Connect with us

Останато

S&P Global Ratings предвидува дека руската економија ќе има пораст од 3,7 проценти

Објавено

на

S&P Global Ratings” предвидува дека економскиот раст на Русија ќе достигне 3,7 проценти оваа година, што ја зголеми претходната прогноза за оваа земја од март (3,3 проценти).

Покрај тоа, агенцијата за рангирање со седиште во Њујорк во новата анализа процени дека рускиот БДП ќе порасне за 2,5 проценти следната година и дека ќе продолжи да расте со стапки од 2,0 проценти годишно за две години.

Според „S&P Global Ratings”, проекцијата за раст за 2021 година е подобрена како резултат на „брзото закрепнување на домашната побарувачка отколку што се очекуваше“ благодарение на олеснувањето на рестриктивните мерки донесени како резултат на пандемијата.

Анализата ја нагласува силната активност на кредитирање на домаќинствата како една од причините за надградба на прогнозата и проценува дека продолжената програма на поволни хипотекарни заеми ќе ја поддржи побарувачката на домашниот пазар на станбени кредити.

Очекуваниот раст на производството на нафта, како резултат на потенцијалното олеснување на ограничувањата во снабдувањето според договорот ОПЕК +, ќе резултира со зголемување на рускиот извоз на „црно злато“ оваа година, како и во 2022 година, додава тој.

Според аналитичарите на „S&P Global Ratings”, инфлацијата во Русија ќе достигне 5,7 проценти во 2021 година, а следната година ќе се намали на 4,1 процент, по што ќе се спушти на целната стапка од 4,0 проценти во 2023 и 2024 година.

Агенцијата очекува руската централна банка да ја заостри монетарната политика оваа година, но забележува дека потенцијалното влошување на состојбата со пандемијата може да влијае на одлуката на Банката на Русија дали да ја зголеми референтната каматна стапка над 6,0 проценти.

Претходно овој месец, руската централна банка ја зголеми основната каматна стапка за 50 основни поени до 5,5 проценти, додавајќи дека ќе биде потребно дополнително зголемување за да се спречи високата инфлација.

Останато

Бизнисот со топлинска енергија оди во домашни раце – Адора инженеринг на јавна лицитација за 9,3 милиони евра го купи имотот на Топлификација АД во стечај

Објавено

на

Адора инженеринг по пат на јавна лицитација, за 9,3 милиони евра, ги купи Топланите Исток и Запад и најголемиот дел од останатиот имот на Топлификација АД, која е во стечај. Со оваа купопродажба успешно се завршува стечајната постапка на ова претпријатие и се отвара ново светло, поглавје во регулираниот бизнис со производство на топлинска енергија, кој што е од државно значење, односно директно влијае врз екологијата и целокупниот комфор на живеење на граѓаните во главниот град Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на Тиго Фајнанс, Филип Димитровски, прогласен за еден 40 највлијателни и најуспешни бизнис лидери под 40 години во Југоисточна Европа

Објавено

на

Престижната меѓународна агенција „Business Elite Awards“, на специјална гала свеченост организирана во Истанбул, Турција, му го додели значајното „40 Under 40“ признание за бизнис лидер под 40 години на Филип Димитровски, извршен директор на финансиското друштво Тиго Фајнанс. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читањеПопуларно