Connect with us

Останато

Ратка Тирицовска е овогодишната добитничка на признанието PRO PR Globe Awards

Објавено

на

Овогодинешните 25 добитници на наградите PRO PR GLOBE доаѓаат од 15 земји и ќе бидат претставени со уникатни уметнички дела од Академијата за уметности во Нови Сад, Универзитетот во Нови Сад. Доделувањето на наградите ќе се одржи на 15 март 2024 година во хотел Мона Плаза, Белград, каде што се одржува и јубилејното 21 издание на меѓународната ПР конференција.

Оваа година наградата ја освои: Ратка Тирицовска, раководител на секторот за маркетинг и ПР на Стопанска банка АД Скопје. Освен нив, награда  добија и Сабрина Печелин од Словенија – ПР менаџер во Порше Словенија, Аленка Видиќ Прапротник, управен директор на o28 комуникациската групација и Блаж Ференц, директор за корпоративни комуникации и одржливост во А1 Словенија и А1 Србија, од Велика Британија, награда доби Поли Циок, извршен директор за промени и иновации на лондонската населба Мертон и Софи Брендел, директор на односи со јавност, комерцијален и дигитален оддел во музејот Викторија и Алберт, од Црна Гора добитничка е Нина Реџепагиќ, сопственичка на агенцијата за односи со јавноста ОР и Слаѓана Радовиќ, шеф на маркетинг, односи со јавноста и корисничко искуство во Novi Volvox.

Oд Хрватска наградата оди кај Роберт Шкунца, генерален менаџер на регионот Грејлинг во Југоисточна Европа и Дарио Габриќ, раководител за корпоративни комуникации Erste bank Хрватска, од Италија, Алиша Матилда Лубрани, главен маркетинг директор и директор за корпоративни комуникации во земјава Axpo Italia, од Босна и Херцеговина кај Неџад Џуџа, раководител за маркетинг и комуникации, ASA Osiguranje d.d. и Латифа Имамовиќ, маркетинг менаџер на Клик, од Србија добитничка е Милена Аврамовиќ Бјелица, извршен директор и ко-основач на Чептер 4, Јелена Милашиновиќ, менаџер за комуникации на белградската филхармонија, Сузана Миличиќ, сопственичка на Контакта ПР и Андреа Брбаклиќ, директорка на FromA Консалтинг Ltd., од Соединетите Американски Држави кај Лашонда Л. од Украина награда добива Серги Биденко, директор на Bayka.agency, од Иран Мина Назари, специјалист за односи со јавноста и комуникации на компанијата за дистрибуција на електрична енергија, Табриз, од Романија добитничка е Дана Оанцеа, претседател на Форумот за меѓународна комуникација, од Шпанија Рафа Лопис, Раководител за маркетинг во Revestech и од Унгарија добитник е Zsófia Balatoni, ко-основач на Uniomedia ПР агенции.

PRO PR GLOBE Awards е единствената програма за награди за поединци, чија работа придонесува за подобра перцепција на позиционирањето на професијата за односи со јавноста на глобално, регионално и локално ниво.

Таа е фокусирана на поединци, а не на проекти. Признанието се доделува како дел од јавно достапните правила, поранешните победници ги номинираат идните, а комисијата, која ги вклучува поранешните добитници на ова признание и членовите на организацискиот одбор, одлучува за победниците врз основа на податоците собрани по процесот на номинација, кој вклучува : преглед на биографијата, медиумските објави и други релевантни јавни извори на информации кои можат да го потврдат кредибилитетот и стручноста на кандидатите во процесот на номинација и селекција за наградите PRO PR GLOBE. Од 2017 година, PRO PR GLOBE Awards е единствената програма за признавање во која победниците се номинирани од четири глобални асоцијации за комуникација: Меѓународна асоцијација за односи со јавноста – IPRA, Меѓународна организација за консултации за комуникација – ICCO, Здружение за односи со јавноста и комуникации – PRCA и Chartered Institute. за односи со јавноста – CIPR.

Како дел од наградите PRO PR GLOBE, традиционално ќе се доделуваат и наградите PRO PR Vision City, PRO PR Vision Manager и Infigo Awards за посебен придонес во развојот на комуникацискиот менаџмент, а победниците ќе бидат објавени на 7 ноември 2023 година.

Банки

Успешни приказни, врвни професионалци, млади лидери, размена на идеи – се одржа втората конференција „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Повеќе од 200 млади присуствуваа на втората конференција „Чувари на мудроста“, во организација на Халкбанк АД Скопје, на која своите искуства, совети и рецепти за успех ги споделија 14 говорници кои работат во различни области. Настанот беше вистинска платформа на која се обединија знаењето на успешните и реализирани професионалци и полетноста и амбициозноста на младите студенти и претприемачи.

На првата панел дискусија „Од личен развој до иновативно претприемиштво“ со професорот Радмил Поленаковиќ и Нина Ангеловска, пионерката во е-трговијата, заклучокот беше дека подготовката за дигиталната ера бара посветеност и континуирано учење. Практичните вештини, етичките размислувања и современите наставни методи можат да го премостат јазот помеѓу традиционалното образование и потребите на пазарот на труд кои брзо се менуваат.

Во рамките на вториот конференциски панел, насловен „Успешна бизнис приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“, Живко Мукаетов, директор на Алкалоид, и Петар Ниновски, основач на „Бреинстер“, имаа пријатна дискусија базирана на сопствените искуства. Мукаетов се осврна на професионалните предизвици во неговата 25-годишна кариера, а Ниновски нагласи дека младите треба да работат напорно, да се пробуваат, да направат грешки ако треба, но и да умеат да си простат за нив. Интегритетот, посветеноста и дисциплината се основа за долгорочен успех.

Искра Гешоска, теоретичарка на уметноста, и Јасмина Поповска, професорка на Филозофскиот факултет, на третата панел дискусија „Без хуманистика нема иднина“ ја изненадија публиката со различната перспектива на хуманистичките науки. Панелистите истакнаа дека, водени од човековата доблест и потрагата по знаење, хуманистичките науки го ставаат акцентот на добро управување со заедницата и емпатијата во општеството, што се клучни за индивидуалната благосостојба.

И покрај поразителните бројки за волјата на младите да бидат општествено активни, граѓанскиот сектор останува силен во застапувањето на потребите на граѓаните. Неда Малеска Сачмароска од ЦУП и Ирина Јаневска од АРНО на четвртата панел дискусија насловена „Храбар граѓански сектор за квалитетни општествени промени“ ги разбија стереотипите и предрасудите преку практични примери за личните и секторски успеси, и заклучија дека останува заложбата за поголемо доближување на улогата на граѓанскиот секторот до младите и заедницата.

На панелот за архитектура под наслов „Визија за архитектура на иднината“ воден од професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ, говорниците потенцираа дека оваа професија бара љубов и посветеност, како и вроден талент. Панелистите истакнаа дека архитектите мора да имаат силно чувство за естетика и осет за убавото, што е неопходно за успешно реализирање на нивните проекти.

Академик Владо Камбовски и професорот на Правниот факултет, Бобан Мисоски, разговараа за филозофското битие на правото, но и за правото како дел од секојдневието на панелот насловен „Концепт за инклузивна и одржлива правда“. Тие се обидоа да ги мапираат клучните компетенции кои треба да ги поседуваат младите правници, и како тие да ја одржат својата мотивација за борба за правда и праведност.

На последниот панел „Личен потенцијал без бариери“ со психотерапевтите Славица Гајдаѕис Кнежевиќ и Катерина Димова се дискутираше на темата „Како да ни биде добро?“. Тие истакнаа дека често не сме свесни како да постигнеме благосостојба или да ги препознаеме причините за нашето незадоволство. На крајот закчучија дека е потребна длабока интроспекција и себеспознавање за да стигнеме до решение.

Панелистите ја посочија важноста од прилагодување на тековните трендови, придржување кон етичките стандарди и континуирано учење за успех во инженерството, бизнисот и образованието.

Присутните млади луѓе во публиката беа активни учесници во дискусиите имајќи предвид дека преку апликацијата Слајдо поставија повеќе од 180 прашања до говорниците. За најкреативното прашање во секоја сесија, следуваше вредносен ваучер.

Целта на конференцијата „Чувари на мудроста“, организирана од Халкбанк АД Скопје, е да ги обедини студентите и младите претприемачи со врвни ментори и професионалци од различни области. Оваа платформа им нуди можност од прва рака да слушнат успешни приказни и да научат вредни лекции од искуствата на луѓе кои, со својот труд и посветеност, успеале да ги надминат сите бариери и да достигнат врвови во своите кариери.

Продолжи со читање

Останато

Ексклузивна можност за професионална инспирација на конферeнцијата „Чувари на мудроста“

Објавено

на

Време е за „Чувари на мудроста“, конференцијата што ќе понуди бесплатни корисни совети од успешните за сите студенти, млади професионалци и претприемачи на кои им е потребна мотивација, инспирација и црпење искуство од луѓето кои оставиле силен професионален и личен печат во своите области. Втората по ред конференција „Чувари на мудроста“ ќе се одржи овој вторник, на 11 јуни, во Младинскиот културен центар во Скопје. Настанот ќе ги собере на едно место луѓето кои со своето знаење, искуство и успех ги мотивираат и ги водат идните генерации кон остварување на нивните соништа.

Конференцијата ќе има седум панел-дискусии, со учество на 14 истакнати професионалци од различни области. Панелот на тема „Од личен развој до иновативно претприемништво“ ќе ги обедини професорот Радмил Поленаковиќ и успешната претприемачка Нина Ангеловска, кои ќе дискутираат за е-трговијата и нејзините можности. Првиот човек на „Алкалоид“, Живко Мукаетов, и Петар Ниновски од „Брејнстер“ ќе ги раскажат своите успешни бизнис-приказни истакнувајќи го значењето на посветеноста, дисциплината и интуицијата во рамките на втората панел-дискусија, насловена „Успешна бизнис-приказна – посветеност, дисциплина, интуиција“.

Темата „Без хуманистика нема иднина“ ќе биде обработена од Искра Гешоска и Јасмина Поповска, кои ќе ја истакнат важноста на културата во нашето општество. Неда Малеска Сачмароска и Ирина Јаневска ќе дискутираат за улогата на невладините организации во создавањето квалитетни општествени промени, додека професорот Мишко Ралев и архитектот Пако Радовановиќ ќе ја споделат својата визија за архитектура на иднината.

Во панелот посветен на правдата, академик Владо Камбовски и професорот Бобан Мисоски ќе разговараат за концептот за инклузивна и одржлива правда, а на последниот панел „Личен потенцијал без бариери“, Славица Гајдаѕис-Кнежевиќ и Катерина Димова ќе споделат корисни совети истакнувајќи ги предизвиците и можностите за младите психолози.

Покрај дискусиите, конференцијата ќе вклучи и интерактивни работилници, кои ќе ги водат Сања Митровска и Милан Стојанов, а кои ќе се фокусираат на темата развој на стартап бизнис-идеја и употреба на AI-алатки за поставување на визуелна комуникација.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е создадена со цел да ги обедини младите со најдобрите ментори и практичари од различни професионални области. Не пропуштајте ја оваа уникатна можност да ги чуете приказните и да научите корисни работи од искуствата на луѓето кои со својот труд и посветеност успеале да ги надминат сите бариери и да ги достигнат врвовите во својата кариера.

Конференцијата „Чувари на мудроста“ е бесплатна и отворена за сите млади луѓе. Поради ограничениот број, сите заинтересирани треба да се регистрираат и да го пријават своето учество на следниот линк: bit.ly/Конференција-ЧувариНаМудроста

Продолжи со читање

Останато

Поскапени поштенските и курирските услуги

Објавено

на

Цените на поштенските и курирските услуги во првото тримесечjе од годинава пораснале за 3,8 проценти во споредба со првото тримесечје од 2023 година, објави денеска Државниот завод за статистика (ДЗС).

 Во првото тримесечје од годинава, во споредба со првото тримесечје од 2023 година, цените на услугите за транспорт и складирање се на исто ниво.

Цените за копнениот и цевководниот транспорт бележат пад од 0,1 проценти, додека кај поштенските и курирските услуги бележат пораст од 3,8 проценти.

Во истиот период, цените на услугите во секторот Информации и комуникации бележат пад од 0,7 проценти во одделот Телекомуникации.

Продолжи со читање

Популарно