Connect with us

Останато

S&P предвидува глобална рецесија од 2,4 проценти

Објавено

на

Агенцијата за кредитен рејтинг „S&P Global” ја намали својата проекција за глобален раст заради пандемијата на коронавирусот, а сега предвидува дека глобалната економија ќе се намали за 2,4 проценти оваа година, при што САД и Eврозоната ќе забележат пад на своите економии за 5,2 односно 7,3 проценти, соодветно.

„Приливот на податоци за економското влијание на мерките преземени за спречување на ширењето на Ковид-19 помина на ниво од „лошо” на „полошо””, се вели во најновиот извештај на „S&P Global”.

„Сега проценуваме пад на глобалниот бруто-домашен производ од 2,4% оваа година, и пад од 5,2%, или 7,3%, соодветно, за САД и Еврозоната. Очекуваме глобалниот раст да закрепне со стапка од 5,9 проценти во 2021 година“, се вели во извештајот на агенцијата.

Global GDP Growth Forecasts
–Q1 CCC––New–
(%)20192020202020212022
U.S.2.3(1.3)(5.2)6.22.5
Eurozone1.2(2.0)(7.3)5.63.7
Germany0.6(1.9)(6.0)4.33.3
France1.3(1.7)(8.0)6.14.5
Spain2.0(2.1)(8.8)5.14.3
Italy0.2(2.6)(9.9)6.43.2
U.K.1.4(2.0)(6.5)6.03.2
China6.12.91.27.44.7
India*5.33.61.87.56.5
World2.90.4(2.4)5.93.9
*Fiscal year ending March. CCC–Credit Conditions Committee. Sources: S&P Global Economics and Oxford Economics.

Иако овие проекции не се толку драматични како прогнозата на Меѓународниот монетарен фонд за глобален пад од 3,0 проценти, објавена оваа недела, потегот на „S&P Global”, најверојатно ќе предизвика загриженост за владите и компаниите за потенцијалниот понатамошен пад на нивниот суверен и корпоративен рејтинг.

Останато

Бизнисот со топлинска енергија оди во домашни раце – Адора инженеринг на јавна лицитација за 9,3 милиони евра го купи имотот на Топлификација АД во стечај

Објавено

на

Адора инженеринг по пат на јавна лицитација, за 9,3 милиони евра, ги купи Топланите Исток и Запад и најголемиот дел од останатиот имот на Топлификација АД, која е во стечај. Со оваа купопродажба успешно се завршува стечајната постапка на ова претпријатие и се отвара ново светло, поглавје во регулираниот бизнис со производство на топлинска енергија, кој што е од државно значење, односно директно влијае врз екологијата и целокупниот комфор на живеење на граѓаните во главниот град Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на Тиго Фајнанс, Филип Димитровски, прогласен за еден 40 највлијателни и најуспешни бизнис лидери под 40 години во Југоисточна Европа

Објавено

на

Престижната меѓународна агенција „Business Elite Awards“, на специјална гала свеченост организирана во Истанбул, Турција, му го додели значајното „40 Under 40“ признание за бизнис лидер под 40 години на Филип Димитровски, извршен директор на финансиското друштво Тиго Фајнанс. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читањеПопуларно