Connect with us

Странски банки

30.000 банкари остануваат без работа како последица на банкарската криза?

Објавено

на

Спасувањето на „Credit Suisse“ од страна на најголемата швајцарска банка „UBS“ се очекува да резултира со укинување на десетици илјади работни места, а швајцарскиот финансиски сектор веќе се подготвува за тешкиот удар дел од спорното преземање.

Домашното работење на „Credit Suisse“ и нејзината инвестициска банка, кои заедно вработуваат повеќе од 30.000 работници, се очекува да го сносат најголемиот дел од кратењата, според оние кои се запознаени со плановите на „UBS“.

Премногу е рано точно да се процени за колку вкупно отпуштања се работи, но тоа би можело да биде дури една третина од 120.000 работни места на комбинираната група бидејќи „UBS“ ќе затвори голем број на филијали од својот конкурент каде што веќе им се преклопуваат локациите и улогите на домашниот пазар, пренесува „Financial Times“.

Договорот за преземање беше организиран од швајцарските власти во текот на викендот, откако тие станаа загрижени од стапката на повлекувања од клиентите што „Credit Suisse” ја претрпе минатата недела.

Договорот од 3,25 милијарди долари беше критикуван поради загубите што ги претрпеа сопствениците на обврзници и недостатокот на глас од акционерите за синдикатот.

„Credit Suisse”, која вработуваше нешто повеќе од 50.000 луѓе на крајот на 2022 година, веќе беше во средината на големи кратења на работни места, со 4.000 скратени работни места досега оваа година.

Но, се очекува преземањето да резултира со дополнително кратење на работните места, при што голем дел од инвестициските банкари на „Credit Suisse” кои се 17.000 на број, ќе ги загубат своите работни места бидејќи „UBS” ќе ги затвори најголемиот дел од филијалите.

Според луѓето кои се запознати со плановите на „UBS”, која вработува 74.000 вработени на глобално ниво, исто така ќе се обиде да ги отстрани преклопените улоги на „Credit Suisse” во Швајцарија, да ги затвори филијалите и да го намали персоналот на административни позиции.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно