Connect with us

Останато

Harvard Business Review: Просечната возраст на основачот на успешен старт-ап е 45 години

Објавено

на

Постои силно верување дека најуспешните претприемачи се млади. Бил Гејтс, Стив Џобс и Марк Зукерберг беа во своите рани дваесетти години, кога започнаа со работа и иновации што ќе станат светски компании. Дали овие познати случаи се одразуваат на генерализирачки модел?  Ако ги анализирате основачите кои добија награди од TechCrunch во текот на последната деценија, просечната возраст за време на основањето беше само 31 година. За луѓето избрани од списанието Inc како основачи на најбрзо растечките стартапи во 2015 година, просечната возраст на основачот беше само 29 години. Во согласност со овие сознанија, Пол Греам, соучесник на Y Combinator, еднаш потсети дека “пресекот во главите на инвеститорите е 32 години … По 32 години, тие почнуваат да бидат малку скептични”. Но, дали овој став е точен?

Анализата на Хравард покажа дека просечната возраст на претприемачите во времето кога ги основаа нивните компании е 42 години. Но, огромното мнозинство од овие нови бизниси се веројатно мали бизниси без можност да станат големи корпорации (на пример, производство на хемиски средства за чистење и ресторани). За да се сврти фокусот на бизниси кои се поблиски во духот на прототипот на хај-тек стартапи, користени се различни показатели: дали фирмата добила патент, добила инвестиција или локацијата на фирмата, особено дали е во претприемачки центар како Силиконската долина. Општо земено, овие подобри анализи не го менуваат главниот заклучок: Просечната возраст на високотехнолошки основачи паѓа во раните четириесетти години.

Овие просечни вредности, сепак, кријат голема количина варијации во индустриите. Ако се одлучите за развој на софтвер, просечната возраст е 40 години, а помладите основачи не се невообичаени. Сепак, младите луѓе се поретки во другите индустрии како што се нафтата и гасот или биотехнологијата, каде што просечната возраст е поблиску до 47 години. Главното место на младите основачи во популарната имагинација може да отсликува непропорционално изложување на неколку ИТ индустрии, како што се социјалните медиуми, наместо подеднакво последователни цели во тешката индустрија или B2B секторот.

Но, што е со најуспешните стартапи? Дали е можно компаниите што ги започнале помладите претприемачи да бидат особено успешни? Меѓу првите 0,1% од стартап врз основа на растот во првите пет години, сметаме дека основачите ги започнале своите компании, во просек, кога имале 45 години. Овие компании со највисок успех беа идентификувани врз основа на раст на вработеноста.

Со други зборови, кога гледате најуспешни фирми, просечната старост на основачот оди нагоре, а не надолу. Генерално, емпириските докази покажуваат дека успешните претприемачи имаат тенденција да бидат средовечни, а не млади.

Делумно, доминацијата на средновековните основачи во отпочнувањето на компаниите со највисок раст ја рефлектира склоноста на средовечни луѓе да започнат со вложувања. Меѓутоа, кога ќе ги погледнете стапките на успех условени од всушност започнување на компанија, доказите против младешкиот претприемачки успех стануваат уште поостри. Помеѓу оние кои започнале фирма, постарите претприемачи имаат значително повисока стапка на успех. Според доказите на Харвард претприемничките перформанси нагло се зголемуваат со годините пред да се стигнат во доцните 50-ти години. Ако сте се соочиле со двајца претприемачи и не знаете ништо за нив, освен нивната возраст, би направиле подобро, во просек, да инвестирате во стартапот на постариот.

Иако постојат многу други фактори кои можат да ја објаснат возраста како предност во претприемништвото, анализата открива дека работното искуство игра клучна улога. Во однос на основачите без релевантно искуство, оние со најмалку три години претходно работно искуство во истата тесна индустрија како и нивното стартување беа 85% со поголема веројатност да започнат со многу успешен старт.

Но, што е со случајот на Стив Џобс?

Значајните претприемачи како што се Бил Гејтс, Стив Џобс, Џеф Безос, Сергеј Брин и Лари Пејџ, стапките на раст на нивниот бизнис во однос на пазарната капитализација достигнаа врв кога овие основачи беа средовечни. Стив Џобс и Епл ја претставија најпрофитабилната иновација на компанијата, iPhone, кога Џобс имаше 52 години. Џеф Безос и Амазон стигнаа многу подалеку од продажбата на книги на Интернет, а идната стапка на пораст на Амазон на пазарот беше највисока кога Безос имаше 45 години.

Овие истакнати основачи не можеа го достигнаа својот врв кога е биле многу млади. Екстремно талентираните претприемачи можат да имаат невообичаен осет за носење одлуки – овозможувајќи им да успеат кога се многу млади – но сепак гледаат поголем успех додека стареат. Така, не постои фундаментална тензија помеѓу постоењето на големите млади претприемачи и општата тенденција за основачите да го достигнат својот врвен претприемачки потенцијал подоцна во животот.

Зошто инвеститорите се “кладат„ на младите претприемачи?

Со податоците на институцијата во истражувањето не може точно да се каже зошто, но два механизми би можеле да бидат во игра. Прво, многу инвеститори можат да работат под погрешно верување дека младите се еликсир на успешното претприемништво – со други зборови, инвеститорите едноставно грешат. И покрај тоа што е примамливо да ги гледаме возрасните предрасуди како водечки објаснувања за разликите меѓу резултатите на анализата и однесувањето на инвеститорите, постои попогодна можност: инвеститорите не се обидуваат само да ги идентификуваат фирмите со најголем потенцијал за раст. Наместо тоа, тие можат да бараат инвестиции кои ќе дадат највисоки приходи, и можно е младите основачи да бидат повеќе финансиски ограничени од поискусните, што ќе доведе до отстапување на инвеститорите по пониска цена. Со други зборови, помладите претприемачи можат да бидат подобар “договор” за инвеститорите од поискусните основачи.

Следниот чекор за истражувачите е да се истражи што точно ја објаснува предноста на основачите на средната возраст. На пример, дали тоа е поради поголем пристап до финансиски средства, подлабоки социјални вмрежувања или одредени форми на искуство? Во меѓувреме, се чини дека напредната возраст е моќна карактеристика, а не бубачка, за отпочнување на најуспешните фирми.

Останато

Македонска делегација со успех на Светскиот Инвестициски Форум 2019

Објавено

на

На годишаната сесија на Свестскиот Инвестициски Форум на Бизнис Ангели (WBAF), кој се одржува во периодот 17-19 февруари во Истанбул, Турција, Македонската делегација предводена од страна на Сенаторот на WBAF за Македонија, проф. д-р Леонид Наков, како и од министерот д-р Зоран Шапуриќ, задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија постигна значаен успех.

За прв пат во историјата на македонското учество на овие Форуми на најголемите приватни инвеститори на неформален ризичен капитал, WBAF избра еден македонски иновативен бизнис – PowerAD од Струмица, кој е успешно оценет и селектиран во групата на 50 напредни, конкуренти стат-ап бизниси од целиот свет, а кои на Форумот ќе добијат ексклузивна директна можност за финансирање на сопствената бизнис идеја од многубројните инвеститоти присутни на годинешниот Форум, кои потекнуваат од европските и светски мрежи на бизнис ангели.

„Целосно сме убедени дека овој успех ќе охрабри и многубројни останати македонски носители на иновативни и конкурентни идеи да ги развиваат своите развојни проекти според моделите на WBAF кои поттикнуваат одржлив организациски развој“, изјави Наков.

Ксенија Вангелова, директор на BIC-SR – Регионален бизнис центар за иновации истакна дека голем успех е што стат ап-от PowerAD од Струмица се најде меѓу првите 50 иноватори старт ап бизниси на Светскиот Форум во огромна конкуренција и додаде дека ова е само почетокот на презентирање на македонските иновативни идеи како потенцијал за вложување од инвеститори и можност за раст на македонските претприемачки проекти.

Продолжи со читање

Останато

Еднаш банкар, цел живот банкар

Објавено

на

Успешен банкар со иницијали Б.П., уште пред 8 години се стекнал со правото на целосна старосна пензија, но поради лична желба и финансиски потреби продолжил да работи како банкарски советник и во својата 73-та година од животот.

Тој паралелно примал и пензија и плата како советник, пред од своите пријатели пензионери да дознае дека според Законот за пензиско и инвалидско осигурување, не смее да работи повеќе од пет години, по пензионирањето.

Тој бил поканет, откако официјално го напуштил своето работно место во банката, да остане во Надзорниот одбор, но не му било јасно дали може да ја прифати функцијата ако и дефинитивно замине во пензија. Во банката му објасниле дека должината на стажот сега кога веќе е пензионер, зависи само од неговата здравствена состојба и желба за работа, но “вечниот” банкар сакал да се осигура дека тоа е така.

Банкарот признал дека не е правник и дека не знае сам да го протолкува Законот за пензиско и инвалидско осигурување, но изјавил дека е способен за работа, се додека го држи здравјето и додека има желба за работа. Неговото работно време не е ограничено и не мора да стравува од пазарната инспекција која би можела да го казни работодавачот.

Тој се мотивирал да продолжи да работи, откако прочитал дека хрватските пензионери покренале иницијатива и започнале да работат во локален синџир на продавници за храна по четири часа на ден.

На прашањето колку најдолго пензионерите можат да работат и по пензионирањето и дали постои ограничување во години, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување одговори дека не постојат законски ограничувања во однос на траењето на работниот однос на пензионери.

Пензионерите кои имаат желба за работа и по пензионирањето, може без ограничување повторно да се вработат во Договор со работодавачот, а платата ќе им се исплаќа по основ на договор за авторско дело, и тие притоа непречено ќе може да добијат и пензија.

Па така, банкарот кој освен што е пензионер, член е и на Надзорниот одбор на банката, не е обврзан секоја година да аплицира во Фондот на ПИО за да му се издаде потврда за продолжување на работниот однос.

Продолжи со читање

Криптовалути

Symantec предупредува за постоење на скриени апликации кои “копаат” криптовалути

Објавено

на

Компанијата Symantec објави нов безбедносен извештај во кој предупредува за постоење на осум малициозни апликации коишто се пронајдени во склоп на Windows 10 апликацијата во официјалната продавница, Microsoft Store.

Се работи за апликации кои беа објавени во Microsoft Store помеѓу април и декември 2018 година и содржат компонента којашто служи за “копање” на криптовалутата Монеро, а тоа корисниците кои ја инсталирале Windows 10 апликацијата, не го знаеле. Спорните апликации во просек имале и повеќе од 2.000 рецензии, а веројатно и напумпани оценки.

Самите апликации биле претставени како нови интернет пребарувачи, алатки за репродукција на мултимедијални содржини и за преземање содржини од интернет, како и водичи за оптимизација на батериите. Се верува дека зад сите овие апликации стои еден  ист програмер или група на програмери.

По добивањето на деталите за овие малициозни апликации, Мајкрософт веднаш ги повлече од продажба.

Имињата на осумте контроверзни апликации за кои алармира Symantec се:

  1. Fast-search Lite,
  2. Battery Optimizer (Tutorials),
  3. VPN Browser,
  4. Downloader for YouTube Videos,
  5. Clean Master (Tutorials),
  6. FastTube,
  7. Findoo Browser 2019,
  8. Findoo Mobile & Desktop Search.
Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange