатени штети е намален за 17 отсто, а кај правните лица е зголемен за 29 отсто.

Од другите осигурителни класи според износите на исплатени штети уште се истакнуваат: каско осигурувањето на моторни возила со 545 милиони денари (8,8 мил.евра), осигурувањата од незгода со 347,2 милиони денари (5,6 мил.евра) и патничкото осигурување по кое осигуреници наплатија 62,1 милиони денари (1 мил.евра).

Во вкупниот износ на исплатени штети лани „Триглав осигурување“ учествува со 14,5 отсто, „Кроација осигурување – неживот“ со 11 отсто, „Халк осигурување“ со 10,8 отсто, „Сава осигурување“ со 10,5 отсто,  „Уника“ со 9,3 отсто, „Македонија осигурување ВИГ“ и „Евроинс осигурување„ со по 9,2 отсто. Следуваат „Еуролинк“ со 8,5 отсто, „Винер ВИГ“ со 8,3 отсто, „Осигурителна полиса“ со 6 отсто и “Граве со 2,7 отсто.

Што се однесува до работењето на друштвата за неживотно осигурување, врз основа на нивните неревидирани извештаи, профитабилноста е значително подобрена во 2022 година во споредба со 2021 година. Десет од вкупно 11 друштва годината ја завршиле со добивка (пред оданочување). Дури осум компании кои работеле со добивка лани имаат подобар финансиски резултат во споредба со 2021 година.

Осигурување

Бројот на осигурани возила достигна 700.000, секое трето возило има зелена карта

Објавено

на

Сопствениците на возила во 2023 година вложиле 87 милиони евра во oсигурување од автомобилска одговорност. Во вкупните вложувања зелената карта учествува со 21 милиони евра. Сите цени за задолжителното автомобилско осигурување и за зелена карта ги регулира државата. АСО, Министерството за финансии и осигурителната индустрија работат на подготовките на процесот за либерализација на цените што е и еден од условите во пристапните преговори за членство во ЕУ.(повеќе…)

Продолжи со читање

Осигурување

Очекувања на менаџментот на Групација Триглав за 2024 година

Објавено

на

Групацијата Триглав очекува умерени макроекономски услови во 2024 година, а нејзиното работење ќе зависи од случувањата на финансиските пазари, влијанието на укинувањето на дополнителното здравствено осигурување, реосигурувањето и пазарниот потенцијал на пазарите, каде што е присутна. Во 2024 година, Групацијата планира да има вкупен обем на работа од околу 1,6 милијарди евра и деловен резултат пред оданочување помеѓу 100 и 120 милиони евра. Групацијата ќе се стреми да обезбеди високо ниво на профитабилност на осигурителниот дел од бизнисот, преку постигнување комбиниран количник на имотно и здравствено осигурување од околу 95 проценти.(повеќе…)

Продолжи со читање

Осигурување

Микро дом, нов производ на Триглав Осигурување

Објавено

на

Триглав Осигурување воведе нов производ за осигурување на дом, Микро дом, кој што клиентите можат да го користат додека се на патување во странство. Микро осигурувањето на дом се склучува во рамки на полисата за здравствено-патничко осигурување.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно