Connect with us

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје.

Турскиот државјанин, Туркменоглу се приклучи на Банката во 2012 година како главен банкар во тимот за општинска и еколошка инфраструктура во Истанбул, Турција. Во 2018 година е унапреден на функцијата вонреден директор, виш банкар. Следната година тој беше назначен за шеф на резидентната канцеларија на ЕБОР во Туркменистан, каде што неговата работа претежно се фокусираше на проекти од приватниот сектор.

Туркменоглу е искусен меѓународен банкарски професионалец и има богато искуство во инфраструктурата и комерцијалното банкарство. Во текот на неговата кариера, тој, исто така, се специјализираше за имплементација на проекти, прекугранични финансии, правни рамки и односи со донатори. Пред да се приклучи на ЕБОР во 2012 година, тој беше на позиции и во јавниот сектор и во комерцијалните банки.

Туркменоглу има дипломи по економија и финансии на универзитети во Турција и Обединетото Кралство. Со преземањето на оваа нова улога тој го наследува Анди Аранитаси, кој сега е на чело на операциите на Банката во Узбекистан.

Откако Северна Македонија се приклучи на ЕБОР во 1993 година, Банката инвестираше повеќе од 2,6 милијарди евра во 180 проекти таму, од кои речиси половина беа во приватниот сектор. Приоритет на Банката за земјата е поддршка на конкурентноста, зелената транзиција и понатамошната интеграција на регионалните и глобалните пазари.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Централната банка на Русија ја зголеми референтната каматна стапка со цел да ја спаси рубљата

Објавено

на

Управниот одбор на Централната банка на Русија денеска соопшти дека на вонредна седница ја зголемил референтната каматна стапка од 8,5 отсто на 12 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Популарно