Connect with us

Странски банки

„Intesa Sanpaolo” оствари нето-добивка од 2,56 милијарди евра во првата половина на 2020 година

Објавено

на

Управниот одбор на меѓународната банкарска групација „Intesa Sanpaolo”, во чии рамки делува „Banca Intesa”, го одобри консолидираниот полугодишен извештај на 30 јуни 2020 година.

Резултатите постигнати во првата половина на 2020 година ја потврдуваат можноста на „Intesa Sanpaolo” ефикасно да се справи со предизвикувачките последици од епидемијата на вирусот COVID-19. Тие ја отсликуваат одржливата профитабилност на Групацијата заснована на силна капитална основа и висока ликвидност, како и еластичен и добро диверзифициран деловен модел и стратешка флексибилност при управување со оперативните трошоци. Резултатите ја одразуваат поддршката на Групацијата за Италија и нејзината посветеност да станат пример за одржливост и социјална и културна одговорност за компанијата.

„Во особено предизвикувачки период обележан со последиците од пандемијата COVID-19, „Intesa Sanpaolo” уште еднаш ја покажа својата способност да ги постигне своите цели и да ги исполни своите обврски“, изјави Карло Месина, Генерален извршен директор на „Intesa Sanpaolo”, притоа додавајќи дека Групацијата отвара ново поглавје во својата историја.

„Минатата недела успешно ја завршивме понудата дадена на акционерите на „UBI banca”. Горди сме што акционерите на „UBI banca” кои поседуваат 90,2% од акционерскиот капитал решија да станат дел од големото семејство на „Intesa Sanpaolo”. „Intesa Sanpaolo” и „UBI banca” имаат слични деловни модели и споделуваат слична корпоративна култура и вредности. Заедно можеме да ја зајакнеме Групацијата која е национален шампион и лидер во Европа, со повеќе од 1,1 трилион финансиски средства на клиентите. Заедно сме посилни и имаме поголем потенцијал за раст. Благодарение на оваа трансакција, ние сме на врвот на банкарскиот сектор во еврозоната. Нашата комбинирана групација е на второ место во однос на пазарната капитализација, на 6-то место во однос на приходите од работењето и на 8-то место во однос на вкупната актива“, истакна Месина.

Нето добивка:

  • 2.566 милијарди евра во првата половина на 2020 година, што претставува пораст од 13,2% во однос на 2.266 милијарди евра во првата половина на 2019 година.
  • Бруто-добивката се зголеми за 7,1% во однос на првата половина на 2019 година.
  • Оперативната добивка се зголеми за 2,8% во однос на првата половина на 2019 година.
  • Оперативниот приход се постабилни во однос на првата половина на 2019 година.
  • Оперативните трошоци се намалија за 2,8% во однос на првата половина на 2019 година.

Странски банки

Светска банка го откажа извештајот Doing Business поради „местење“ на рангирањето

Објавено

на

Светската банка го откажа објавувањето на извештајот за регулативата за водењето бизнис во земјите ширум светот откако истрагата открила „непримерен притисок“ на челниците при составување на табелата и спорниот пласман на Кина но и на Саудиска Арабија, Обедиенетите Арапски Емирати и Азербејџан. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

(ВИДЕО) Германската централна банка пере пари во вистинска смисла на зборот!?

Објавено

на

Кога банкнотите ќе се извалкаат, германската централна банка Бундесбанк, ги пере во вистинска смисла на зборат. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно