Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

HSBC со мал раст на прфитот поради високи трошоци

Објавено

на

Најголемата банка во Европа „HSBC Holdings“ забележа мал раст на профитот пред даноците за половина од годината, откако зголемените трошоци од инвестиции во новата стратегија за раст и провизија за 765 милиони долари по продажба на обезбедени со хипотека хартии од вредност во САД, ги нарушувале приходите.

Банката, која се пренасочува кон растот по години на намалување на глобалната империја и реструктуирање на бизнисот, објави добивка пред даноците од 10,7 милијарди долари во шесте месеци до крајот на јуни, што претставува зголемување од 4,6% на годишна основа.

Профитот пред даноците за периодот од Азија се зголемила за 23% до 9,4 милијарди долари, што претставува 88% од вкупната добивка пред даноците на групата.

Странски банки

ММФ прогнозира раст на македонската економија од 3,2%

Објавено

на

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот изештај ја зголеми проекцијата за растот на македонската економија за годинава на 3,2 проценти од БДП, од првично проектираните 3%. Во извештајот, за следната година ММФ предвидува раст од 3,4%, а до 2024 година очекува економијата во земјата да порасне за 3,5 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Deutsche Bank вмешана во корупциски скандал во Кина

Објавено

на

Deutsche Bank ја тресе корупциски скандал поврзан со работењето на најголемата германска кредитна куќа во Кина, пренесуваат Süddeutsche Zeitung и New York Times. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Банката UniCredit воведува негативни каматни стапки за штедењето

Објавено

на

Италијанската банка UniCredit воведува негативни каматни стапки, но само на депозитите поголеми од милион евра, соопштуваат од банката, ублажувајќи ги почетните намери за префрлање на дел од трошоците на клиентите. Европските банки пробуваат да најдат решение за намалување на приходите од кредитирање по одлуката Европската Централна Банка (ЕЦБ) за намалување на камтните стапки на нивните депозити уште подлабоко во негативно подрачје од 0,5 %. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange