Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

“Mastercard”, “Visa” и банките тријат раце од новата мерка “Мој ДДВ”

Објавено

на

Денес, од 1 јули, започнува нова владина мерка за намалување на сивата економија со поврат на средства од ДДВ остварени преку секојдневниот промет на сметките на граѓаните.

Апликацијата „Мој ДДВ“ ќе може да ја користат сите кои се регистрирани преку електронскиот систем “е-Персонален данок”. Истата е достапна за Android платформата од Play Store преку следниот линк.

Оваа можност за поврат на дел од ДДВ-то ќе биде достапна за сите граѓани на Република Северна Македонија кои имаат наполнето 15 години, кои се регистрирани или ќе се регистрираат на системот на УЈП, и кои од 1 јули ќе ја преземат одговорноста редовно да си ги земаат фискалните сметки на продажните места, а потоа и да ги скенираат преку мобилен телефон.

Очекувањата се мерката да влијае позитивно за економијата, придонесувајќи кон зголемување на издавањето на фискални сметки на територијата на државата. Воедно, се очекува попустите кои им се нудат на граѓаните за плаќање во готово без притоа да се издаде фискална сметка да се намалуваат од година во година, а со тоа секако дека трансакциите со платежни картички би пораснале бидејќи во секој случај плаќањето со картичка е многу поедноставно од плаќањето во готово.

На тој начин, бројот на трансакции и износот на средства кој ќе биде потрошен преку платежни картички постепено ќе се зголемува, а со тоа ќе се зголемуваат и приходите кои ќе ги приходуваат интернационалните картични институции “Mastercard” и “Visa”.

Ако се земе предвид дека за поврат на ДДВ потребно е корисникот да има трансакциска сметка, тоа оди во полза на домашните банки кои ќе приходуваат провизии за одржување на сметка, а исто така ќе ги зголемат своите приходи на име провизии од трансакции реализирани со платежни картички “interchange fee” како и провиизии за користење на ПОС терминали на кои ќе се реализираат плаќањата.

Анализи

Сите луѓе на министерката – Кој ќе ја советува првата финансиерка?

Објавено

на

Новата министерка за финансии Нина Ангеловска го откри тимот на советници и соработници со кои ќе соработува во текот на нејзиниот мандат. Веднаш стигнаа и првите реакции на дел од експертите кои се пожалија дека некои медиуми погрешно информирале за видот на нивниот ангажман. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Дали банките можат да ги “преживеат” негативните каматни стапки?

Објавено

на

Ширењето на неконвенционалните монетарни политики се заканува дека ќе постави опасни и непредвидливи повратни врски, сметаат финансиските аналитичари од САД кои одблиску ги следат негативните каматни стапки. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Телеком ќе дели 26 милиони евра дивиденда – Колку ќе се “офајдат” акционерите?

Објавено

на

Македонски Телеком ќе дели дивиденда од добивката остварена за 2018 година, која овој пат изнесува солидни околу 26 милиони евра. Телекомуникацискиот оператор на акционерите ќе им подели по 18,5 денари по акција. Во сопственичкиот удел на компанијата државата учествува со 34% од акциите со право на глас, a Камени Мост комуникации АД Скопје со 51%, додека пак малцинските акционери заклучно 31.12.2018 имаат удел од 2,7%. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange