Connect with us

Странски банки

HSBC го удвои профитот!

Објавено

на

Добивката на банкарскиот гигант „HSBC” повеќе од двојно се зголеми во првата половина од годината, благодарение на економското закрепнување во Британија и Хонг Конг, пренесуваат британските медиуми.

Најголемата европска банка во однос на имотот оствари профит пред оданочување од 10,8 милијарди долари (7,8 милијарди фунти) во првите шест месеци од годинава, додека нејзиниот профит во истиот период минатата година изнесуваше 4,3 милијарди долари.

Банката, со седиште во Велика Британија, објави дека сите региони во кои работи се профитабилни, пренесува „BBC”.

Според финансиските извештаи на „HSBC”, банкарскиот бизнис во Велика Британија оствари повеќе од 2,1 милијарди долари профит пред оданочување во првото полугодие.

Водена од економското закрепнување на двата најголеми пазари, Велика Британија и Хонг Конг, „HSBC” ќе им исплати дивиденда на акционерите. Откако Банката на Англија минатиот месец ги укина ограничувањата за исплата на дивиденда на банките, „HSBC” одлучи за привремена исплата на дивиденда на акционерите за првата половина од годината во износ од седум центи по акција.

„HSBC” соопшти дека ќе се држи до својата програма за реструктуирање, откако во февруари минатата година објави дека ќе отпушти 35.000 работници како дел од планот за намалување на трошоците од 4,5 милијарди долари до 2022 година.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно