Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

“Not tonight” е видеоигра за Брегзит!

Објавено

на

Поставена во дистописка пост-Брегзит Британија, новата видео игра ги следи борбите на чуден свет на ксенофобија и имигрантски кампови, но гејмерите се поделени околу неговата порака.

Мрачната визија за иднината се одвиваше во “Not tonight”, која има погребска верзија на “God Save the Queen” како тема за мелодија, ги одразува стравувањата на нејзиниот творец, Тим Констант, кој ја разви играта за 18 месеци и е дел на тричлениот тим кој стои позади играта.

Гејмерите ја играат улогата на ноќен клуб, кој го изгубил британското државјанство и е принуден да прави чудни работи за да ги задоволи барањата на авторитарната влада, чие мото “работи напорно, да останете надвор од неволја и може да ви дозволиме да останете во Велика Британија “.

Минималистичката и колоритна графика се потсетува на авантуристичките игри од 1990-тите, додека приказната го евоцира “Papers, Please”, и изненадниот независен успех во 2013 година.

“Ако ги погледнете политиките и видео игрите како целина, тие обично не се приближуваат, бидејќи може да ги исклучат луѓето”, објасни Констант.

Играта беше меѓу првите 10 бестселери на платформата за преземање Steam кога беше објавена минатиот викенд и доби најмногу добри оценки, постигнувајќи “многу позитивен” просек од корисниците на страницата.

Останато

7% од кредитоспособните лица, лани зеле брз кредит

Објавено

на

Граѓаните се заинтересирани за услугите на финансиските друштва, познати како брзи кредити. Земаат просечно меѓу 200 и 400 евра кредит, а во минатата година седум отсто од кредитоспособното население во земјава било опслужено од овие финансиски друштва. Од година во година секторот расте, а за поголема сигурност за потрошувачите дел од овие друштва што работат во земјава формираа Асоцијација на финансиски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондовите од вториот пензиски столб управуваат со милијарда евра на 490.000 идни пензионери

Објавено

на

На крајот на минатата година во двата отворени задолжителни фонда од вториот пензиски столб – КБ Прв пензиски фонд и Сава пензиски фонд членуваа вкупно 490.035 идни пензионери на кои од личниот доход им се издвојуваат средства во задолжителните пензиски фондови. На крајот на 2018 година тие управуваат со безмалку 1 милијарда евра средства на своите членови колку што се собрани во 13те години, односно од почетокот на пензиската реформа во 2006 година. Иако на самиот почетокот на реформата, стартната позиција на двете друштва беше иста, сепак КБ Прв пензиски фонд сега има повеќе членови, поголемо пазарно учество и управува со повеќе средства во споредба со другиот фонд, односно управува со портфолио кое е поголемо за околу 62 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange