Connect with us

Останато

PSD 2 директива за отворено банкарство во Европа

Објавено

на

Според Директивата за платежни услуги (PSD 2), дигиталната револуција за плаќање на интернет сега е регулирана на ниво на заедницата. Со моќта на иновации на овој пазар, хармонизирањето на онлајн плаќањата преку ЕУ ќе доведе до зголемена безбедност за платежни трансакции и информации за сметките.

Вообичаено, легислативата за заштита на податоци најчесто потврдува и обезбедува правна рамка за практики кои веќе се добро воспоставени. PSD 2, од друга страна, е директива што е пред сегашните практики. За услугите за плаќање на интернет, влоговите се високи и далекусежни, што бара целосно разбирање на потенцијалните ефекти од дигитализацијата и дигиталната технологија. Брзиот развој на нови услуги, како што е она што директивата ги дефинира како “услуги за иницирање на плаќање” и “услуги за информации за сметки”, покажува дека пазарот на платните услуги до сега стагнира.

Со воведувањето на услуги за иницирање на плаќања, користењето на кредитни картички за онлајн плаќања веќе не е единствената опција. Сега, корисниците едноставно треба да потврдат дека им наложиле услуга за започнување на плаќањето за да ги пренесат парите од нивната сметка. Трговците имаат корист затоа што се гарантира дека ќе им платат, ќе се соочат со намалени трансакциски трошоци и ќе имаат флексибилност на повеќекратни начини на плаќање. Потрошувачите имаат можност да пристапат кон глобално гледиште за нивната финансиска ситуација и да ги консолидираат различните тековни сметки со цел да ги подобрат буџетите и да ги планираат своите финансии. Тие, исто така, имаат корист од тоа што можат веднаш да извршат плаќања, да испраќаат повисоки трансакции и да платат намалени трошоци благодарение на зголемената конкуренција на пазарот.

Прекинувајќи го актуелниот банкарски монопол, пазарот на платните услуги ќе има корист од зголемената иновација и конкуренцијата на слободниот пазар. Ова, од своја страна, значи дека, како минимум, банките ќе треба да ја реорганизираат својата ИТ инфраструктура и, најверојатно, ќе треба да го рефокусираат дел од нивниот бизнис модел. За банкарската индустрија, новите платежни услуги воспоставени според PSD 2 имаат ефект сличен на цунами. Долго време, индустријата се бореше да ја избегне оваа еволуција, тврдејќи дека таквите промени ќе чинат многу пари и ќе ги зголемат безбедносните ризици.

Сепак, банките сега мора да ги отворат своите ИТ системи на трети страни на кои им е наложено да извршат исплати за имателите на сметки и/или мора да обезбедат консолидирано прикажување на сметките во реално време.

Повеќе од само едноставно прашање за ИТ инфраструктура, оваа директива директно го напаѓа банкарскиот монопол, барајќи од банките да направат автоматски платни налози без финансиска корист од трансакциите.

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange