Connect with us

Странски банки

Европската централна банка ги зголеми каматните стапки за 0,5 процентни поени

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми каматните стапки за прв пат по повеќе од 11 години, обидувајќи се да ја контролира зголемената инфлација во Еврозоната.

ЕЦБ ја зголеми основната каматна стапка за 0,5 процентни поени на 0,0%, а планира дополнително зголемување во второто полугодие на тековната година.

Основната каматна стапка е негативна од 2014 година со цел да ги охрабри банките да позајмуваат пари и да ги пуштат парите во оптек наместо да ги депонираат во ЕЦБ.

Но, од почетокот на годинава потрошувачките цени забрзано растеа, дел како последица на пост ковид кризата, а најголем дел како последица на војната во Украина, па инфлацијата почна да достигнува рекордно високо ниво од 8,6 проценти. Тоа е далеку од предвидувањата на ЕЦБ за инфлацијата која според нив требаше да се движи до максимални 2 проценти.

Некои централни банки, вклучително и Банката на Англија, ги зголемуваат стапките бидејќи растот на цените се забрзува. Тоа веќе го направи и ФЕД, а најави и ново дополнително зголемување на каматните стапки.

Европската централна банка последна презема соодветни мерки со цел да ја заузди инфлацијата, но многу експерти си го поставуваат прашањата: Дали ова зголемување на основната каматна стапка е доволно? и Дали можеби ЕЦБ требаше многу порано да реагира и да преземе соодветни мерки?

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно