Connect with us

Останато

PayPal се проширува

Објавено

на

PayPal е американска компанија која се занимава со финансиски трансакции преку интернет. Со договор вреден 2,2, милијарди долари, PayPal ја купи шведската компанија “iZettle„. Подружницата на „eBay“ компанијата за „iZettle“ ќе префрли 2,2 милијарди долари, а тоа ќе биде најголемата трансакција во историјата на деловните компании.

Со купувањето на оваа компанија, PayPal ќе го прошири своето тргување во Бразил, Финска, Франција, Германија, Италија, Мексико, Холандија, Норвешка, Шпанија и Шведска.

Ова спојување, извршниот директор на PayPal, Дан Шуман,го опишува како „добра стратешка комбинација“, која ги обединува заедничките вредности, културата и комплементарната понуда на производи.

Пред една година, во Македонија беше воведена приватна иницијатива, за воведување на PayPal. Но барањето е сеуште заглавено во институциите. По повод една година од поднесување на барањето, еден од одговорните луѓе за иницијативата, Венко Глигоров, напиша:

“Откако преку 1000 различни организации и поединци заеднички доставивме барање до Министерството за Финансии и до PayPal, постапката за воведување на пејпал во Македонија започна. Една година после тоа, се’ уште немаме PayPal за продажни места во Македонија.Најзначајно е тоа што од оваа година во разработка и финиширање се нови законски прописи за унапредување на платниот систем во Македонија – сегмент кој е неопходен за да се создадат услови за воведување на пејпал сервисот. Новата планирана регулатива содржи прописи кои задоволуваат повеќе директиви од ЕУ и современтите платни системи. Со новите законски прописи кои би требало да се достават до Собранието во септември оваа година, ќе се привлече вниманието не само на PayPal туку и на сите други светски платежни сервиси како Скрил на пример. Платниот систем ќе може да вклучи и организации кои не се финансиски во своето основно делување.”

 

 

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange