Connect with us

Останато

GDPR и се околу него

Објавено

на

Регулативата за заштита на општите податоци (GDPR) е новиот закон за приватност на Европската унија, одобрен во 2016 година. Законот уште од тогаш е поддржан од Европскиот парламент, Советот на Европската унија и Европската комисија.

GDPR ќе ја замени постојната Европска директива за заштита на податоци (која што беше објавена на и прифатена во далечната 1995 година) и стапи на сила до 25 мај 2018 година.

GDPR има за цел да ги доведе сите земји-членки на ЕУ под еден чадор преку спроведување на единствен закон за заштита на податоци. GDPR е наменет да поставува упатства и прописи за тоа како податоците се обработуваат, користат, складираат или разменуваат.

Кој треба да се загрижи за новиот закон?

GDPR се однесува на сите организации кои се регистрирани во ЕУ или имаат претпријатие или подружница во ЕУ. Таа исто така важи за организација која продава стоки или услуги за граѓаните на ЕУ и обработува или ги следи личните податоци на жителите на ЕУ.

Лични податоци се сите информации во врска со физичко лице според кои тоа лице може да се идентификува.

Со едноставни зборови, ако вашиот бизнис е основан во ЕУ или дел од вашата база на клиенти се наоѓа во ЕУ, мора да се усогласите со GDPR.

Специфичните критериуми за организациите кои се обврзани да ги исполнат се:

  • Присуство во која било земја на ЕУ.
  • Нема присуство во ЕУ, но организацијата ги обработува личните податоци на граѓаните на ЕУ.
  • Повеќе од 250 вработени.
  • Помалку од 250 вработени, но практиките на организацијата влијаат на правата и слободите на граѓаните на ЕУ или вклучуваат одредени видови чувствителни лични податоци.

Кои се главните ликови во серијата?

Според овие прописи постојат три главни засегнати страни и тоа:

  • Контролорите на податоците (data controller)  кои одлучуваат за целите и начините за обработка на лични податоци – ја координираат обработката.
  • Процесорите на податоци (data processors) се одговорни за директно обработување на лични податоци врз основа на упатствата на контролорите на податоците.
  • Субјектите на податоците (data subjects) се државјани на ЕУ кои користат стоки и услуги обезбедени од контролорите на податоците.

Останато

Договорот на ОПЕК ја дига цената на нафтата

Објавено

на

Цената на нафтата на светскиот пазар драматично се зголеми по веста дека ОПЕК во Виена одлучи да го зголеми производството на стратешки суровини во количини многу под претходниот најава на Саудиска Арабија, како и од очекувањата на берзата. Барел се зголемува за 3% по веста дека картелот го зголемува производството на нафта за само 600.000 барели дневно.

Брент Северно-атлантската нафта (“Brent”) порасна за 2,29 долари односно на 75,34 долари (3,1 %) пред да падне на 74,60 долари. Нафтеното барел во Тексас се зголеми за 1,90 долари – на 67,44 долари. Порастот на цените се должеше на вознемиреноста на берзата што, како резултат на растот на побарувачката и закрепнувањето на економијата, годинава може да резултира со дефицит на нафта на светскиот пазар, поради одлуката на ОПЕК да ги зголеми испораките за само 0,5%.

Русија, лидерот на сојузот на 11 петрохемиски производи кои се дел од ОПЕК на крајот од 2016 година, постигнаа историски договор за заедничко “вртење на славините„до крајот на 2018 година, се заложија за зголемување од околу 1,5 милиони барели дневно пред состанокот во Виена.

Продолжи со читање

Останато

19.000$ изедени од стаорец

Објавено

на

Сеуште не е утврдено дали еден или или повеќе злосторници го извршиле кривичното дело, но во североисточна Индија забележан е интересен случај. Имено, банкомат бил “изеден„ од стаорец во вредност од 19.000 долари.

Кога полицијата заедно со претставниците на банката дошле на местото на настанот, еден од “злосторниците„ бил пронајден во банкоматот заедно со изедените банкноти. Наводно стаорецот влегол во банкоматот преку дупка за кабли.

Денес, во индискиот град Тинсукиа, официјално започнува истрага за немилиот настан.

Продолжи со читање

Останато

Економијата на Полска

Објавено

на

Полската економска слобода е 68,5, што ја прави 45-то најслободна во според индексирањето за 2018 година. Неговиот вкупен резултат се зголеми за 0,2 поени, со подобрена фискална стабилност и слобода на трудот, што го надмина падот на владиниот интегритет. Полска е рангирана на 21 место меѓу 44 земји во регионот на Европа, а нејзиниот вкупен резултат е под регионалниот просек, но над светскиот просек.

Приоритизацијата на трошоците за социјална помош ги поттикна инвеститорите да ги намалат проекциите за економски раст во Полска за следните неколку години. Минатите структурни реформи, како што се трговската либерализација, ниските корпоративни даноци и пријателското регулаторно опкружување, ја олеснија транзицијата кон пазарно ориентирана економија. Преостанатите системски предизвици вклучуваат недостатоци во патната и железничката инфраструктура, строгите работни односи, слабиот комерцијален судски систем, владината бирократија и оптоварениот даночен систем за претприемачи. Исто така, потребни се реформи за да се поткрепи независноста на судството и да се намалат можностите за корупција.

Трговијата е исклучително важна за полската економија; комбинираната вредност на извозот и увозот изнесува 101% од БДП. Просечната применлива тарифа изнесува 1,6%. Општо земено, владините политики нема значително да влијаат на странските инвестиции.

Зголемениот банкарски сектор стана поконкурентен, а пазарите на капитал се прошируваат. Најпознати банки се: УниКредит, Сантандер и ИНГ Груп.

 

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange