Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

FT: Зголемувањето на просечната плата не се должи на зголемувањето на минималната плата, туку на сезонските ефекти

Објавено

на

Во февруари 2018, просечната нето плата во Република Македонија забележа значителен пад на месечно ниво од -3,6%, притоа одржувајќи го започнатиот тренд на годишен раст од претходно, од +3.6%. Претходно, во јануари 2018, годишниот раст изнесуваше 5,6%, поради што нето платата за првпат се искачи над 24.000 денари.

Значителниот пораст во јануари и значителниот пад во февруари 2018 година не се за изненадување. Уште при објавувањето на јануарскиот податок за нето платата, Finance Think укажа дека се работи главно за сезонски ефект, којшто се јавува вообичаено поради исплаќањето годишни додатоци на плата, а не се должи на порастот на минималната плата. Доколку се набљудува десезонираниот (долгорочен) тренд на платите (види Слика 1), тогаш тој е недвосмислено растечки, што делумно се должи и на порастот на минималната плата од октомври 2017, но конкретниот пораст на платата во јануари 2018 е во голема мера чист сезонски ефект. Во истата мера, значителниот пад на платата во февруари 2018 е, во голема мера, сезонски ефект (главно, поради пократок месец), и не се должи на потенцијално лоши економски фундаменти.

Притоа, за обележување е дека годишниот раст на платата во периодот јануари-септември 2017 година изнесувал просечно 2.5%, додека во периодот октомври 2017-февруари 2018, 3.7%. Разликата во овие две просечни стапки на пораст може да се припише на порастот на минималната плата. Но, особено е важно, засегнатите страни да не очекуваат дека порастот на минималната плата може драстично да се одрази врз пораст на просечната плата, односно наглиот пораст на просечната нето плата во јануари 2018 во никој случај не можеше да се толкува како последица на порастот на минималната плата.

Според ваквите движења, Finance Think очекува дека просечната нето плата за 2018 година, би се движела околу 24.000 денари.

Анализи

Ребаланс или дисбаланс – Помалку инвестиции, повеќе јавни трошења

Објавено

на

Предложениот ребаланс на буџетот за 2019 година донесе повеќе дилеми околу неговата оправданост, како и во реалоцирањето на предвидените средства за трошење кога веќе проектираните расходи и приходи се поставени речиси на исто ниво како и во досегашната динамика на остварување на буџетот. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: “Плиток џеб“ – длабоки кредити во банките!

Објавено

на

Граѓаните се потешко ги отплаќаат кредитите, особено  потрошувачките и станбените. По основ на сите видови кредити, домаќинствата кон банките во јули должеле 2,66 милијарди евра.  Растот на нефункционелните кредити на компаниите е со забавена динамика а најмногу доминираат кај фирмите од трговијата и од градежиот сектор, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Анализите покажуваат концентрација на кредитната изложеност во домаќинства кои располагаат со пониска или иста нето просечна плата.  Монетраната власт будно го следи одoбрувањето на потрошувачки кредити и доколку има потреба најавува “затегнување”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Ќе „удри“ ли нова рецесија – Прашање на време или справување со последици?

Објавено

на

Шансите да „удри“ нова рецесија пред изборите во САД се 50/50, а со тоа и да предизвика потреси на глобалниот пазар. Финансиските аналитичари во САД имаат одредена доза на песимизам во однос на растот на инвестициите и предупредуваат дека е возможно пред претседателските избори закажани за ноември 2020 година да „удри“ нова рецесија која може да ги потресе пазарите и економијата. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange