Connect with us

Останато

Wizz Air карти од 1 долар кои чинат цело богатство

Објавено

на

Последниве два дена бевме сведоци на понуда која никој од нас не би можел да ја одбие. На социјалната мрежа Facebook се појави спонзориран пост дека за лимитирано време може да купите 2 карти од Wizz Air за дестинација која сами ќе ја одберете и тоа за фантастичен 1 долар.

Секако ова беше класична измама, а веб страната беше лажна. Користејќи веб терминологија, овој начин на собирање на податоци од голема група на луѓе, е познато како web site spoofing (измама на веб-страница). Ваквите страници го користат истиот дизајн на оргиналните компании и секогаш користат сличен URL (Uniform Resource Locator), односно слично име на оргиналното. Главната поента зошто овие страници се креираат е да се соберат чувствителните податоци корисниците.

Токму ова беше случајот и со Wizz Air. Имено, иако сите знаат дека официјалната веб страна на компанијата е wizzair.com, многу од верните патници на компанијата поверуваа дека веб страната wizzair.com-fly.net е креирана од компанијата и ги оставија нивните податоци.  Покрај очигледната измама со името на веб страницата, дури и нејзиниот дизајн има голема сличност со оригиналниот од компанијата.

Најинтересен е фактот, што измамниците ги продадоа сите карти во рекордно време.

Во текот на денот, а и во наредниот период, банките во Македонија, апелираат до своите корисници, доколку ги оставиле своите податоци и се дел од измамата, да ги контактираат своите банки и нивните платежни картички да бидат блокирани и заменети за нови.

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange