Connect with us

Странски банки

UniCredit го продава целиот свој удел во италијанската инвестициска банка „Mediobanc“

Објавено

на

Најголемата банка за кредитни услуги во Италија, UniCredit banca, планира да го продаде целиот свој удел во инвестициската банка „Mediobanc“.

Тоа е потег што ќе го прекине 70-годишното партнерство помеѓу овие банки и има потенцијал да го раздрма корпоративниот банкарски сектор во земјата.

Продажбата на акциите беше објавена доцна во средата. Во четвртокот, UniCredit објави дека значително ги зголемил своите нето приходи во третиот квартал, при што акциите на банката се зголемија за 6,2%, додека пак акциите на „Mediobanc“ паднаа 0,4%.

UniCredit е акционер уште од основањето на „Mediobanc“ во повоената Италија. „Mediobanc“ брзо стана камен-темелник на италијанскиот капитализам, создавајќи мрежа во големи италијански компании.

Излезот на UniCredit од инвестирањето може да влијае негативно на стратегијата на „Mediobanc“. „Mediobanc“ е архитект на многу финансиски и корпоративни договори во последните години.

„Mediobanc“има 13% удел во „Generali Investments“, трета најголема осигурителна компанија во Европа. „Generali Investments“, пак, контролира стотици милијарди долари средства и е важен инвеститор во италијански обврзници и акции, помагајќи му на „Mediobanc“ да ја спроведе својата стратегија во земјата и да биде важен двигател за италијанската економија.

„Mediobanc“ ги искористи приходите од бројни продажби на акции во други компании во последните години за да инвестира во своите корпоративни и инвестициски банкарски единици, како и малопродажните единиците и управувањето со имот и богатство. На пример, банката се здоби со 51% од акциите во лондонскиот менаџер за кредити „Cairn Capital Group Ltd“ од „Royal Bank of Scotland“ и други институционални инвеститори, а го купи и италијанскиот малопродавач „Barclais PLC“.

Одлуката на „UniCredit“ да го продаде својот удел доаѓа на крајот на тригодишниот стратешки план. Планот беше дизајниран да реши голем број проблеми, вклучително и капитална основа што стана премногу тенка и создаде потешкотии во зајакнувањето на деловната активност. Ниските каматни стапки, исто така, ја погодија кредитната активност на UniCredit и нејзините акции, па најголемиот италијански кредитор е и број еден банка во Европа, по лошите нефункционални кредити.

Со новата стратегија, „UniCredit“ собра 13 милијарди евра (14,40 милијарди американски долари) свеж капитал, ги намали трошоците и го намали кредитното портфолио на лоши нефункционални кредити вредно неколку милијарди евра. Банката во декември ќе претстави нов стратегиски план.

Странски банки

Хрватските банки остварија добивка од 1,1 милијарда куни во првиот квартал на 2021 година

Објавено

на

Банките во Хрватска остварија профит од 1,1 милијарда куни во првиот квартал од оваа година, што е приближно иста сума како и во првите три месеци од минатата година, објави во понеделникот Хрватската народна банка (ХНБ). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

НЛБ банка отворa ИТ центар во Белград: Ќе вработува 40 лица!

Објавено

на

Љубљанска НЛБ банка планира да отвори ИТ центар во Белград по аквизицијата на Комерцијална банка АД Белград. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Европјаните согласни: “Нека се укинат непотребните кованици”

Објавено

на

Европската комисија ги пофали резултатите од најновото истражување на „Eurobarometar”, според кое јавната поддршка за еврото достигна највисоко ниво досега. (more…)

Продолжи со читање


Популарно