Connect with us

Uncategorized

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари.

Класичното тргување изнесува 246.211.825 денари и бележи зголемување во однос на февруари за високи 33,00%.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 238.991.836 денари и обврзници во вредност од 7.219.989 денари, додека пак нема забележано тргување со други хартии од вредност.

Блок трансакциите во март изнесувале 250.626.972 и бележат огромен пораст од неверојатни 1309,83%.

Бројот на трансакции во март изнесувал 1.035, односно 271 трансакции повеќе во однос на февруари, со што бележи зголемување од 35,47%.

Според бројот на трансакции, идентично како и изминатите месеци, лидер во најтргувани акции на официјалниот пазар за март беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, со вкупно 343 трансакции, пред акциите на Алкалоид АД Скопје со вкупно 210 трансакции. Трети најтргувани акции по бројот на трансакции беа акциите на НЛБ Банка АД Скопје со 77 трансакции.

Според количината на истргувани акции, лидер во тргувањето за месец март е Стопанска банка АД – Скопје со 8.309 истргувани акции. На второто место се наоѓаат акциите на Комерцијална банка АД Скопје со 7.382 истргувани акции, а акциите на ТТК Банка АД Скопје го заземаа третото место со 6.916 истргувани акции.

Целосниот месечен статистички билтен за март 2023 година можете да го погледнете на следниов линк.

Uncategorized

Александра Радевска ќе продолжи да раководи со Стопанска банка а.д. Битола и во наредниот период

Објавено

на

Досегашниот прв човек на Стопанска банка а.д. Битола, Александра Радевска ќе продолжи да раководи со Банката и во наредниот период.

„Врз основа на Одлука од Надзорен одбор бр. 02-6042/1/I.1-1 од 16 мај 2024 година и Решение за издавање претходна согласност од Народна банка на Република Северна Македонија бр. 15-8878/11 од 4 јуни 2024 година, за член и претседател на Управен одбор на Стопанска банка а.д. Битола повторно е именувана г-ѓа Александра Радевска“, се вели во соопштението на Стопанска банка а.д. Битола објавено на Македонска берза.

Александра Радевска по професија е дипломиран економист од областа сметководство и ревизија, а подоцна и магистeр по економски науки од областа на сметководството и ревизијата. Од 2013 година, од страна на Советот за унапредување и надзор на ревизијата добива лиценца за вршење на работи на ревизија за овластен ревизор.

Радевска, покрај нејзиниот работен ангажман, од април 2013 година ја врши функцијата член на Надзорен одбор на Стопанска банка а.д. Битола, а од септември 2019 година е член и претседател на Одборот за ревизија на Банката.

Таа ја извршува функцијата член на Надзорниот одбор на Стопанска банка а.д. Битола во неколку мандати од април 2013 година до јуни 2023 година.

Од јуни 2023 година, Александра Радевска е член на Управниот одбор на Стопанска банка а.д. Битола, а под нејзина одговорност се следниве сектори: Сектор за управување со ризик, Сектор за финансии, Сектор за контрола на усогласеност на Банката со прописите и спречување перење пари и финансирање тероризам, Сектор за управување со инвестиции и имот и Сектор за правни работи и решавање проблематични пласмани.

На ден 9.11.2023 година со одлука на Надзорен Одбор бр. 02-15514/1/I-9 г-ѓа Александра Радевска е именувана за претседател и член на Управен одбор.

Продолжи со читање

Uncategorized

Бруто-домашниот производ (БДП) во првото тримесечје од годинава пораснал за 1,2 проценти

Објавено

на

Бруто-домашниот производ (БДП) во првото тримесечје од годинава забележа раст од 1,2 проценти, објави Државниот завод за статистика (ДЗС).

Финалната потрошувачка на домаќинствата вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во првото тримесечје од 2024 година, номинално расте за 4,8 отсто, а нејзиното учество во структурата на бруто – домашниот производ е 72 отсто. 

Извозот на стоки и на услуги номинално е намален за 6 отсто, а увозот на стоки и на услуги забележа зголемување во номинален износ од 0,5 проценти. 

Според проценетите податоци на ДЗС, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) во четвртото тримесечје од 2023 година е 0,9 проценти. 

За споредба стапката на раст на БДП во третото тримесечје од 2023 година била 1,2 отсто. 

Продолжи со читање

Uncategorized

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото.(повеќе…)

Продолжи со читање

Популарно