Connect with us

Странски банки

UniCredit со загуба од 11,8 милијарди евра во 2016

Објавено

на

Италијанската банка, UniCredit проценува дека поради отпис на долгови и дополнителни еднократни трошоци минатата година ја финиширала со нето загуба од околу 11,8 милијарди евра.

Во четвртото тромесечје од 2016 година, банката во склоп на чистење на билансот од ризични пласмани, еднократно отпишала вкупно 12,2 милијарди евра, вклучувајќи 8,1 милијарди евра загуба од кредити и 1,7 милијарди евра нето трошоци за реструктуирање.

 

Од UniCredit соопштија дека поради отписот, стапката на адекватност на капиталот на крајот на 2016 година изнесувала 8%, што значи паднала под регулаторниот минимум од 10%.

 

Во објавениот документ од банката е наведено дека и Европската централна банка направила анализа со која утврдила неколку слабости како, ниска стапка на адекватност на капиталот, слаба профитабилност, високо ниво на неплатени кредити во Италија, големи трошоци во Германија и Австрија.

 

UniCredit до 28 февруари мора да и достави план на ЕЦБ за решавање на проблемот со неплатени кредити.

 

 

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно