Connect with us

Останато

Sharing Economy или економија на споделување, нов тренд во економијата

Објавено

на

Sharing economy е економски систем во кој средствата или услугите се делат меѓу приватни лица, бесплатно или за намалување на трошоците, обично преку интернет.

Во B2C сегментот најпозната компанија во доменот на sharing economy е Uber, каде што идејата за компанијата дојде од потребата да се намалат патните трошоци преку рентање на слободно столче во сопствениот автомобил.

Во B2B сегментот има неколку примери кои се најсоодветни за sharing economy:

  • Co-working платформи;
  • Peer to Peer (P2P) платформи за онлајн кредитирање;
  • Модни платформи и
  • Freelance платформи.

Во следното видео, Курт Абрахамсон во говорот за TEDx, подетално го објаснува феноменот на sharing economy и како влијае врз компаниите и луѓето во едно општество. Исто така, ова е голем тренд во САД.

Останато

На повикот “СтартАПувај“, финансиран од ФИТР и Светската банка се пријавиле 186 компании

Објавено

на

Во Фондот за иновации и технолошки развој беа презентирани првичните резултати по завршената административна проверка на пристигнати апликации на јавниот повик за инструментот „Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт ап и спин оф – СтартАПувај“, финансиран од ФИТР и Светската банка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Уапсени членови на меѓународна група која ограби сефови во две македонски банки

Објавено

на

Обвинителството за организиран криминал отвори истрага против седуммина осомничени за ограбување сефови во две македонски банки, објави Сакам да кажам. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Потпишан меморандум за соработка помеѓу ЗВРМ и ИОРРМ

Објавено

на

На 09-ти Јануари 2019 година, Здружението на Внатрешни Ревизори на Македонија (ЗВРМ) и Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ) потпишаа Меморандум за соработка, со кој се потврдува взаемната соработка за подигнување на професијата Внатрешен Ревизор и Овластен Ревизор на повисоко ниво, промовирање на стручноста, знаењето и професионалноста на своите членови. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange