Connect with us

Криптовалути

GDPR и Блокчејн: Дали новата регулатива за заштита на податоци на ЕУ е закана или поттик?

Објавено

на

Регулативата за заштита на општите податоци (GDPR), широка и строга правна рамка на Европската унија (ЕУ) за приватноста на личните податоци, стапи на сила на 25 мај. Подготвени или не, оваа рамка драстично ќе го трансформира бизнисот во било кој дигитален потфат. Меѓународната асоцијација на професионалци за приватност (IAPP) предвидува дека како резултат на тоа ќе бидат создадени најмалку 75.000 работни места за приватност и дека глобалните 500 компании од Fortune ќе потрошат близу 8 милијарди долари за да осигураат дека се во согласност со GDPR. Но, што значи ова за блокчејн?

Целите на GDPR се: да се создаде рамномерна рамка за регулирање на податоци во Европа и да се зајакне контролата на поединците за складирање и користење на нивните лични податоци. Таа беше усвоена во 2016 година, а по двегодишен период на транзиција, сега е во сила.

GDPR воведува нови процедурални и организациски обврски за “обработувачите на податоци” – вклучувајќи ги и корпоративните и јавните ентитети, и им дава повеќе права на “субјектите на податоци” – терминот што го користи за поединци.

Јавните и приватните организации, кога се оставени сами, имаат тенденција да ги собираат податоците дури и пред да знаат што ќе направат со нив, вид на “златна треска” при стекнување лични податоци. GDPR оди против оваа навика, наведувајќи дека обработувачите на податоци не треба да собираат податоци надвор од она што е директно корисно за нивната непосредна интеракција со потрошувачите. Всушност, жетвата за податоци треба да биде “соодветна, релевантна и ограничена на минимумот потребен во однос на целите за кои се обработуваат” (член 39 од GDPR).

Освен што одредува што е или не е дозволено, GDPR исто така ги наведува организационите насоки кои обработувачите на податоци ќе треба да ги усвојат од сега. На пример, нивната технолошка архитектура ќе има, по дифолт, да ги избрише податоците за потрошувачите по употребата – “приватноста по дизајн”.

GDPR за прв пат беше предложен од Европската комисија во 2012 година, со првичен фокус на облак услуги и социјални мрежи, во време кога блокчејн не беше познат збор. Облак услугите и социјалните мрежи, барем во светот пред блокчејн, се организирани претежно централно: многу субјекти на податоци комуницираат со единствен сервер ентитет – процесор на податоци / контролор. Централното управување создава лесна единствена точка на напади за регулаторите. Но, како GDPR ќе влијае на децентрализираните протоколи, како што се јавните блокчејн мрежи?

Јасно е дека, со оглед на тесната линија помеѓу псевдонимноста и идентификацијата, блоковите на некои потенцијално лични податоци – почнувајќи од историјата на трансакцијата – би можеле да спаѓаат под регулативата на GDPR.

На прв поглед, може да се мисли дека постои директна противречност помеѓу GDPR и јавните блокчeин мрежи. На пример, меѓу многуте принципи поставени во GDPR, “правото на бришење” се чини дека е особено во спротивност со непроменливата природа што, вообичаено, е во сржта на блокхеjн технологијата.

Сè на сè, изгледа дека е тешко да се артикулира логиката на GDPR и блокчеjнот, користејќи го “процесорот за податоци” / “субјектот на податоците”. Без сомнение, напредната правна дебата е пред нас.

Сепак, блокчеjнот дели многу цели со GDPR. И двете се стремат кон децентрализирање на контролата на податоците и намалување на нееднаквоста на моќта помеѓу централизираните даватели на услуги – делумно со потиснување на овие, во блокчејн митови – и крајните корисници.

Еден особено ветувачки истражувачки насока е комбинацијата на доверлив хардвер и блок делови. На јавни блокови за блокчејн, сите податоци се реплицираат и се делат на сите машини во мрежата. Ова ги прави бришењата на трансакциите и приватноста, ноќна мора за корисниците. Неодамнешните истражувања почнаа да размислуваат за тоа како доверливи компјутери процесори и слични, како што е Интел SGX, би можеле да обезбедат сигурно и доверливо складирање на податоци и приватност.

Комбинирањето доверливо пресметување со јавни блокчејн средства значи дека приватноста на податоците може да биде заштитена од надворешни закани и да се складира надвор од синџирот, при што блокчејн дејствува како конечен судија за тоа кој може да пристапи до тие податоци или не. Бидејќи постојат  паметните договори значи дека повеќе не мора да им веруваат на централизирани обезбедувачи на услуги, правата на податоците може да се управуваат исклучиво преку блокчејнот и доверливиот хардвер, од страна на корисниците; враќање контрола и приватноста на нивните податоци назад кон нив. Неколку проекти во моментов ја следат оваа идеја, со надеж дека би можеле да го трансформираат блокчејн од кошмар на GDPR до бајка.

Еден таков обид е заеднички напор на Кралскиот колеџ во Лондон и Универзитетот Корнел. Teechain, е проект кој користи доверлив хардвер за да овозможи безбедни и ефикасни трансакции надвор од синџирот на јавен блокчејн. Потребен е поголем чекор кон прашањето дали приватноста на трансакциите може да се најде на сите јавни блокчејни, а не само оние кои стандардно обезбедуваат анонимност. Алтернативен проект, кој исто така доведе до демонстрации во живо, е соработката помеѓу iExec и Intel иницирани во Enterprise Ethereum Alliance (EEA).

Криптовалути

Symantec предупредува за постоење на скриени апликации кои “копаат” криптовалути

Објавено

на

Компанијата Symantec објави нов безбедносен извештај во кој предупредува за постоење на осум малициозни апликации коишто се пронајдени во склоп на Windows 10 апликацијата во официјалната продавница, Microsoft Store.

Се работи за апликации кои беа објавени во Microsoft Store помеѓу април и декември 2018 година и содржат компонента којашто служи за “копање” на криптовалутата Монеро, а тоа корисниците кои ја инсталирале Windows 10 апликацијата, не го знаеле. Спорните апликации во просек имале и повеќе од 2.000 рецензии, а веројатно и напумпани оценки.

Самите апликации биле претставени како нови интернет пребарувачи, алатки за репродукција на мултимедијални содржини и за преземање содржини од интернет, како и водичи за оптимизација на батериите. Се верува дека зад сите овие апликации стои еден  ист програмер или група на програмери.

По добивањето на деталите за овие малициозни апликации, Мајкрософт веднаш ги повлече од продажба.

Имињата на осумте контроверзни апликации за кои алармира Symantec се:

  1. Fast-search Lite,
  2. Battery Optimizer (Tutorials),
  3. VPN Browser,
  4. Downloader for YouTube Videos,
  5. Clean Master (Tutorials),
  6. FastTube,
  7. Findoo Browser 2019,
  8. Findoo Mobile & Desktop Search.
Продолжи со читање

Криптовалути

Шведска лансираше своја криптовалута!

Објавено

на

Една голема светска влада само што им додели огромен глас на доверба и легитимитет на криптовалутите. Шведската влада донесе Одлука за поддршка на криптовалутите и официјално ја лансираше својата круптовалута – Sweden coin. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Блокчејн технологијата ќе ја победи апокалипсата на криптовалутите

Објавено

на

Пред една година, идејата дека Биткоин и криптовалутите ќе го променат светот стана мислење за консензус. Денес, не толку многу. Дигиталната валута сега се тргува под 5.000 долари. Тоа е 77% од неговата висока вредност во близина од 20.000 долари во јануари.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange