Connect with us

Останато

PayPal ќе дозволи употреба на криптовалути

Објавено

на

„PayPal” објави дека ќе им овозможи на клиентите да купуваат, продаваат и чуваат „Bitcoin” и други криптовалути користејќи ги неговите паричници на Интернет. Почнувајќи од почетокот на 2021 година, клиентите исто така ќе можат да ги користат овие виртуелни монети за да купуваат кај 26 милиони поврзани трговци.

Со вклучувањето на „PayPal” на пазарот на крипто-валути денес, глобалната употреба на виртуелни монети веројатно ќе добие масовно зајакнување. Но, оваа вест треба да ја подготви мрежата на „PayPal” за нови дигитални валути, кои можат да ги развиваат централните банки и корпорациите, објаснува компанијата за плаќања.

„Ние работиме со централните банки и размислуваме за сите форми на дигитални валути и за тоа како PayPal може да игра улога“, рече извршниот директор Ден Шулман во едно интервју.

ПРВО САД, А ПОТОА НЕКОИ ДРУГИ ЗЕМЈИ

Прво, имателите на сметки во САД ќе можат да купуваат, продаваат и држат крипто-валути во нивните паричници. Потоа, услугата ќе се прошири во дигиталниот паричник на „PayPal”, „Venmo” и во некои други земји. Ова веројатно ќе се случи во првата половина на следната година.

„PayPal” не е прва финтек компанија која им дозволува на своите клиенти да купуваат, продаваат и држат крипто-валути. Давателот на мобилни плаќања „Square”, на пример, веќе го овозможува ова. Но, „PayPal” е главен играч со многу голем опсег: има 346 милиони активни кориснички профили низ целиот свет и обработи околу 187 милијарди евра во плаќања во вториот квартал од оваа година.

Криптовалути

Facebook ја пушта во оптек својата криптовалута „Libra“

Објавено

на

„Facebook” ќе ја пушти својата криптовалута „Libra“ веќе во јануари, објави „Financial Times“, повикувајќи се на три извори. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Мухамед Хаџипази од Халкбанк АД Скопје е нов претседател на Надзорниот одбор на Комората на Северо-западна Македонија

Објавено

на

Мухамед Хаџипази, досегашен член на Надзорниот одбор на Стопанската комора на Северо-западна Македонија (СКСЗМ) е именуван за нов претседател на НО на Комората.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Лансирање на е-продавница за време на пандемија – како IQOS го претвори предизвикот во можност

Објавено

на

„Нашиот иницијален план беше да се лансира IQOS на нашиот пазар во почетокот на април, но како ситуацијата со пандемијата стануваше сé посериозна, увидовме дека пандемијата наметна многу побрзо привикнување на корисниците на дигиталните канали, со што стана јасно дека мора да се искористи времето од одложениот старт за да се подготви е-продавница и така со лансирањето на IQOS се започна и со онлајн продажба“. Ова го истакна Јана Дурнева, менаџер за дигитална поддршка и грижа за корисници на производи со намален ризик при Филип Морис Интернешнал на овогодинешната конференција за е-трговија, насловена „E-трговија & COVID-19: Предизвиците и можностите!“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно